Povežite se s nama

Vijesti

Ivo Robić 18 godina “čeka na popisu”, ali je zato Ivo Kirigin ekspresno dobio svoju ulicu u Opatiji

Objavljeno

na


Koliko političari ponekad imaju potpuno krive prioritete potvrđuje i jedan svježiji primjer iz Opatije. Ivo Robić, jedan od najvećih pjevača koje je Hrvatska ikad imala, već godinama je na čekanju na popisu kako bi dobio svoju ulicu u gradu kojem je posvetio jednu od svojih najpoznatijih pjesmi. Zbog toga bi velikoj većini opatijskih gradskih vijećnika trebalo biti itekako neugodno na gotovo svim značajnijim gradskim svečanostima kad se izvodi pjesma “Serenada Opatiji”.

Robić je prvi Hrvat koji je napravio veliku međunarodnu glazbenu karijeru, a preminuo je u ožujku 2000. godine te je njegova kuća u Ičićima nakon toga koncem 2003. godine postala kapela sv. Ivana od Boga.

Vjerojatno će se gotovo svi složiti, naročito ona “tiha većina”, da Ivo Robić prvi među mnogim uglednim Opatijcima zaslužuje svoju ulicu, no gradski vijećnici prednost su ipak odlučili dati turističkom novinaru Ivi Kiriginu. Proces za takvu odluku pokrenut je tek nešto malo više od godinu dana poslije njegove smrti, nakon što je manji dio opatijskih stanovnika tražio da se dio Radničke ulice pored tržnice preimenuje u Aleju Ive Kirigina, jer se tamo nalazi ugostiteljski objekt u kojem je Kirigin provodio svoje umirovljeničke dane.

Takav zahtjev podnijeli su vjerojatno ni ne znajući pravo značenje aleje, koju Opatija uopće ni nema, pa je kasnije taj zahtjev izmijenjen na način da se traži da se po Ivi Kiriginu nazove ulica. Odluku su vijećnici izglasali tijekom proljeća ove godine na svojoj devetoj sjednici i to tako da je točku na dnevni red predsjednik GV-a Robert Kurelić uvrstio naknadno samo jedan dan prije održavanja sjednice, kao da se radi o izuzetno hitnoj odluci koja ne može pričekati nekoliko tjedana do iduće sjednice.

Nije Ivo Robić jedni koji već godinama čeka na svoju ulicu u Opatiji. Nepravedno su također zapostavljeni primjerice inženjer i inovator Slavoljub Penkala, glazbenik i skladatelj Ljuboslav Kuntarić…

Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram