Povežite se s nama

Vijesti

Kreće pilot-projekt besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika na terapiju u KBC Rijeka

Objavljeno

na


Grad Rijeka od 3. travnja pokreće pilot-projekt „Prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju u KBC Rijeka“, kojim će se onkološkim bolesnicima s područja Rijeke omogućiti besplatan prijevoz na terapiju u Klinički bolnički centar Rijeka.

Grad Rijeka će projekt, kojim će se olakšati dolazak na terapiju i liječenje onkološkim bolesnicima, provoditi u suradnji s KD Autotrolej d.o.o. i Klinikom za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Projekt su predstavili zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš i v.d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka izv.prof.dr.sc. Ivana Mikolašević, dr.med.

„Sastavni dio liječenja kad govorimo o malignim bolestima je i terapija, koja može biti medikamentozna i radiološka. Samo prisustvovanje terapiji je dugotrajno, mukotrpno i zahtijeva da se pacijenti dovezu do mjesta terapije, a sama terapija često zna biti neugodna i u trenutku izvođenja često i traumatična za osobu, a da ne govorimo i o financijskim aspektima cijele priče. Zbog toga već neko vrijeme razmišljamo o tome kako tim osobama i njihovim obiteljima olakšati te trenutke. Na jednom od dogovora s kolegama iz platforme Možemo!, pogotovo s gospđom Hanom Palekom, došli smo do ideje da se organizira besplatni prijevoz na terapije onkoloških bolesnika koji žive na području grada Rijeke“, kazao je zamjenik gradonačelnika Palčevski, dodajući:

„Prema podacima kojima raspolažemo na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, dnevno po smjeni onkološku terapiju obavlja između 55 i 60 pacijenata s područja grada Rijeke. Nema potrebe posebno isticati kako se pacijenti koji se liječe od malignih bolesti prilikom procesa liječenja  susreću s nizom problema. Jedan od tih problema je i prijevoz. I dok u većini razvijenih zapadnoeuropskih zemalja onkološki pacijenti, kada idu na terapiju imaju pravo koristiti taksi prijevoz, a trošak prijevoza pokriti preko police svog zdravstvenog osiguranja, kod nas to nije slučaj. Na žalost, kod nas dijelu pacijenata upravo prijevoz od kuće na terapiju i natrag predstavlja nepremostiv problem i pacijenti, zbog toga, odustaju od terapije koja je sama po sebi  vrlo zahtjevna, a potrebno je da bude kontinuirana jer upravo je kontinuitet liječenja ključan kod ovakvih bolesti. Grad Rijeka je stoga odlučio olakšati liječenje onkološkim bolesnicima“, kazao je zamjenik gradonačelnika Palčevski, naglasivši kako se provođenjem ovog projekta prvenstveno nastoji očuvati kvaliteta života i dostojanstvo oboljelih.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mušković izrazila je uvjerenje da će uvođenje ovakve vrste usluge posebno će značiti Riječanima koji su sami, podsjetivši da po svim pokazateljima u Rijeci ima velik broj samačkih domaćinstava, posebice starije životne dobi.

 

Besplatan prijevoz onkološkog bolesnika i pratnje na terapiju u dnevnu bolnicu

Projektom „Prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju u KBC Rijeka“ će se omogućiti usluga besplatnog prijevoza onkološkim bolesnicima svakog radnog dana od 7.30 do 21.00 sati, a usluga podrazumijeva prijevoz od pacijentovog kućnog ulaza do ulaza u Kliniku za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka te povratak s terapije do kuće. Također, pacijent, ako za to ima potrebu, može besplatno u prijevoz uključiti i osobu u pratnji.

Uslugu prijevoza vršit će KD Autotrolej, a temeljem popisa koji će im, zavisno od potreba onkoloških pacijenata dostavljati koordinator za naručivanje Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Naime, zbog kompleksne organizacije prijevoza prema rasporedu terapija, predbilježbe za prijevoz pacijenti će moći vršiti kod koordinatora Klinike za radioterapiju i onkologiju, na tel. 091/165 8315 ili putem emaila: onkologija-ruzica@kbc-rijeka.hr. Eventualno otkazivanja prijevoza od strane pacijenata vršit će se putem besplatnog telefona 0800-1166, a pacijenti se mole da ako iz nekog razloga otkazuju prijevoz, to učine 24 sata ranije. Naime, to je važno zbog drugih pacijenata koji koriste ovaj oblik prijevoza, kao i zbog same organizacija  prijevoza.

U ovoj prvoj fazi projekta, a s obzirom na njegovu zahtjevnost u tehničku smislu i smislu koordinacije, prevozit će se samo pacijenti koji obavljaju terapiju u Dnevnoj bolnici.

Autotrolej će, u prvoj fazi projekta prijevoz onkoloških bolesnika obavljati s dva vozila te će osigurati dva vozača.  Riječ je o kombi vozilu koje je namijenjeno za dulje vožnje te je izuzetno udobno i pruža potpunu komociju tijekom prijevoza, odnosno tzv. VIP vozilo, dok je drugo prijevozno sredstvo iz kategorije osobnih vozila, tzv. limuzina koja također pruža udobnost i komfor tijekom vožnje.
„Autotrolej ima iskustva s prijevozom osoba s invaliditetom, gdje obavljamo uslugu već dugi niz godina, no prijevoz onkoloških bolesnika sasvim je druga vrsta usluge. Krećemo s pilotom s dva vozila da se uhodamo i da vidimo treba li nešto mijenjati i u kojem smjeru“, kazao je direktor Autotroleja Kontuš, istaknuvši kako je KD Autotrolej nastojati organizirati prijevoz na najbolji mogući način.

Za ovaj projekt Grad Rijeka je putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, u gradskom proračunu za 2023. godinu osigurao 65.000,00 eura (489.742,50 kn).

Uvođenje ovakve vrste usluge pozdravila je predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju Mikolašević, istaknuvši kako uvođenje besplatnog prijevoza za pacijente, uz promjene uvedene u bolničkom sustavu, unaprjeđuje skrbi za onkološke bolesnike te značajno utječe na poboljšanje kvalitete njihovog života.
„Ne smijemo zaboraviti da nemaju svi naši pacijenti potporu obitelji i nekoga tko će ih odvesti na terapiju niti svu svi istog financijskog statusa, tako da će im sigurno ovaj projekt puno značiti“, poručila je dr. Mikolašević.

Jedna od promjena u organizaciji rada Klinike, osim što su reorganizacijom dnevne bolnice značajno smanjena čekanja na terapiju, jest i uvođenje koordinatorice Klinike, koja će biti jedna od ključnih osoba i u organizaciji besplatnog prijevoza za onkološke bolesnike.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže