Povežite se s nama

Vijesti

Krajem tjedna stiže promjena vremena, moguće i jače grmljavinske oluje

Objavljeno

naIako se činilo da će nas ovo ljeto vrućine zaobići i da će ga obilježiti česte nestabilnosti, vrućine su ipak stigle početkom kolovoza.

Kad su stigle, nikako ne odlaze. Rijeka u kolovozu ima samo jedan dan najvišu dnevnu temperaturu ispod 30°C, sve ostale vrijednosti su bile iznad 30°C, a sam početak kolovoza bio je i vrlo vruć uz temperaturu i višu od 35.0°C.

Dakako da se onda noću ne može baš spavati, no ipak posljednja fronta koja je stigla u ponedjeljak navečer i Rijeci donijela gotovo 60 mm kiše, ipak učinila da se noću nešto lakše diše, jer je zapuhala bura.

Danju je samo malo vrućina popustila u srijedu, a zatim se od četvrtka ponovno nastavilo ljeto koje će se nastaviti i u ovom tjednu. U nedjelju je u Rijeci izmjerena najviša dnevna temperatura od 33°C, u Rabu je bilo 34°C, a Senj je bio najtopliji u Hrvatskoj s 35°C.

Prvi dio tjedna obilježit će ljetne temperature i vrijeme, dok bi u drugoj polovici tjedna trebalo računati i na sve češću mogućnost poslijepodnevnih pljuskova. Vrhunac bi trebao biti u subotu 25. kolovoza kada se očekuje dolazak hladne fronte sa sjeverozapada Europe koja će donijeti zamjetniji pad temperature zraka, a uz to može biti i jačih grmljavinskih oluja.

Ova se situacija na prognostičkim kartama prikazuje već nekoliko dana. Modeli su više-manje složni, jedino se razilaze u pogledu intenziteta. Neki vide “samo” prolazak izražene fronte, dok drugi sugeriraju i nastanak ciklone na području Genovskog zaljeva. U Alpama bi moglo biti i snijega.

Kako god bilo, jača promjena vremena sve je izglednija. Prethodit će joj nekoliko vrućih, možda ponegdje čak i vrlo vrućih dana. Upravo sudar nadolazeće hladnoće i topline može rezultirati i jačim nevremenima, uz vrlo obilne oborine. U nedjelju će biti i olujne bure s orkanskim udarima, a temperatura će biti niža i za više od 10°C u odnosu na temperature prije fronte.

Bit će to konkretni udar ljetu, ali to nipošto ne znači da je s ljetom gotovo. Poprilično je sigurno da se veće vrućine više nakon te promjene neće vraćati, ali će temperature vrlo brzo otići iznad prosjeka za doba godine, javlja partnerski portal RiMeteo.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram