Povežite se s nama

Vijesti

KBC Rijeka uvodi nove standarde za bolju terapiju onkoloških bolesnika

Objavljeno

na


Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka sredstvima međunarodnog projekta nabavlja napredan sustav za vrednovanje raspodjela apsorbirane doze onkoloških pacijenata.

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka posljednje dvije godine vodi i izvodi projekt Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) vezan za primjenu fizike u radijacijskoj onkologiji (CRO6019 Verifying intensity modulated radiotherapy (IMRT) treatment dose delivery – method development, standardization and implementation).

Sukladno planiranim aktivnostima vezanim za izvođenje projekta iz njegova budžeta bit će nabavljen napredan sustav za dozimetrijsku verifikaciju raspodjela apsorbirane doze dane onkološkim bolesnicima za čije je liječenje indicirana uporaba naprednih radioterapijskih tehnika.

Isporuka i instalacija sustava te njegova implementacija trebale bi biti završene u prvom kvartalu 2022. godine. Računski dio sustava temelji se na trenutno najtočnijem načinu izračuna koristeći simulaciju Monte Carlo, zbog čega je i vrijednost sustava velika, odnosno nešto manja od pola milijuna kuna.

Time će biti nadograđena osnovna verzija sustava vrijedna nešto više od 330.000 kuna koja je instalirana u KBC-u Rijeka i implementirana na Zavodu za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja u prvoj polovici ove godine.

„Vrijednost drugog dijela sustava je 62.766 eura tako da bismo do prve polovice sljedeće godine mogli u KBC-u Rijeka imati u punoj funkciji jedan od najnaprednijih sustava za dozimetrijsku verifikaciju vrijedan više od 100.000 eura“ – izjavio je tim povodom prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Nastavak je to uvođenja novih standarda vezanih za radijacijsku onkologiju riječke bolnice, a implementacija rezultata projekta i uporaba novonabavljenog sustava dodatno će pridonijeti kvaliteti izvođenja naprednih radioterapijskih tehnika koje se u KBC-u Rijeka koriste za terapiju onkoloških bolesnika.

„Ovaj je projekt četvrti projekt pod okriljem IAEA vezan za radijacijsku onkologiju koji u posljednjih 10-ak godina provodi Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu do zračenja. U tom su periodu provedena i dva projekta IAEA vezana za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, a sljedeće će godine Zavod započeti izvođenje projekta IAEA vezanog za primjenu fizike u nuklearnoj medicini. Važno je napomenuti da su rezultati svih projekata  implementirani u redovnu kliničku praksu, a uspješnim izvođenjem projekata Zavod je do sada KBC-u Rijeka pribavio opremu vrijednu više od četiri milijuna kuna te omogućio brojne edukacije riječkih medicinskih fizičara u inozemstvu“ – istaknuo je pročelnik Zavoda prof. dr. Slaven Jurković.

Pred riječkim medicinskim fizičarima koji se unutar Zavoda bave primjenom fizike u radijacijskoj onkologiji sada je mnogo eksperimentalnog rada, analize rezultata i promišljanja vezanih za implementaciju naprednih sustava.

„Dosadašnja dobra iskustva s implementacijom različitih novih naprednih sustava koja Zavod u cjelokupnom djelokrugu svoga djelovanja (radijacijska onkologija, nuklearna medicina i dijagnostička/intervencijska radiologija) koristi u svakodnevnom radu, čine nas uvjerenima da će jednako biti i s (n)ovim sustavom koji bi trebao poslužiti dodatnom unaprjeđenju kvalitete naprednih radioterapijskih postupaka za liječenje onkoloških bolesnika“ – dodaje pročelnik Jurković.

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja najmanja je ustrojbena jedinica KBC-a Rijeka u sklopu kojeg djeluje 10 medicinskih fizičara na poslovima primjene fizike u medicini. Zbog dualne prirode ionizirajućeg zračenja koje, kao što znamo, može biti korisno, ali i štetno, najveći dio aktivnosti Zavoda vezan je za njegovu  kvalitetnu, odgovornu i sigurnu uporabu u medicini.

Osim redovnih aktivnosti i poslova vezanih za rad suradnih ustrojbenih jedinica KBC-a Rijeka, fizičari sa Zavoda aktivno se bave istraživačkim radom čija je svrha unaprjeđenje aktualnih i razvoj novih metoda vezanih za primjenu ionizirajućeg zračenja za liječenje i dijagnostiku u KBC-u Rijeka. O dinamici istraživačkog rada na Zavodu svjedoči više od 20 znanstvenih radova objavljenih u posljednjih pet godina u međunarodnim znanstvenim časopisima.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže