Povežite se s nama

Vijesti

KBC Rijeka predstavio bolničke putovnice za osobe s poremećajem iz spektra autizma

Objavljeno

na
KBC Rijeka predstavio je u petak 23. srpnja bolničke putovnice, novi nestandardni dokument koji sažima ključne informacije o pojedinom zahtjevnom pacijentu. Plave putovnice formata A6 za sada su namijenjene prije svega osobama s poremećajem iz spektra autizma i sadrže informacije o načinu na koji ta osoba komunicira, posebno u slučaju kad ne govori ili se služi slikovnim znakovima.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić predstavljajući putovnicu naglasio je da je riječ o projektu koji značajno doprinosi kvaliteti zdravstvene skrbi i predstavlja primjer suradnje KBC-a sa zajednicom jer je ostvaren posredstvom Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika. Ova iskaznica koja se izdaje uz suglasnost bolesnika kako bi ga se lakše identificiralo prvi je takav projekt u Hrvatskoj istaknuo je ravnatelj Ružić, a interes za njega su već iskazale i druge zdravstvene ustanove u zemlji. Bolnička putovnica rezultat je rada Zavoda za palijativnu medicinu za kojeg se može reći da se profilirao u istinski centar izvrsnosti unutar KBC-A Rijeka, zaključio je ravnatelj Ružić.

Govoreći ispred Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika, njena predsjednica Sandi Bujan Cvečićistakla je da je u nekoliko mjeseci od osnivanja već napravljena analiza stanja u udrugama, prikupljeni su rezultati, detektirani problemi i započelo se s konkretnim pomaganjem oboljelima i njihovim obiteljima. Bolnička putovnica hvalevrijedan je primjer suradnje KBC-a i udruga jer se analizom pokazalo kako je zdravstvenim radnicima, ali i drugim pacijentima u bolnici teško razumjeti složene potrebe osoba s autizmom.

Psihijatar Dragan Lovrović, koordinator stručnog bolničkog tima za izradu putovnica, pojasnio je kako je tim na čelu s prof. dr. Karmen Lončarek osmislio bolničku putovnicu na tragu iskustva britanskog zdravstvenog sustava.

 

Intervjuom roditelja i skrbnika osoba s autizmom u bolničku putovnicu unose se podatci kako i s kim pacijent komunicira, što dopušta, kako izvesti pojedini pregled, koje instrumente i zahvate pacijent neće podnijeti. Iz podataka se može saznati i o načinu na koji pacijent pokazuje uznemirenost ili bol, odnosno što ga može umiriti.

Uz pristanak roditelja svi su podatci sadržani u personaliziranoj bolničkoj putovnici i vidljivo istaknuti u bolničkom kartonu koji je dostupan isključivo ovlaštenim medicinskim djelatnicima te im koriste pri pružanju adekvatne skrbi.

„Proces prikupljanja podataka bio je dugotrajan i uključivao je veliki broj dionika. Za formiranje skupa podataka o svakom pojedinom pacijentu  bili su važni razgovori s dijelom roditelja koji su opisivali konkretne probleme s kojima su se susretali u bolnici. Temeljem saznanja obradili smo odgovore i kreirali upitnik s 45 pitanja koja pokrivaju sve sfere pacijentovog života i uključuju kontakte zakonskih skrbnika“ – istaknuo je dr. Dragan Lovrović.

U inicijalnoj fazi projektom putovnice obuhvaćeno je 60-ak pacijenata, a taj će broj dalje rasti u nastojanju da se obuhvati što veći broj pacijenata jer više od 600 pacijenata s autizmom prima zdravstvenu skrb u KBC-u Rijeka.

Zaključno, na predstavljanju bolničke putovnice, novinarima se obratila voditeljica programa rane intervencije u Udruzi za skrb autističnih osoba Rijeka Ivanka Pejić koja je izrazila zadovoljstvo što je Rijeka i ovom prilikom pokazala da je korak ispred kada treba pomoći udrugama bolesnika. Pejić je predstavljajući ujedno udrugu koja je osnovana 1992. godine i ima 70 članova naglasila da će putovnica omogućiti bržu i lakšu prilagodbu bolesnika s poteškoćama iz spektra autizma bolničkim pretragama.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže