Povežite se s nama

Vijesti

Komadina o novoj talijanskoj premijerki: Zaziva da se Rijeka pripoji Italiji, Vlada RH mora protestirati

Objavljeno

na
U 2022. godini temeljem programa „Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru“ iz proračuna Primorsko-goranske županije raspoređeno je 2,3 milijuna kuna, izvijestio je župan Zlatko Komadina na redovnom susretu s novinarima. Na posljednjem, trećem rasporedu sredstava, Općini Lokve dodijeljeno je 100 tisuća kuna za sufinanciranje nabave motornih saonica za Sanjkalište Lokve, dok je na prethodna dva s po 750 tisuća kuna Općini Fužine sufinancirana nabava i montaža pokretne trake na Sanjkalištu “Plasa”, Gradu Vrbovsko nabava ratraka te nabava i montaža pokretne trake za sanjkalište u naselju Vujnovići te nabava i montaža pokretne trake u Sanjkalištu “Rusovi“ u Delnicama.

Rebalansom proračuna u listopadu osigurat će se i oko 1,5 milijuna kuna za naknadu štete za prometnice u Gorskom kotaru koje su uništene u poplavama. Kriteriji dodjele definirat će se kada se utvrdi točna visina štete, prije svega u Delnicama, Čabru, Vrbovskom i Brod Moravicama, a iznos pokriva približno polovicu ukupne štete, dodao je župan Komadina.

Osvrnuo se i na netom održanu sjednicu Županijske skupštine PGŽ u Ravnoj Gori i poručivši da će Primorsko-goranska županija u naredne tri godine uložiti 54 milijuna kuna u Gorski kotar. Od toga sedam milijun kuna godišnje u Fond za Gorski kotar, odnosno proračune goranskih gradova i općina, za poduzetnike, turizam i ruralni razvoj šest milijuna kuna te pet milijuna za cestovnu infrastrukturu.

„Za regionalni razvoj te poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj izdvojit će se 13 milijuna kuna. To je iznos koji je rebalansiran s Platkom u prošloj godini. Važno je reći da je naš cilj bio dovršiti Platak i okrenuti ta sredstva u Gorski kotar“, rekao je župan i istaknuo da je PGŽ u posljednjih osam godina u Gorski kotar uložila skoro 150 milijuna kuna bez decentraliziranih sredstava, a povukla otprilike 50 milijuna kuna poreznih sredstava. Što znači da je u proračune goranskih gradova i općina vratila sve što je s ovog područja uprihodovala i dodatno uložila dvostruki iznos, zaključio je župan.

Podsjetio je i da PGŽ putem Goranskog sportskog centra ulaže i dodatnih tri milijuna kuna godišnje u održavanje sportskih objekata u Delnicama čime u potpunosti rasterećuje Grad Delnice tog troška.

Resorna pročelnica Sonja Šišić izvijestila je da je projekt „Putovima Frankopana“ finalist za nagradu Europske mreže kulturnog turizma u kategoriji „Suradnja muzeja i mjesta baštine“. Proglašenje pobjednika bit će održano 20. listopada na otoku Krku, a među finalistima s područja Primorsko-goranske županije su i suhozidna gradnja i TZ Kvarner s brendom „Kvarner Maritime Heritage“.

Zaprimljeno je završno izvješće EU o provedbi projekta „Integrirani projekt revitalizacije Guvernerove palače i Nugentove kuće u Rijeci“ Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u okviru kojeg je izrađena dokumentacija cjelovite obnove i rekonstrukcije te je projekt spreman za kandidiranje za sredstva iz EU fondova, napomenula je pročelnica.

Najavila je da se Primorsko-goranska županija priključila obilježavanju 27. rujna, Svjetskog dana turizma s bogatim frankopanskim programom u Općini Vinodolskoj, na otoku Krku i u Gorskom kotaru te u obilježavanje Mjeseca hrvatskog turizma tijekom kojeg će u listopadu ulaznice za županijski Prirodoslovni muzej i Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja biti snižene za 50 posto.

Resorni pročelnik Brajan najavio je raspisivanje drugog Javnog natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja lovstva iz Proračuna Primorsko-goranske županije kojim će se primarno opremiti lovišta kako bi se smanjila šteta od divljači i spriječilo spuštanje divljači u naseljena mjesta. Natječaj će biti otvoren do kraja listopada.

U osvrtu na aktualne teme, župan Komadina čestitao je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na jučerašnjoj pobjedi protiv Austrije u Ligi nacija te izrazio nezadovoljstvo pobjedom ultra desnice na izborima u Italiji. Bude li Giorgia Meloni na čelu nove Vlade, župan Komadina pozvao je Vladu RH da uputi protestnu notu radi prethodno izračenih stavova u kojima je zazivala pripojenje Rijeke i Istre Italiji.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram