Povežite se s nama
U nekoliko proteklih dana imali smo prilike vidjeti dvije različite Rijeke, jednu veselu, raspjevanu koja slavi slobodu, jednakost, život i pravo na izbor te drugu koja slavi i veliča režim koji je slobodu, jednakost, život i pravo na izbor pokušao ugušiti u krvi svih svojih neistomišljenika, poručuju Laburisti PGŽ u svom priopćenju koje u cijelosti prenosimo:

“Hrvatski laburisti-Stranka rada najoštrije osuđuju ekscese koji su se odvijali na riječkom Korzu i Delti, ali i u ostatku države. U Rijeci, za koju često kao njeni građani govorimo da je tolerantna, uključiva, otvorena za sve one koji žele u njoj živjeti, za vrijeme „norijade“ odvijalo se nešto što nam je kao građanima Rijeke strano. Klicanje ustaških pozdrava, veličanje ustaškog i fašističkog režima, vandalizam nad spomenicima onih koji su se izborili za slobodu grada Rijeke i svih nas, nešto je na što kao građani ovoga grada nismo navikli. Pitamo se koji je povod tome? Je li ovo način izražavanja revolta, miješanje domoljublja i nacionalizma? Nismo li kao društvo dovoljno napredovali da shvatimo razliku između dobra i zla? Ono čemu se danas klicalo, povijesno je dokazano, predstavljalo je zlo. Usprkos tome iz nekog razloga zlo ponovno pokušava prodrijeti u pore suvremenog društva.

Premda je danas diljem civilizirane Europe i svijeta neprihvatljivo da bilo koji član društva ističe i propagira simbole, znakove i parole fašističkog režima, sudionici navedenih događanja su mladi ljudi koji predstavljaju temelj budućnosti Hrvatske. Upravo to je ono što nas dodatno rastužuje, jer baš ta mladost bi trebala razvijati Hrvatsku u smjeru suvremene Europske države, otvorene za sve i prema svima. Na žalost, čini nam se da nas pojedinci pokušavaju odvući u potpuno drugom smjeru, u neka druga vremena, dok sustav na to ne reagira, naprotiv, unazad nekoliko godina to i propagira.

Znamo da će mnogi reći da su ovo izdvojeni slučajevi koji nisu praksa, međutim ukoliko kao društvo ne budemo reagirali na sve pa i najmanje sitnice, postoji velika opasnost da će i te sitnice prerasti u nešto što se smatra normalnim i prihvatljivim, a svima nam je poznato kako je to prošli put završilo. Da se povijest ne bi ponavljala, potrebno je da ona šutljiva većina reagira osudama svega neprihvatljivog normalnom društvu, kao i da država reagira edukacijom naraštaja koji dolaze.

Ako nismo spremni na to, morat ćemo biti spremni na prihvaćanje jačanja konzervatizma, ideja koje pokušavaju ukinuti teško stečena ljudska prava i slobode pojedinki i pojedinaca ili ćemo morati tražiti svoju sreću van Hrvatske, što sigurno ne želimo.

Na kraju odgovor na pitanje, ima li nade za nas? Ima, nada su nam svi oni maturanti koji su proslavili zadnji dan škole organizirajući humanitarne akcije i veseleći se sa svojim kolegama  dostojanstveno i na primjeren način.

Oni su Hrvatska koju želimo”, ističu Laburisti.