Povežite se s nama

Mozaik

Kulturno – umjetnička udruga “Jeka Primorja” obilježava 50 godina rada

Objavljeno

na

Prije 50 godina iz tri riječka pjevačka zbora nastala je „Jeka Primorja“ koja do danas uspješno djeluje. Tijekom tog razdoblja ostvareni su zapaženi rezultati, putovanja, osvojene nagrade i priznanja, a ime našeg Grada i domaćeg kraja pronijeto je diljem domovine i Europe.

Zbog trenutnih epidemioloških mjera, a kako se bave zborskim pjevačkim amaterizmom, nisu u mogućnosti održati nikakav poseban događaj. No činjenica da je prema njihovim podatcima kroz rad Udruge u 50 godina postojanja na neki način bilo uključeno više od 930 osoba. Udruga je u ovim okolnostima onemogućena da „pjeva“, ali se i dalje intenzivno radi na uređenju arhive, osobnoj pripremi članova i skorašnjoj objavi nove velike monografije.

Zborski pjevački amaterizam u Rijeci prisutan je u Rijeci dugi niz godina. Jedan od ranijih pjevačkih zborova bila je „Jeka sa Jadrana“ koja je osnovana 1921. godine. Rad zbora prekinut je početkom 2. svjetskog rata nakon kojeg je 1945. godine osnovan Pjevački zbor „Jedinstvo“ koji je djelovao u Guvernerovoj palači i Pjevački zbor „Mladost“ na Vežici. Oba zbora nastavljala su tradiciju „Jeke sa Jadrana“ i uspješno djelovala pod vodstvom brojnih poznatih dirigenata poput Lovre pl. Matačića, Borisa Papandopula, Josipa Kaplana, Davorina Hauptfelda, Marijana i Dušana Prašelja i dr. Potaknut svojevrsnom krizom zborskog amaterizma krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, maestro Dušan Prašelj odlučuje ovim zborovima priključiti i članove pjevačkog zbora „Ivan Matetić Ronjgov“ te osnovati novi zbor kojem je, u spomen na raniju prethodnicu, dao ime „Jeka Primorja“.

Nakon osnutka 15. siječnja 1971. godine „Jeka Primorja“ djeluje punih 50 godina na adresi Kvaternikova 58a u Rijeci, u nekadašnjoj kući poznatog riječkog izumitelja Lupisa. Tijekom tog razdoblja Zbor, a kasnije i Udruga „Jeka Primorja“ ostvaruje cijeli niz značajnih putovanja u više od 20 zemalja Europe. Osobito su značajne turneje u Austriju, Njemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Bugarsku i Francusku, dok je Zbor u današnjoj Češkoj, Slovačkoj, Italiji i Španjolskoj boravio nekoliko puta. Naravno da sve nastupe na prostoru bivše Jugoslavije i današnje Hrvatske gotovo da nije moguće ni nabrojiti. Od nagrada i priznanja valja izdvojiti Nagradu Grada Rijeke 1975. godine, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvijezdom 1980. godine, ali i brojne zlatne i srebrne plakete na pjevačkim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao jedan od najznačajnijih nastupa u povijesti „Jeke Primorja“ navode se izvedbe Berliozovog Requiema 1987. godine u gradiću La Chaise-Dieu u Francuskoj u kojima je sudjelovalo više od 200 pjevača i 150 članova orkestra Moskovske filharmonije pod ravnanjem Dmitrija Kitajenka. No, „Jeka Primorja“ svojim je nastupima obilježila i brojne događaje u Rijeci i okolici poput otvorenja tunela Učka, Titovog mosta (današnji Krčki most), otvorenja obnovljene zgrade kazališta u Rijeci ili proslave ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Značajna je i suradnja Zbora s drugim organizacijama poput NK Rijeka, NK „Orijent“, ali i grupe „Let 3“ s kojom je Zbor snimio i nekoliko skladbi. Kao posljednji značajniji nastup „Jeka Primorja“ bilježi svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. u riječkoj luci. Zbog svog predanog rada na očuvanju glazbenog izričaja Istre i Hrvatskog Primorja „Jeka Primorja“ redovito je sudjelovala na tradicionalnim manifestacijama poput „Naš kanat je lip“ u Poreču, „Brajšini dani“ u Puli ili „Matetićevi dani“ u Rijeci. Nakon odlaska maestra Dušana Prašelja 1990. godine, za dirigentskim pultom bili su Krunoslav Kajdi, Davorin Hauptfeld, Josip Vuk, Aleksandra Matić i Darko Đekić. Od 2010. godine do danas Zbor vodi maestro Igor Vlajnić.

U sastavu „Jeke Primorja“ dugi niz godina djelovao je i Muzički tečaj „Marijan Prašelj“, kao i Dječji zbor i glazbeni vrtić, a sve pod vodstvom poznatih riječkih glazbenih pedagoga i u suradnji s Glazbenom školom „Ivan Matetić Ronjgov“ u Rijeci. Opsežna arhiva Udruge uključuje brojne fotografije, nagrade, diplome, priznanja i prigodne darove, ali i bogatu notnu zbirku više od 1300 zborskih skladbi. Diskografija sadrži i nekoliko samostalnih gramofonskih ploča, jednu kasetu i nekoliko CD-ova. Iscrpan popis svih sudionika koji su svojim radom obilježili povijest „Jeke Primorja“ sastoji se od više od 930 imena, a zanimljivo je da i danas postoje članovi koji u zboru pjevaju od samog početka 1971. godine. Upravo ovaj broj članica i članova jamči „Jeki Primorja“ posebno mjesto u srcu i sjećanjima brojnih građanki i građana Rijeke i okolice.

Zbog epidemiološke situacije „Jeka Primorja“ danas djeluje smanjenim intenzitetom, ali se trajno pokušavaju pronaći načini glazbenog izražavanja u skladu s epidemiološkom situacijom. U želji za očuvanjem kontinuiteta rada Udruge članovi i uprava intenzivno rade na uređivanju arhive, učenju novih skladbi i pripremi za objavljivanje nove monografije povodom ove značajne obljetnice rada. Također, u želji za pomoći onima u potrebi članovi intenzivno pružaju pomoć i podršku pa je trenutno u tijeku akcija prikupljanja pomoći prijateljskom zboru HPD „Slavulj“ u Petrinji s kojima je „Jeka“ upravo u Rijeci u listopadu 2019. godine održala jedan o posljednjih „normalnih“ koncerata. U očekivanju nekih boljih vremena „Jeka Primorja“ planira i brojne nove projekte, a sve s ciljem promicanja zborskog pjevačkog amaterizma s kojim je prije 50 godina i osnovana.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram