Povežite se s nama


Župan Zlatko Komadina sa suradnicima održao je redovitu tjednu konferenciju za novinare. Na konferenciji je bilo riječi o odabiru kapitalnih projekata razvoja turizma koji su se sufinancirali iz proračuna PGŽ, rasporedu sredstava za sufinanciranje programa i projekata organizacija civilnog društva, programu obilježavanja “MatuRijade”, kao i drugim aktualnostima.

Na početku konferencije za novinare, župan Komadina osvrnuo se na posjet Norveškoj na kojem su predstavljeni turistički kapaciteti naše regije.

U organizaciji Turističke zajednice PGŽ, hrvatskog veleposlanstva i veleposlanika Marušića predstavljen je klaster zdravstvenog turizma na norveškom tržištu i održana je uspješna prezentacija ispred brojne publike norveških osiguravatelja, udruga i zdravstvenih tvrtki.

“Naša ponuda je respektabilna, što su prepoznali i Norvežani jer su na kasnijoj radionici ciljano razgovarali s našom delegacijom koju su činili ljudi iz Termi Selce, Thalassotherapije, Medica i ostalih članova Klastera zdravstvenog turizma”, rekao je župan dodavši da će poveznica direktnom avionskom ljetnom linijom Oslo-Krk dodatno pomoći promociji zdravstvenog turizma i turizma Primorsko-goranske županije općenito na skandinavskom tržištu.

Komadina je najavio i otvorenje muzeja Apoksiomena koje će se održati u Malom Lošinju u subotu. Uz Grad Mali Lošinj Županija će podržati ovu manifestaciju s 50.000 kuna.

Na Kolegiju Župana također se odlučivalo o rasporedu sredstava proračuna za mnoge djelatnosti. Posebno treba spomenuti raspored 750.000 kuna za 47 udruga civilnog društva gdje su javnim natječajem podržani programe rada udruga iz antifašističke borbe, svih udruga domovinskog rata, udruga umirovljenika, radnih hobističkih, ekoloških i drugih udruga.

Veći dio novca tako će primiti Savez antifašističkih boraca županije i lokalnih organizacija (130.000 kuna), udruge domovinskog rata (također 130.000) te Matica umirovljenika PGŽ (250.000 kuna) s kojom Primorsko-goranska županija surađuje na nizu projekata za građane treće životne dobi.

Pročelnica Melita Raukar izvijestila je da je prošlog tjedna izvršen raspored proračunskih sredstava za kapitalne projekte u turizmu u okviru programa unapređenja turizma. Radi se o 700.000 kuna koje su osigurane proračunom i usmjerene gradovima i općinama koje su kandidirale kapitalne projekte vezane uz turizam.

U veljači je bio raspisan javni poziv na koji se prijavilo 26 gradova i općina s prijedlozima kapitalnih projekata za sufinanciranje. Zatim je formirano je posebno povjerenstvo koje je izvršilo odabir projekata, pri čemu se najviše uzelo u obzir odabir projekata koji pridonose unapređenju javne turističke infrastrukture, valorizaciji prirodnih ljepota, kulturnih sadržaja i arhitekture te ostalih sadržaja kojima se izgrađuje pozitivan i atraktivan identitet županije.

Dodatno su se vrednovali projekti koji su našli dodatne izvore sufinanciranja ili su već u provedbi, kvaliteta projekata u smislu jasno definiranih ciljeva i pokazatelja uspješnosti, kao i dosadašnji uspjesi u provođenju sličnih projekata.

Od svih 26 projekata, odabrano je devet koji su predloženi županu da se donese odluka o njihovom sufinanciranju. To su:
-> uređenje javne turističke infrastrukture na obalnoj šetnici od autokampa Kovačine do turističkog naselja Gavaz na Cresu (100.000 kuna),
-> oplemenjivanje prostora izradom murala oslikavanjem zidova na ulazu u Grad Čabar (80.000 kuna),
-> sufinanciranje vježbališta na otvorenom kupalištu “Dražica” u Krku (80.000 kuna),
-> uređenje prve faze šetnice u Kamačniku (100.000 kuna),
-> rekonstrukcija krovišta poznate kuće Delač u Brod Moravicama (70.000 kuna),
-> uređenje sanjkališta Špičunak jezero u Lokvama (100.000 kuna),
-> projekt “Lungo fitness” u Lovranu (60.000 kuna),
-> uređenje turističko-informativnog centra u Matuljima (40.000 kuna),
-> obnova mostova i staza izletišta Zeleni vir (70.000 kuna).

U pripremi je i javni poziv za subvencioniranje programa i sadržaja vezano uz selektivne oblike turizma koji je usmjeren na turističke zajednice za sufinanciranje manifestacija i događanja.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je o početku priprema za novu školsku godinu i organizaciji MatuRijade.

Završio je postupak planiranja za upis u prvi razred srednjih škola, održani su sastanci s ravnateljima, Zavodom za zapošljavanje te obrtničkom i gospodarskom komorom i županijski prijedlog upisa dostavljen je ministarstvu koje treba odobriti programe tijekom svibnja. Planiran je upis za 2928 novih učenika u prvim razredima srednjih škola u 125 razrednih odjela u 30 srednjih škola. Predviđeno je 88 obrazovnih programa od kojih su 5 gimnazijskih, 39 strukovnih četverogodišnjih i jedan petogodišnji.

Primorsko-goranska županija po treći put organizira MatuRijadu, a ona po drugi put ima humanitarni karakter.
U suradnji sa Crvenim križom svi punoljetni maturanti darivat će krv, a u dogovoru sa Socijalnom samoposlugom prikupljat će namirnice za potrebe socijalno ugroženih građana. Obilježavanje MatuRijade već je započelo objavom godišnjaka maturanata u Novom listu, a novost ove godine je što će se krajem svibnja na Korzu organizirati predstavljanje svih srednjih škola pod motom “Kamo dalje?”