Povežite se s nama

Vijesti

Komemorativnim skupom obilježena 80. obljetnica stradanja mjesta Lipa

Objavljeno

na
Komemorativnim skupom „Lipa pamti“ obilježena je 80. obljetnica stradanja civilnog stanovništva sela Lipa. Skup je započeo polaganjem vijenaca na spomeniku palim borcima u NOR-u, pored Memorijalnog centra “Lipa pamti” te se nastavio mimohodom do Kvatirkine kuće, mjesta stradanja 296 Lipjana u nacističkom pohodu pred sam kraj rata.

Delegaciju Primorsko-goranske županije predvodio je župan Zlatko Komadina. Prisjećajući se žrtava, župan je istaknuo kako u Primorsko-goranskoj županiji imamo puno mjesta teških stradanja naših ljudi.

“Antifašizam je donio pobjedu, donio je Hrvatsku u granicama koje danas znamo, a naši hrvatski branitelji su je obranili u tim granicama. Jedan i drugi rat su bili antifašistički ratovi. Tako je sudbina htjela, i zato ne smijemo zaboraviti antifašizam i moramo se uvijek okupljati i štovati uspomene“, rekao je Komadina.

Uz brojne delegacije, počast stradalim mještanima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je i predsjednik RH Zoran Milanović.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović istaknuo je važnost pijeteta prema stradalima te podsjetio na značaj solidarnosti i zajedništva među ljudima, bez obzira na različitosti. „Lipa je bila partizansko selo i to je bio izbor, ali i rizik. Kao takvi su predstavljali određenu vrstu vojnog cilja, ali ne cilja koji ćeš doći zapaliti i pobiti civile”, upozorio je Predsjednik i dodao kako su postupci njemačke vojske bili “najgore što čovjek može od sebe dati – kada se imaš potrebu uzdići iznad nekoga zato što je drukčije vjere, govori drukčijim jezikom ili je druge nacionalnosti“.

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Liburnije te pod pokroviteljstvom PGŽ-a i Općine Matulji, skup se svake godine održava u spomen na 30. travnja 1944. kada su njemački nacisti, talijanski fašisti te hrvatski i slovenski kolaboracionisti u Lipi ubili 269 stanovnika, od kojih su većina bili žene, djeca i starci, a selo popljačkali i spalili do temelja.

Najviše ljudi poginulo je nakon što ih je sto pedeset fašističkih vojnika naguralo u posljednju kuću u selu te žive spalilo, a od svih mještana koji su tog dana bili u selu, preživjelo je njih tek šestero.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže