Povežite se s nama

Vijesti

KBC Rijeka prvi dobio uređaj za neinvazivnu dijagnostiku jetre

Objavljeno

na


KBC Rijeka dobio je, kao prva ustanova u ovom dijelu Europe, na besplatno korištenje tijekom dvije godine najnoviji uređaj tranzijentne elastografije –  FibroScan. Vrijedan uređaj francuske tvrtke Echosens instaliran je na Zavodu za gastroenterologiju riječkog KBC-a zahvaljujući, prije svega, dosadašnjim rezultatima doc. dr. Ivane Mikolašević i njezinih suradnika koji su se od 2012. bavili stručnim i kliničkim radom i publicirali više od 75 radova u priznatim svjetskim časopisima.

„Rekla bih da je ovo sjajan primjer kako nam zapravo i znanstveni rad može pomoći da dobijemo suvremenu opremu i tako poboljšamo skrb o bolesnicima“ – ističe dr. Mikolašević naglašavajući sjajnu suradnju s kolegama drugih specijalnosti u KBC-u Rijeka, u KB-u Merkur, na riječkom Medicinskom fakultetu, kao i s kolegama iz obiteljske medicine te sjajnim medicinskim sestrama.

Novi uređaj od velike je pomoći u dijagnostici NAFLD-a, odnosno nealkoholne masne bolesti jetre koja pogađa sve veći broj pacijenata i smatra se tihom epidemijom 21. stoljeća i rastućim javnozdravstvenim problemom.

„Pomoću ove verzije aparata možemo brzo, bezbolno i točno odrediti stupanj steatoze (masti) i stupanj fibroze („ožiljaka“) jetre. Ali pomoću ovog aparata koji ima dodatnu sondu za slezenu, možemo prepoznati i koji bolesnici imaju portalnu hipertenziju, odnosno koji imaju povišen tlak u krvnim žilama jetre. Tako možemo u ranoj fazi prepoznati razvoj komplikacija kronične bolesti jetre“, objasnila nam je riječka znanstvenica koja je među ostalim i dobitnica nagrade za „Žene u znanosti“ pod pokroviteljstvom UNESCO-a i L’Oreala.

Trenutno, nažalost, ne postoji dovoljno učinkovita i sigurna terapija za liječenje ove bolesti jetre. Brojna su klinička istraživanja u tijeku i u završnim fazama te lijekove za ovu bolest jetre očekujemo za dvije do tri godine. Za sada je jedini način liječenja prevencija, rana detekcija, prepoznavanje komplikacija te liječenje komponenata metaboličkog sindroma – regulacija šećerne bolesti i krvnog tlaka, odnosno pravilna prehrana, tjelovježba te redukcija tjelesne težine. Novi uređaj u riječkom KBC-u bit će od velike koristi i kod bolesnika oboljelih od hematoloških bolesti te onih s transplantiranom jetrom i/ili bubregom.

„Svim bolesnicima kojima je potrebna pretraga FibroScanom, osobito ovim najnovijim aparatom, stojimo na raspolaganju u KBC-u Rijeka“, poručuje na kraju dr. Mikolašević koja vodi Ambulantu za nealkoholnu masnu bolest jetre.

Što je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD)?

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) danas je najčešća kronična bolest jetre i najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima. Ova bolest pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica današnjeg načina života. Drugim riječima, NAFLD nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi. Oko 90 posto bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od komponenti metaboličkog sindroma.

Prema dosadašnjim istraživanjima, 25 posto odrasle populacije i čak 10 posto djece ima NAFLD. Porast incidencije ove bolesti u pedijatrijskoj populaciji svakako je odraz nezdravog načina života, a posljedice sve češće pretilosti u dječjoj dobi bit će evidentne u ranoj odrasloj dobi.

Prvi stadij NAFLD-a je nakupljanje masti u jetrenim stanicama bez drugih histoloških promjena. Sljedeći je stadij NASH, odnosno upala masno promijenjenih jetrenih stanica. U daljnjem tijeku dolazi do stvaranja fibroze jetre, odnosno zamjene normalnog parenhima jetre fibroznim (ožiljnim) tkivom. U konačnici ove promjene vode razvoju ciroze jetre i karcinoma jetre. Pretpostavlja se da će u idućim godinama, a zbog rastuće epidemije debljine i šećerne bolesti tipa 2, karcinom jetre i ciroza jetre kao posljedice NAFLD-a postati i vodećim indikacijama za liječenje transplantacijom jetre.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže