Povežite se s nama

Sport

Kek se vratio u Rijeku kako bi dao veliki intervju navijačima

Objavljeno

na


Legendarni trener Matjaž Kek nedavno je ponovno bio u Rijeci i u to u neposrednoj blizini stadiona Kantrida, a razlog dolaska bio je intervju navijačkom portalu Hoću Ri.

To je definitivno jedan od najzanimljivijih Kekovih intervjua u pet i pol godina koliko je proveo na Kvarneru i zaista su otvorene brojne teme, ne isključivo one nogometne.

Prenosimo neke sportske dijelove intervjua, ali definitivno vam preporučamo da izdvojite vrijeme i pročitate cijeli intervju na portalu Hoću Ri.

HR: Žalite li za čime u Rijeci? Krive odluke?
MK: “Naravno da žalim, bilo je tu nekih stvari koje kad gledaš u retrospektivi, nisam samom sebi jasan. Gledaš snimku, jurimo rezultat i vidiš sebe kako mijenjaš u 88-oj minuti i hvataš se za glavu, čudiš… Ponekad je strah od ozljeda, a nekad si toliko unutra u meču, u taktici, u igri, a moraš se odmaknuti. Treba se i usavršavati, ostaviti si vremena za napredak jer nogomet stalno napreduje…ali to je takvih intezivnih pet i pol godina u Rijeci bilo…”

HR: Moramo pitati – omladinska škola?
MK: “Je, to će me posebno pratiti, da nisam nekako zatvorio ciklus i afirmirao barem jednog igrača iz podmlatka. No, nije to baš tako jednostavno, puno toga radilo se u hodu, uspostavljan je sustav, a dok loviš naslov ili Europsku ligu, tko će ubaciti u takvu vatru nedokazanog dječarca, jer to su djeca. Možda se sa tribina ili TV ne vidi…pritisak publike je velik i mora biti, ali tog mladog igrača, tog talenta treba netko i pripremiti.”

HR: Tko?
MK: “Gle, u Rijeci se zna hijerarhija. Tako i treba biti. Omladinski pogon spada u domenu sportskog direktora, odnosno stručnog stožera u omladinskoj školi. E sad, jesam li pogriješio što pri 3:0 nisam ubacio kojeg juniora – jesam, priznajem. Kažem, nisam budala da ne vidim, ostat će malo ta knedla u grlu zbog toga…”

HR: Igra li ipak novac presudnu ulogu? Traže li roditelji rješenje svoje financijske situacije preko talentirane djece?
MK: “Teška tema. Bio bih lažac kada bih rekao kako toga nema, ambiciozni roditelji, slatkorječivi posrednici…mnogi od njih se polakome i premladi odu na zapad. Ne znaju jezik, ne znaju mentalitet, drugačije su metode rada. Mnogi se pogube, izgube najbitnije godine za afirmaciju, pa se onda pokušavaju vratiti u HNL, a nije to baš tako lako. Ponekad nemaju ni sreće, evo mali Mitrović što je slomio nogu. Koliko će njemu trebati da se vrati? U najbitnijem trenutku u karijeri – ozljeda. Kažem, teška tema.”

HR: Najteži trenuci u Rijeci?
MK: “Uh, bilo je neprospavanih noći. Onaj Aberdeen recimo, gazimo ih prvih pola sata, stative..i onda stave tri komada, dođe ti da se objesiš. Ili ona Lokomotiva…duge budu te noćne vožnje s Kantride u tim situacijama, misli se roje u glavi. A tek na početku, dignemo se ujutro i onda moramo pronaći teren za trening, dva sata do treninga mi nemamo pojma gdje ćemo trenirati. Kamp, nemoguće je opisati važnost kampa.”

HR: Razlika imeđu Rujevice i Kantride?
MK: “Meni je najdraži Poljud. Tamo nisam niti jednom izgubio (smijeh svih prisutnih). Ma meni na liniji dolje je u principu svejedno, a iskreno smatram privilegijem što sam doživio obje. Kantrida je legendarna, na Rujevici smo dobili potrebno za trening, a u krajnjoj liniji, Rijeka je tamo osvojila prvenstvo.”

HR: Simbolično, zadnja pobjeda bila je na Kantridi protiv Maribora?
MK: “Pa je, tako je ispalo. Da moja zadnja pobjeda na klupi Rijeke bude protiv mog Maribora i to na Kantridi. Mislim kako je ta utakmica dokaz da ova momčad ima kvalitetu, da može puno bolje. Jedna pobjeda je potrebna, da jedan igrač lupi šakom u stol i kaže: ‘Ajmo sad!’ Puno je u tu utakmicu uloženo emocija, a bome i diplomacije. Nije sve išlo tako glatko, nisu svi bili u početku oduševljeni s tom idejom, ali sam doista zahvalan i Rijeci i Mariboru i pogotovo Armadi na organizaciji. Mislim da je to bilo dostojno obilježavanje ovog zlatnog razdoblja Rijeke i dostojan naklon Kantridi uz koju navijače vežu velike emocije. I pazi sad. Zove me prijateljica iz Maribora ono kad je bila nevera, kaže: ‘Matjaž rasturilo Prasac!’ Ja si prvo mislim koji prasac i onda se sjetim (lokal Morski prasac, op. a.) …to su velike stvari, to kad se ljudi tako upoznaju, vežu, prate…u Sloveniji je Rijeka velika stvar, svi pitaju…”

Cijeli intervju pročitajte na Hoću Ri.

 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram