Povežite se s nama

Vijesti

KBC Rijeka nabavio dva milijuna kuna vrijedan novi protočni citometar

Objavljeno

na


Klinički bolnički centar Rijeka odnedavno je bogatiji za vrlo vrijedan medicinski instrument – protočni citometar, nabavljen za potrebe rada Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku.

Protočna citometrija jedna je od sofisticiranih tehnika u laboratorijskoj medicini koja omogućuje proučavanje značajki „živih“ stanica u uzorku krvi ili koštane srži.

Ljudske stanice, napose leukociti, specifično se obilježavaju s obzirom na svoju strukturu i značajke te potom u uređaju prolaze kroz zraku laserske svjetlosti. Instrument bilježi različite svjetlosne signale pretvarajući ih u informacije o vrsti stanica i promjenama u odnosima pojedinih podvrsta. Takav nalaz neizostavan je u postavljanju dijagnoze i praćenju tijeka terapije hematoloških bolesnika jer će u uzorku pacijenta pronaći i identificirati udio i vrste stanica koje su maligno promijenjene. Analiza je korisna i u praćenju drugih bolesti i stanja koja imaju utjecaj na vrste i podvrste leukocita – stanica nositelja imunološkog odgovora našeg organizma.

Dosadašnji stari instrument poslužio je da se na Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku postavi takva složena i zahtjevna dijagnostička metoda, a s novim je učinjen velik iskorak u razvoju protočne citometrije kao rutinske metode laboratorijske dijagnostike, ali i izvrsne metode u znanstvenom radu, napose u istraživanju staničnih značajki.

“Rad na instrumentu i kliničko tumačenje dobivenih rezultata zahtijeva visoka ekspertna znanja i stalno usavršavanje laboratorijskog tima, čemu smo iznimno posvećeni. Osim laboratorijskog dijela rada, puna vrijednost i tumačenje nalaza postiže se suradnjom u ekspertnim timovima medicinskih biokemičara i liječnika hematologa i patologa, a u cilju boljeg razumijevanja bolesti i kvalitetnije medicinske skrbi o bolesnicima”, istakla je prof. dr. Lidija Bilić-Zulle, predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku.

Upravo taj tim, proširen sa specijalistima transfuzijske medicine, jezgra je organizacije i uvođenja transplantacije vlastitih krvotvornih matičnih stanica kao oblika liječenja hematoloških bolesti, i to s velikom uspješnošću. Nabavka novog i suvremenog protočnog citometra vrijednog dva milijuna kuna jedan je od preduvjeta mogućnosti provođenja tog složenog medicinskog postupka.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže