Povežite se s nama

Mozaik

Kazališna sezona 2022./2023. Zajca u znaku transformacije

Objavljeno

na
Kazališna sezona 2022./2023. riječkog HNK Ivana pl. Zajca nosi zajednički nazivnik „Transformacije“ u sklopu koje je najavljeno čak 16 premijera, a u više će projekata sudjelovati i troje posebnih gostiju sezone.

Nakon dviju pandemijskih sezona pod nazivom „Opstanak“, riječki HNK Ivana pl. Zajca najavljuje novu sezonu 2022./2023. pod nazivom „Transformacije“. Na pozornici riječkog HNK očekuje nas čak 16 premijera, a u više će projekata sudjelovati i troje posebnih gostiju sezone: argentinski redatelj, autor višestruko nagrađivanog „Kralja Edipa“ Luciano Delprato; hrvatska operna diva, nacionalna prvakinja HNK u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović te Bruno Delepelaire, solo-violončelist Berlinske filharmonije.

Hrvatska drama najavljuje Fellinijev „Amarcord“ u režiji Luciana Delprata i u koprodukciji s pulskim INK-om. Potom, u suradnji s ansamblom Opere,  najavljujemo Lorcinu „Yermu“ kao glazbeno-dramski spektakl u režiji Rajne Racz, pa „Rastanke“ Mani Gotovac u režiji Anastazije Jankovske u spomen na legendarnu Mani Gotovac, prvu intendanticu u našim nacionalnim kazalištima. U okviru programa za mlade , a u koprodukciji s Kolektivom Igralke, premijerno će biti izvedena predstava radnog naslova„Cure i povijest seksualnog odgoja” u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, a bavit će se ženskom seksualnošću. Program „Zajc lab“ najavljuje koprodukciju s Plesnim teatrom Ljubljana te projekt „Cabaret noir – gnide“ redateljice i koreografkinje Natalije Manojlović, predstavu koja povezuje gradove Rijeku i Ljubljanu s opusima dvojice značajnih pjesnika: Janka Polića Kamova i Slavka Gruma.

Na premijernom programu Talijanske drame naći će se Pirandellov „Enrico IV“ / „Henrik IV.“ u režiji Marca Lorenzija, jednog  od najzanimljivijih redatelja suvremenog talijanskog kazališta. Slijedi potom Ariostov „Orlando Furioso“ / „Bijesni Orlando“, a s ovim će se viteškim epom suočiti redatelj Jazmin Sequeira. Posljednji premijerni naslov Talijanske drame u sljedećoj sezoni bit će site-specific predstava radnog naslova „Fiume 2028“  koju autorski potpisuje austrijsko-španjolska družina Eléctrico 28, a bit će ostvarena u koprodukciji s međunarodnim MittelFestom.

Opernu će sezonu otvoriti Puccinijeva „Turandot“operni spektakl u kojem će sudjelovati sve operne snage. S Kristinom Kolar i Maidom Hundeling koje će alternirati u naslovnoj ulozi, ova će predstava biti realizirana u suradnji s Operom Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela i u režiji Fillipa Tonona. Nakon neobičnog sklopa dviju opernih jednočinki iz ove sezone, „Arlecchina“ i „Giannija Schicchija“, u novoj će sezoni biti povezane dvije verističke jednočinke u režiji Dražena Siriščevića od kojih će „Pagliacci“ Ruggera Leoncavalla biti premijerno upizoreni dok će Mascagnijeva „Cavalleria rusticana“, s kojom će se izvoditi u paru, biti obnovljena. U koprodukciji s Operom Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora bit će ostvarena treća operna premijera, Verdijev „Don Carlo“, opera iz velikog finala stvaralaštva slavnog skladatelja, a pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča te u  dramaturgiji i režiji Marina Blaževića. „Pikovu damu“ Petra Iljiča Čajkovskog režirat će Christian Romanowski, a  dirigirati maestro Valentin Egel. Umjetnička voditeljica projekta bit će operna diva Dunja Vejzović koja će nastupiti i u ulozi Grofice. U koprodukciji sa Slovenskim komornim glazbenim gledališčem i Cankarjevim domom u Ljubljani, na premijernu će pozornicu biti postavljena jedna je od najzanimljivijih i najprovokativnijih modernih komornih opera „Powder Her Face“ / „Napudraj joj lice“ britanskog skladatelja Thomasa Adèsa, u režiji Ewe Hribernik i dirigentsko vodstvo Simona Dvoršaka.

„Transparada“ je naslov predstave čija će premijera otvoriti sezonu ansambla Baleta te okupiti neke od najpoznatijih svjetskih koreografa i koreografkinja. Uz koreografske minijature riječkoj publici poznatih koreografa Maura Bigonzettija, Andonisa Foniadakisa, Maše Kolar, Waltera Mateinnija i Ine Broeckx, predstava će donijeti i nova djela Ludmile Komkove, Marca Goeckea i Nadava Zelnera. „TransParada“ će pričati jedinstvenu priču o ansamblu riječkog Baleta, osjetljivom izražajnom korpusu u stalnom procesu transformacije i rasta. Potom će uslijediti „Čajkovski“, balet uz Riječki simfonijskiorkestar, biografska priča o velikom romantičnom skladatelju koji će, prema najavi i riječima koreografa Cayetana Sota, Čajkovskog povezati s veličanstvenim scenama iz najpoznatijih bijelih baleta poput „Labuđeg jezera“ i „Orašara“. I ovaj će balet, kao potom i Hačaturjanov „Spartak“ u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, biti ostvaren u koprodukciji s Baletom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže