Povežite se s nama

Vijesti

KBC Rijeka od 1971. godine obavio 1244 transplantacija bubrega

Objavljeno

na
U cilju daljnjeg jačanja svijesti građana i šire javnosti o potrebi darivanja organa i tkiva nakon smrti u svrhu liječenja, u Hrvatskoj se 26. svibnja obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva, pa je tim povodom na Klinici za urologiju KBC-a Rijeka održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali članovi Uprave KBC-a Rijeka i članovi transplantacijskog programa KBC-a Rijeka, koji je ujedno nositelj statusa Referentni centar za transplantaciju bubrega i kao takav, vodeći je centar na razini Republike Hrvatske.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva osnovan je Saborskom odlukom 2006. godine, a dan 26. svibnja postao je prilika za javnu zahvalu darivateljima i njihovim obiteljima te iskaz solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje organa.

KBC Rijeka je iznimno ponosan na svoju povijest transplantacijske medicine i prvu transplantaciju bubrega u široj regiji izvedenu kod nas 1971.g. pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Frančiškovića, a do danas transplantacijsko-eksplantacijski program KBC-a Rijeka predstavlja ponos riječke medicine.

Od 1971. godine do kraja 2023. godine u KBC-u Rijeka obavljeno je 1244 transplantacija bubrega.

Prije nešto više od godine dana u sklopu obnavljanja naših transplantacijskih timova, ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med. je u cilju unaprjeđenja eksplantacijsko – transplantacijskog programa, donio odluke o uvođenju kadrovskih i organizacijskih nadstandarda u odnosu na one minimalno propisane, pa smo već 2023.g. zabilježili značajno poboljšanje rezultata; eksplantacijski program je u prošloj godini povećan za čak 100 %, a broj uspješno transplantiranih bubrega za više od 50 % – istaknula je pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka za kvalitetu prof. dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana, dr. med.

Naglasila je da je transplantacija bubrega za bolesnike s teškim bubrežnim bolestima u pravilu najbolja terapijska opcija koja dovodi do produženja života bolesnika, kao i do bitnog poboljšanja života pacijenata i njihovih obitelji.

Predstojnik Klinike za urologiju izv. prof. dr. sc. Josip Španjol, dr. med. je istaknuo da se transplantacijski program kontinuirano provodi od 1971. godine, a da su u međuvremenu uvedene brojne inovacije za što je bio potreban veliki entuzijazam liječnika i dodatno je naglasio da se svakom bolesniku pristupa multidiscipilinarno.

Svesrdnu podršku transplantacijskom programu pružaju, kako Uprava KBC-a Rijeka, tako i sve ostale Službe, a djelatnici više medicinskih struka sudjeluju u provođenju programa naglasio je glavni bolnički transplantacijski koordinator prof. dr. sc. Željko Župan, dr. med. Svi sudionici u procesu transplantacije su izuzetno predani i maksimalno posvećeni radu. Prof. dr. sc. Željko Župan, dr. med. je prvenstveno iskoristio ovu prigodu da podsjeti kako se Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježava sa željom da se prije svega zahvalimo obiteljima donora na nesebičnom aktu darivanja u emotivno izuzetno teškim situacijama, pa se je tako i prof. Župan posebno zahvalio obiteljima jer, kako je rekao, bez njihove plemenitosti koja nadmašuje emotivni gubitak člana obitelji, transplantacijski program ne bi mogao opstati.
Pročitao je i vrlo emotivno pismo majke čije je dijete ostalo živo upravo zahvaljujući transplantaciji.

Naglasio je da se trebamo posebno truditi na osnaživanju eksplantacionog programa jer je to podloga za jačanje i transplantacijskog programa. KBC Rijeka je u posljednjih 15 godina vodeća institucija po broju darivatelja organa u Hrvatskoj, a u jednom razdoblju čak je 30 posto organa za doniranje dolazilo iz riječkog KBC-a. Istaknuo je i podatke o stopi darivatelja, koja se određuje po broju donora na milijun stanovnika; a prema podatcima Eurotransplanta, Hrvatska tako ima 30 donora na milijun stanovnika, dok Njemačka na milijun stanovnika ima svega 10 donora.

Voditeljica transplantacijskog programa za bubreg prof. dr. sc. Lidija Orlić, dr. med. također je istaknula da je riječka bolnica transplantacijska bolnica s najjačim donorskim programom u Hrvatskoj, naglasivši da donorski i transplantacijski program ne idu jedan bez drugoga. Objasnila je važnost transplantacije bubrega koja produžuje preživljenje i mijenja kvalitetu života bolesnika na bolje.

„Bolesnici s kroničnim zatajenjem bubrega mogu živjeti na dijalizi, ali je kvaliteta života lošija, a i preživljavanje je lošije. Lijepo je kad dođete u ambulantu i dođe vam bolesnik na redovitu kontrolu, a on je transplantiran prije 20 ili 30 godina“, rekla je Orlić.

O razvoju, važnosti, dosezima i planovima transplantacijskog programa KBC-a Rijeka podatke je iznio voditelj Odjela operacijske sale sa sterilizacijom Klinike za urologiju izv. prof. prim. dr. sc. Dean Markić, dr. med. I on se složio da transplantacija bubrega pruža produljeno preživljenje, bolju kvalitetu života te smanjuje cijenu liječenja. Osnovana je i Udruga transplantiranih bolesnika s kojim riječki KBC jako dobro surađuje. Naveo je primjere brojnih kompliciranih zahvata koje su zadnjih desetljeća učinili, i koji se rijetko izvode u velikim europskim i svjetskim centrima, kao što je primjerice, transplantacija dječjih bubrega.

Istaknuo je značajno poboljšanje rezultata u svim segmentima transplantacijskog programa i suradnju s Eurotransplantom, a od planova je izdvojio je povećanje broja transplantacija, povećanje broja živih darivatelja, zadržavanje statusa Referentnog centra za transplantaciju bubrega, pokretanje novih znanstvenih projekata i nastavak suradnje s Medicinskim fakultetom i znanstvenom zajednicom. Naglasio je kako je urologija, u koju je uključena i transplantacija bubrega, obvezatni te elektivni predmet i poslijediplomski specijalistički studij Medicinskog fakulteta, što daje vjeru u nastavak programa koji će ostati idućim generacijama.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže