Povežite se s nama

Vijesti

Lista za Rijeku: Očekujemo postavljanje višejezičnih ploča i izvan Starog grada

Objavljeno

naČlanovi Liste za Rijeku javno su se već dulje vrijeme zalagali za postavljanje višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u užem središtu Rijeke.

“Drago mi je da smo danas svjedoci jednog simboličnog koraka važnog za građanski i kulturni razvoj Rijeke kao multikulturne i višejezične sredine, simbola europske različitosti i europskog identiteta. Naša inicijativa za vizualnom dvojezičnošću u startu nije uperena protiv bilo koga, nego je usmjerena prvenstveno prema  valorizaciju bogate riječke baštine i povijesti. Činjenica je da živimo u gradu koji je nastao kao spoj nekoliko kulturnih utjecaja i na to trebamo gledati kao na našu komparativnu prednost u odnosu na monokulturne i mononacionalne sredine. U tom smislu očekujem širenje ovog projekta i izvan Starog grada te institucionalnu zaštitu riječkih specifičnosti za što ćemo se čvrsto zalagati i u budućnosti”, rekao je predsjednik Liste za Rijeku, Danko Švorinić.

Vrlo zadovolja je i Laura Marchig, članica predsjedništva Liste za Rijeku te tajnica udruge SDR: Udruga Slobodna Država Rijeka-Stato Libero di Fiume koja je s Listom za Rijeku, pokrenula inicijativu za uvođenjem vizualne dvojezičnosti u centru grada. Ona pozdravlja realizaciju projekta postavljanja tabli s povijesnim toponimima u Starom gradu. “Table će omogućiti svima da se upoznaju s jednim djelom naše prošlosti. Svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta ovom prilikom čestitam na obavljenom poslu.”

“Naravno, za nas je to tek početak. Nadamo se da će gradske vlasti imati snage i hrabrost da se oslobode svojih strahova i predrasuda, te da će shvatiti da realizacija vizualne dvojezičnosti znači da se naš grad spreman pomiriti sa avetima prošlosti i pronaći u sebi onaj pravi multikulturalni europski duh koji mu je uvijek bio glavno obilježje. Naš cilj nije favorizirati nijednu etničku skupinu nego na ovaj način odati priznanje i talijanskoj autohtonoj kulturi koja predstavlja važan dio naše složene, ali fascinantne povijesti”, poručuju iz Liste za Rijeku.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram