Povežite se s nama

U subotu 16. lipnja riječki će SDP-ovci birati novo vodstvo gradske organizacije. Nakon gotovo tri desetljeća duge ere Vladimira Šepčića i Vojka Obersnela, na čelo riječkog SDP-a zasjest će predstavnik mlađe generacije. Kandidaturu za predsjednika istaknuli su dosadašnji bliski Obersnelovi suradnici Marko Filipović i Vuk Prica. Filipović je već drugi mandat zamjenik gradonačelnik i Obersnelova desna ruka, a njegova kandidatura predstavlja, kako sam naglašava, prirodan slijed događaja i kontinuitet. Iako je još uvijek percipiran kao mlad političar, Vuk Prica je gradski vijećnik već deset godina i kandidaturom za predsjednika gradske organizacije najavio je određene promjene u vođenju stranke. Iskoristili smo priliku i prije izbora razgovarali s obojicom kandidata.

Tko može više pridonijeti riječkom SDP-u, građevinar ili liječnik?

“Odlično pitanje. Po meni, onaj koji više vremena provodi s ljudima. Ne kažem da je bitna struka da bi se kvalitetno obavljao posao. To nikako. Međutim, ono što je činjenica jest da ja nisam profesionalni političar i da sam život posvetio pomaganju drugima. Kroz svoj posao naučio sam slušati ljude oko sebe i njihove probleme, te pronalaziti rješenja za iste. Planiram isti princip primjenjivati i kao predsjednik riječkog SDP-a. Kroz stranku ću se truditi uključivati članove u rad iste jer uz pomoć članova, među kojima ima vrhunskih stručnjaka, vjerujem da možemo promijeniti najprije SDP Rijeke, a potom i SDP Hrvatske.”

Zašto su SDP-u potrebne promjene?

“SDP danas nije onaj SDP u koji sam se ja učlanio prije 15-ak godina. Tada je SDP predstavljao stranku rada i poštenja. Zadnjih nekoliko godina problemi se samo gomilaju. SDP polako postaje salonska ljevica. Otuđujemo se od birača. A naše ideje kao da ne dopiru do građana. O brojim bitnim pitanjima niti ja ne znam koji su stavovi moje stranke. Ne shvaćam zašto je SDP-u problem jasno i glasno reći da je gej okej, da se manjima pokušavaju oduzeti stečena prava, a da vjeronauku nije mjesto u školi.”

Tko je odgovoran za takvo stanje?

“To su problemi koji u stranci traju već neko vrijeme. Nažalost s dolaskom novog rukovodstva stanje u stranci ne da se nije popravilo već je gore nego ikada. Vrijeme da sadašnji Ibler pokaže da zna i može je davno prošlo. Upravo zbog toga nam sada trebaju ostavke, a prvi koji je treba dati je Bernardić. Da bi gradili istinsku socijaldemokratsku stranku potrebno nam je novo rukovodstvo.”

A što je s riječkim SDP-om? Koje promjene njemu trebaju?

“Osnovni cilj bit će osnaživanje rada s članstvom. Želim stranačke prostorije pretvoriti u naš dnevni boravak – mjesto okupljanja, gdje će članovi moći popiti kavu, pročitati novine i prokomentirati trenutno stanje u politici, ali i podijeliti svoje ideje; jer se upravo kroz dijalog izgrađuje stranka.

Također planiram razvijati suradnju s civilnim sektorom, vratiti stranku među ljude. Poseban problem su odumrli Savjeti stranke jer kroz njih možemo aktivirati i nestranačke članove.”

S obzirom na to da ste već deset godina jedan od Obersnelovih bliskih suradnika, možete li izdvojiti neke njegove pozitivne i neke negativne čimbenike u vođenju gradske organizacije?

“Od pozitivnih čimbenika definitivno bih izdvojio Obersnelova liberalna stajališta. Naravno, tu je i socijalna politika Grada, EPK 2020, brojna ulaganja u sportske objekte i komunalnu infrastrukturu, provedba građanskog odgoja u riječkim školama itd.
Od negativnih strana spomenuo bih manjak komunikacije s članovima stranke, te prebrza najava projekata poput autobusnog kolodvora koji još uvijek nije realiziran, ali, vjerujem da će ubrzo biti.”

U Gradskom vijeću je nedavno došlo do preslagivanja većine, na koga od koalicijskih partnera možete računati na izborima za tri godine?

“Teško je sa sigurnošću tvrditi kakav omjer snaga možemo očekivati kroz tri godine. Naime, puno se toga promijeni u godinu dana, a kamoli u tri godine. Vidjeli smo da je HNS na državnoj razini izgubio velik broj svojih glasača jer se priklonio HDZ-u. Most je prije samo dvije godine bio jedna od najpopularnijih stranaka, dok se sada suočavamo sa stalnim rastom Živog zida. Stoga smatram da ne treba ishitreno davati zaključke o mogućim koalicijama već treba pričekati pravo vrijeme za takve odluke.”

Možete li surađivati s “antirežimskim” opcijama poput Akcije mladih i Živog zida?

“Sa Živim zidom nikako. Oni su čisto populistička stranka koja promovira neprovedive i opasne ideje. Npr. oni su protiv cijepljenja, iako je upravo cijepljenje najveće dostignuće moderne medicine. Žele dodatno tiskati novac, ne imajući na umu inflaciju i u javnosti stvaraju sliku onih koji sprječavaju deložacije, dok zapravo samo gomilaju dugove dužnicima, uz činjenicu da nikada niti jednu deložaciju nisu spriječili, već samo odgodili… A kamate rastu.

Mislim da je nama po stavovima Akcija mladih prirodan koalicijski parter, tako da sam s njima otvoren za suradnju.”

Hoćete li Vi biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika 2021. godine?

“Teško je prognozirati kakva će biti politička situacija 2021. ali nikada nisam bježao od odgovornosti”, rekao je Prica za Fiuman.hr.