Povežite se s nama

Vijesti

Inspekcije u opsežnoj kontroli rada Centra za gospodarenje otpadom Marišćina

Objavljeno

na


Na žuran zahtjev Općine Viškovo za rješavanjem  problematike pojave smrada sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Primorsko-goranske županije Marišćina, upućen nadležnim institucijama dana 12.09.2018. godine održan je sastanak na kojem su predstavnici Općine Viškovo zatražili žurnu reakciju i trenutno saniranje problema kojim su posljednjih mjeseci izloženi mještani Općine Viškovo, a osobito naselja Marčelji, Sroki i Kosi, a kojima je kvaliteta života narušena, navodi se u priopćejnu Općine Viškovo koje prenosimo u cijelosti.

Na sastanku su prisustvovali u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike pomoćnica ministra gđa. Snježana Hopp, voditelj projekta izgradnje centra iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost g. Juraj Baričić, direktor t.d. Ekoplus d.o.o. g. Josip Dedić i predstavnici Općine Viškovo.

Načelnica Općine Viškovo još jednom je apelirala na potrebu za hitnim rješavanjem problema, budući je problem pojave smrada kojem su izloženi mještani Viškovo, a eskalirao je zadnjih tjedana. Osobito je izražajan smrad zadnjih dana o čemu službe Općine Viškovo vrše terenska opažanja. Načelnica je istaknula da  osobno provjerava informacije sa terena i da se jaki  smrad pojavljuje u naseljima u večernjim satima i traje do jutarnjih sati.

Iako iz Općine Viškovo već mjesecima upozoravaju na pritužbe mještana i otežane uvjete života na Viškovu, posebice u najizloženijim naseljima – Marčeljima, Srokima i Kosima, do sada  problem nije riješen. Održana je i sjednica Stožera civilne zaštite sa ciljem obavještavanja  sustava zaštite  stanovništva Državne i županijske razne  o problemu.

Načelnica je dodatno naglasila da je trenutno stanje potpuno neprihvatljivo i da traži se poduzme sve i to bez odgode kako bi mještani općine Viškovo imali čist zrak i kvalitetu života kakvu su imali i prije izgradnje centra, a  da nadležne inspekcije provedu opsežne kontrole rada centra. Također, zatraženo je da  nadležne inspekcije propišu hitne mjere u okviru svojih nadležnosti  koje se moraju poduzeti kako bi se smrad uklonio.

Pomoćnica Ministra zaštite okoliša i energetike  gđa. Snježana Hopp izvijestila je da zbog učestalih prijava građana da se sa područja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina šire neugodni mirisi, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je organiziralo izvanredni koordinirani inspekcijski  nadzor.  U koordiniranom nadzoru osim inspekcije zaštite okoliša i vodopravne inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i energetike sudjeluju i građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te inspekcija zaštite na radu Ministarstva rada i mirovinskog sustava.Inspekcijski nadzor je u tijeku, a o rezultatima nadzora javnost i mještani Viškova će biti obaviješteni po njegovom okončanju.

Direktor Ekoplusa Josip Dedić izvijestio je na sastanku da su u Ekoplusu svjesni pojave neugodnih mirisa sa centra za gospodarenje otpadom, da su u proteklom periodu proveli niz aktivnosti kako bi se ova pojava eliminirala. Također izvijestio je da su se u proteklih nekoliko dana na odlagališnoj plohi  1A izvodili radovi  na postavljanju instalacije za otplinjavanje u gornjem sloju odloženog otpada na odlagališnoj plohi 1A. Prilikom izvođenja radova bilo je nužno otkrivanje pokrivke odlagališta i iskopi u već odloženom otpadu do 1 m dubine što je rezultiralo povećanom emisijom neugodnih mirisa. Radovi završavaju danas, 13. rujna, čime bi trebao biti uklonjen i uzrok pojave neugodnih mirisa.  Također počela je provedba i posebnih  mjera  a od kojih se očekuje trenutni efekt i uklanjanje neugodnih mirisa.

Predstavnik naručitelja radova na izgradnji centra Fonda za zaštitu okoliša g. Juraj Baričić naglasio je da je Marišćina prvi centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj koji je Fond početkom 2017. godine predao na upravljanje Ekoplusu. Naglasio je da je Marišćina prvi centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj te da je u tijeku probnog rada  centra bilo određenih nedostataka, no izvođač radova je iste otklonio u ugovornim rokovima.

Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram