Povežite se s nama

U subotu 16. lipnja riječki će SDP-ovci birati novo vodstvo gradske organizacije. Nakon gotovo tri desetljeća duge ere Vladimira Šepčića i Vojka Obersnela, na čelo riječkog SDP-a zasjest će predstavnik mlađe generacije. Kandidaturu za predsjednika istaknuli su dosadašnji bliski Obersnelovi suradnici Marko Filipović i Vuk Prica. Filipović je već drugi mandat zamjenik gradonačelnik i Obersnelova desna ruka, a njegova kandidatura predstavlja, kako sam naglašava, prirodan slijed događaja i kontinuitet. Iako je još uvijek percipiran kao mlad političar, Vuk Prica je gradski vijećnik već deset godina i kandidaturom za predsjednika gradske organizacije najavio je određene promjene u vođenju stranke. Iskoristili smo priliku i prije izbora razgovarali s obojicom kandidata.

Nedvojbeno je da u Hrvatskoj rejting SDP-u rapidno opada, da je na izborima 2017. po prvi puta SDP ostao bez većine u Gradskom vijeću i da stranku napuštaju mnogi viđeni članovi Mislite li da je u ovom trenutku kontinuitet u vođenju ono što riječkom SDP-u treba?

“Riječki SDP i SDP na nacionalnoj razini se razlikuju, prije svega u razumijevanju političkog konteksta koji u Hrvatskoj živimo. Riječki se SDP nikada nije libio biti jasan i glasan u kreiranju i provođenju konkretnih socijaldemokratskih politika, nije vrludao u zauzimanju stavova vezanih uz svjetonazorska pitanja i nije zabijao glavu u pijesak ni pred čime. Dakle, između riječke gradske organizacije stranke i nacionalne organizacije stranke postoje razlike. U tom kontekstu ja smatram da riječkom SDP-u apsolutno treba ovaj kontinuitet postojeće hrabrosti i jasnoće. Naša je lokalna organizacija upravo zbog toga politički najvažnija u Hrvatskoj. I to treba ostati. A zbog opadanja rejtinga SDP-a u Hrvatskoj, smatram da upravo mi imamo obavezu i odgovornost osigurati da se ova riječka jasnoća nacionalno prihvati kao model rada i ponašanja i da se važnost te jasnoće utabori u glavama onih koji vode ili će voditi stranku na nacionalnoj razini.”

“Kada govorimo o toj riječkoj jasnoći, želim je oprimjeriti pa podsjećam, primjerice, na nedvosmislene kritike koje su iz Rijeke upućivane prema svim vladama koje su  poreznim reformama nanosile štetu gradovima i općinama, uključivo i Milanovićevu. Podsjećam da je u Rijeci donesena politička odluka o uvođenju građanskog odgoja u osnovne škole. Podsjećam i na činjenicu da već desetljećima imamo najjači lokalni socijalni program u zemlji i od njega ne odustajemo – to je inzistiranje na socijaldemokraciji. Naš stav o posljednjim referendumskim inicijativama kojima se ukidaju ljudska i manjinska prava izrečen je više nego jasno. I zato ponavljam, kontinuitet te jasnoće moramo zadržati.”

Može li Davor Bernardić postati premijer?

“Teoretski može postati kandidat za predsjednika Vlade o čemu odluku donose za to nadležna stranačka tijela, ali samo mjesto predsjednika Vlade povezano je s rezultatima parlamentarnih izbora. Birači SDP-a izražavaju razočaranost njime kao predsjednikom stranke koju simpatiziraju. Kritiziran je s raznih strana, i to u mnogim slučajevima opravdano. A izgleda da mu ni dobronamjerni savjeti ne znače mnogo jer se ne mijenja i ne ispravlja greške. Netko s toliko utega vezanih uz vlastito nesnalaženje, ali vezanih i uz percepciju javnosti – teško da može osigurati potporu za poziciju predsjednika Vlade. Morao bi se prije svega on osobno, a onda i šire vodstvo stranke koje je uz njega, ozbiljno potruditi da ga građani percipiraju kao lidera opozicije i budućeg predsjednika Vlade. “

Jeste li očekivali da ćete imati protukandidata za mjesto predsjednika stranke?

“Nisam razmišljao o tome. A kada se Vuk kandidirao, bilo mi je čak i drago jer mislim da je dobro da pri svakim izborima postoji više kandidata, a ne samo jedan. To kandidate tjera da budu bolji i angažiraniji u predstavljanju svojih ideja članstvu, a članove to tjera da razmišljaju o stranci, procjenjuju, važu i da izlaze na izbore. U principu, postojanje više kandidata dokaz je demokratičnosti stranke.”

Već ste pet godina zamjenik gradonačelnik Rijeke, odnosno Obersnelov prvi suradnik. Imate li njegovu podršku u kandidaturi?

“Imam, a ništa manju podršku ima i kolega Vuk Prica. Obersnel  je rekao da neće raditi estradizaciju unutarstranačkih izbora na način da se javno određuje za bilo kojeg od nas dvojice. Ni do sad u sličnim prilikama to nije činio, pa mi je posve normalno da je tako odlučio.  Ja poštujem i razumijem njegov stav.”

Mnogi SDP-ovci smatraju da ste vi tzv. kompromisno rješenje za predsjednika. Koje su se to «dvije struje»  dogovorile oko podrške Vama?

“Ne znam tko se s kim dogovorio. Naša gradska organizacija broji 880 članova i ja mislim da nije moguće toliki broj ljudi natjerati, nagovoriti ili se sa svima njima „dogovoriti“ da glasaju nekako, bilo kako. Ja sam u SDP-u gotovo 20 godina i za cijelo to vrijeme trudio sam se okupljati članice i članove. Naravno, nisam slijep, znam da među pojedinim ljudima u stranci postoje animoziteti i zamjeranja, a isto tako znam da među nekima postoje izrazita razumijevanja i povezivanja.  No, smatram da nas inzistiranje na tom „opredjeljivanju“ u smislu tko je s kim, a tko protiv koga – ne vodi nigdje. Puno je važnije da energiju usmjerimo u kreativnost i stvaramo nove moderne socijaldemokratske politike koje se mogu implementirati u Rijeci i proširiti u druge sredine. Kad se okupljamo, rađaju se ideje, suradnje, vidljiviji smo, kritičniji, ukupno pametniji…  I zato ja nisam kompromisno rješenje. Vrijeđa me takva kvalifikacija. Beskompromisan sam po pitanju nužnosti međusobnog uvažavanja i međusobne komunikacije u stranci. U programskim smjernicama koje sam predstavio stranačkim kolegicama i kolegama naglasio sam upravo to.”

Imate li svoje favorite za mjesta potpredsjednika stranke? Vojko Braut Vas je javno podržao…

“Imam svoje favorite. Za svoje favorite ću glasati u subotu.”

Možete li navesti neke od Vaših rezultata u proteklom mandatu?

“U mandatu potpredsjednika gradske organizacije SDP-a u proteklom sam mandatu  radio na boljoj međusobnoj komunikaciji unutar stranke, međunarodnoj suradnji i suradnji sa socijaldemokratskim fundacijama koje djeluju u RH. Radio sam na edukaciji članica i članova te smo bili u posjetu EU Parlamentu. Također, trudio sam se aktivno participirati u radu mjesnih ogranaka SDP-a u Rijeci.”

“U mandatu zamjenika gradonačelnika sudjelovao sam u provođenju mnogih politika iz Izbornog programa kojim je SDP izašao na izbore 2013, kao i programa koji realiziramo u ovom mandatu, odnosno u proteklih godinu dana. Osobno sam zadužen za vođenje tima koji operativno radi na projektima trećeg strateškog cilja Strategije Grada Rijeke do 2020 i mogu sa zadovoljstvom reći da je većina projekata na koje smo se u tom dijelu Strategije obvezali – već realizirana. Bio sam kao zamjenik gradonačelnika vrlo angažiran u realizaciji projekta nogometnog kampa na Rujevici. Bio sam, primjerice, zadužen za projekt uređenja i otvaranja tunela koji ide od katedrale sv. Vida do Dolca. Intenzivirao sam suradnju Rijeke s pojedinim gradovima prijateljima, predstavljao sam pozitivne riječke projekte na različitim konferencijama i skupovima, a u komunikaciji sa kolegama iz gradskog vijeća trudio sam se i uspijevao predstaviti i rastumačiti mnoge odluke, programe i projekte na kojima su stručne službe Grada radile, a koji su trebali u određenom trenutku dobiti političku podršku Vijeća. Suštinski to i jest u glavnini posao zamjenika gradonačelnika. Obavljam ga odgovorno i predano. “

Tko je odgovoran za pomalo kaotičnu situaciju u Gradskom vijeću? Je li SDP podbacio na prošlim izborima?

“Slabljenje podrške birača na nacionalnoj razini prelilo se djelomično i na lokalne izbore. S druge strane, u Rijeci su u Gradsko vijeće, zahvaljujući d’hondtovoj metodi raspodjele glasova u vijećničke mandate, sa po dva člana ušle čak tri međusobno različite liste, koje su sve prešle prag. Jedva, ali prešle su ga. Mislim da je kaotična situacija proizašla iz neprirodnih suradnji stranaka u tzv. trećem bloku odnosno suradnji tih stranaka s HDZ-om.

Riječki SDP nije podbacio. Naša koalicijska lista na lokalnim je izborima osvojila najveći broj glasova: 14.922 glasa ili 37,78 %. Iza nas je HDZ sa duplo manje glasova, odnosno 18,89 %, a tek onda dolaze svi ostali.

No, ne možemo se praviti da ne vidimo koliko je na rezultat izbora u Rijeci utjecala percepcija SDP-a u cijelosti, od strane birača.  SDP je podbacio nacionalno, nesnalaženjem, nejasnoćom i pogrešnim komuniciranjem politika. Ali svjesni te činjenice i takvog stanja, mislim da upravo u Rijeci kao politički izrazito bitnoj organizaciji, imamo odgovornost i obavezu inzistirati na jasnoći  nacionalnih socijaldemokratskih politika i na jasnoći svjetonazorskih stavova.”

Iako su u predizbornoj kampanji oštro kritizirali Obersnela i SDP, Lista za Rijeku i HNS sada su Vaši partneri u Gradskom vijeću. Postoji li mogućnost da ponovno dođe do nestabilnosti u gradskom parlamentu i koga vidite kao potencijalnog partnera?

“Nadam se da nestabilnosti neće biti. Ja osobno otpočetka smatram da su nam potencijalni partneri one stranke koje su nam svjetonazorski bliske. I u tom smislu, koliko god netko tvrdio da svjetonazor nije bitan –  upravo na primjeru našeg Gradskog vijeća možemo uočiti koliko je bitan. Neprirodni svjetonazorski savezi pucaju. Opstaju programski savezi, i oni opstaju zahvaljujući podudarnostima u načinu, ciljevima i svrsi provođenja programa”, rekao je Filipović za Fiuman.hr.