Povežite se s nama


Krajem proteklog tjedna legendarni brod Jadrolinije “Liburnija” krenuo je na posljednji put prema Turskoj gdje se nalazi rezalište u kojem će biti uništen, no tamo ne plovi pod vodstvom svog dugogodišnjeg kapetana Zdenka Radića.

On je s dužnim poštovanjem odbio nalog uprave Jadrolinije da odvede “Liburniju” u Tursku, a svoje razmišljanje o najpoznatijem brodu u Jadrolinijinoj floti otkrio je za portal Telegram.hr.  “Nisam smogao snage za to. Jednostavno sam toliko emotivno vezan za taj brod da nisam to mogao izdržati i odvesti ga u Tursku”, rekao je Radić.

Je li Liburnija bila posebna?

“Svaki brod ima dušu, ona pogotovo. Ta je kuverta (paluba op.a.) od tika na Liburniji bila jedinstvena. Nećete više nigdje naći ni putnički brod, a ni jahtu s takvom palubom. Liburnija je meni bila jedna jedina. Eto, sada više nema ni nje.”

Koji doživljaj na Liburniji posebno pamtite?

“Evo, zadnji Liburnijin službeni vijađ (plovidba op.a.) u listopadu prošle godine. Vezani smo u Korčuli. Prije nego smo krenuli do broda se prošetalo dvoje starijih Korčulana.  Gledam ih, a oni se stisnu uz brod i poljube ga i kažu uglas: “Brode, puno si nam dao!”  Toliko emocija u toj jednoj rečenici. To mogu reći samo zaljubljenici u more”, rekao je Liburnijin posljednji kapetan.