Povežite se s nama

Vijesti

KoHOM: Pretpostavljamo da je doktorica pogriješila u godini UZV-a dojke

Objavljeno

na
Slučaj jedne Riječanke koja je dobila termin za ultrazvuk dojke tek na Badnjak 2024. godine izazvao je veliku pažnju u javnosti.

Nakon što se svega par sati od objave vijesti oglasio KBC Rijeka, u utorak prijepodne stiglo i reagiranje Koordinacije Hrvatske Obiteljske Medicine – Podružnica za PGŽ.

“Povodom nemilog događaja vezanog za e-naručivanje pacijentice sa sumnjom na rak dojke, Koordinacija Hrvatske Obiteljske Medicine – Podružnica za PGŽ (KoHOM PGŽ) želi istaknuti da je organizacija svih službi, kako onih u KBC Rijeka, tako i Doma zdravlja PGŽ, kada je u pitanju sumnja na rak dojke, na najvišoj mogućoj razini u državi.

Pacijentice sa sumnjom na rak dojke upućuju se uputnicom izabranog liječnika u prioritetnom terminu u Ambulantu za bolesti dojke i endokrinih organa gdje im je dostupna sva potrebna dijagnostička obrada, zaključno s mišljenjem multidisciplinarnog tima, u najkraćem mogućem roku.

Također, u Primorsko-goranskoj županiji se uspješno od jeseni pilotira i onkološka prioritetna uputnica za sve pacijente kod kojih postoji sumnja na rak.

Kako nije riječ o članu/članici KoHOM-a nismo upućeni u detalje slučaja, no želimo pretpostaviti da je došlo do zabune u godini, tj. da je izabrani liječnik/liječnica kod naručivanja vidio/vidjela dan i mjesec, ali ne i godinu za odabrani termin.

KoHOM godinama naglašava da će manjak obiteljskih liječnika i sestara i povećanje broja pacijenata po timu obiteljske medicine te nepotrebnih administrativnih opterećenja dovesti do problema sigurnosti pacijenata u zdravstvenom sustavu te još jednom tražimo poboljšanje uvjeta rada u obiteljskoj medicini, povećanje broja specijalizacija, uvođenje administratora, na što ukazujemo godinama.

KoHOM aktivno sudjeluje u edukaciji liječnika obiteljske medicine, osobito na temu rizika od obolijevanja, prevencije, probira i simptoma raka dojke.

Na tom tragu, prošli je tjedan u Rijeci održano predavanje u sklopu edukacija Hrvatskog Liječničkog Zbora (HLZ) na kojem su sudjelovali i naši članovi, upravo na ovu temu, a samo je jedno u nizu domaćih i međunarodnih skupova na kojima smo sudjelovali ističući značaj rane dijagnoze raka dojke kao i put pacijentica kroz sustav na kojem bi upravo obiteljski liječnik trebao i morao biti njihov zdravstveni koordinator i partner u liječenju.

Aktivno se zalažemo za unapređenje odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Županiji. Surađujemo s udrugama oboljelih od raka dojke, a uključeni smo kao podrška i u kampanju #NeZaboraviMe kojom se želi istaknuti značaj ranog otkrivanja nasljednog raka dojke i povećati broj genetskih savjetovanja i testiranja.

Također i u ovoj prilici bismo željeli naglasiti da je za žene starije od 40 godina jedina probirna metoda koja dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke – mamografija, a ne ultrazvuk.

Suradnja KBC-a Rijeka, Doma zdravlja PGŽ i KoHOM-a PGŽ ogledni je primjer dobre prakse i komunikacije među liječnicima primarne, sekundarne i tercijarne razine skrbi svima u državi, a zajedno svakodnevno radimo na njenom daljnjem unaprjeđivanju”, navodi se u reagiranju koje potpisuje Leonardo Bressan.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže