Povežite se s nama

Fiuman Plus

Kako je Trg Lokvina u Kastvu dobio naziv po narodnom ustanku protiv “kapitana”

Objavljeno

na
Kastav će ovog vikenda privući na tisuće i tisuće posjetitelja svojom tradicionalnom manifestacijom Bela nedeja, a jedna od lokacija na kojoj će se ljudi moći dobro provesti je i Trg Lokvina.

Vjerojatno većini nije poznato kako se iza naziva tog trga krije jedna iznimno zanimljiva priča, a evo kako ona glasi…

U drugoj je polovici 17. stoljeća uime vlasnika Kastvom upravljao „kapitan“ Franjo (Fran) Morelli. Kastavci su već imali svoj statut iz 1400. godine i običajno pravo, no „kapitan“ Morelli provodio je svoje zakone bez obzira na „stare pravice“. Kad je Kastavcima dozlogrdilo njegovo ponašanje, provalili su u kaštel. Dok su ga vukli niz stepenice (koje su i danas ondje), zapomagao je: „Pomozite dragi Bog, Majka Božja i Sveta Trojica!“, a narod mu je odgovarao: „Ne treba nan pomoć, sami ćemo te!“
Izvukli su ga van i utopili u lokvi na trgu pred kaštelom.

Čak iz Trsta i Beča došli su istražitelji kako bi otkrili vođe bune, no Kastavci su na sva pitanja odgovarali: „Si smo ga! Moj brat, mojga brata brat, sudac Kinkela i si do vragu tega! Još ga je stara Mare s preslicun v rit badnula!“ Tako nikoga nisu mogli osuditi za taj ustanak.

U spomen je na sam događaj na grlu cisterne na središnjem kastavskom trgu Lokvina uklesan ovaj tekst i godina bune 1666.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram