Povežite se s nama

Koaliciji regionalnih stranaka okupljena pred protekle parlamentarne izbore istekao je rok trajanja. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić najavio je da će njegova politička stranka na izbore izići samostalno. Posljedica je to dugotrajnih pregovora stranaka regionalnog bloka s SDP-om. Dogovor očigledno nije postignut.

“Pred nama su izbori na kojima želimo realizirati svoj program. Želimo Rijeku pokrenuti u smjeru modernog i poduzetnog grada. To ćemo učiniti prije svega poticanjem projekata poduzetništva koji su namijenjeni mladima i promocijom Rijeke kao otvorenog grada koji poštuje i štiti svoje posebnosti. Na taj način namjeravamo zaustaviti iseljavanje iz grada i od Rijeke napraviti sredinu privlačnu za useljavanje mladih i pametnih ljudi, grada u kojem će se, uz brigu o razvoju, posebna briga voditi o zaštiti slabije zaštićenih društvenih skupina. Na pravcu Rijeku ima mjesta samo za ljude kojima je stalo do napretka našeg grada”, rekao je Švorinić na današnjoj konferenciji za medije.

Podsjetimo, već ranije je dogovoren zajednički nastup IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku na lokalnim izborima. Uslijedili su pregovori sa SDP-om oko predizborne koalicije i zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Vojku Obersnelu. U javnost su plasirane informacije kako je PGS-u obećano mjesto predsjednika Gradskog vijeća, a IDS-u mjesto zamjenika gradonačelnika koje bi zauzela dugogodišnja Obersnelova suradnica Dorotea Pešić Bukovac. Lista za Rijeku ostala bi tako bez važnijih funkcija što nije zadovoljilo njihove članove.

Iako je Pešić Bukovac najavila kako IDS neće biti “kamen spoticanja” neslužbene informacije govore upravo suprotno. Vojko Obersnel i SDP inzistirali su na njezinoj kandidaturi iako je rejting IDS-a u Rijeci jednak rejtingu HDSSB-a u Karlovcu. Švoriniću i njegovim “regionalcima” smetalo je favoriziranje IDS-a prvenstveno zbog činjenice da je Lista za Rijeku popularnija u glavnom gradu Kvarnera. Upravo zato, vadeći se na iznenadne programske razlike, Lista za Rijeku na izbore izlazi samostalno, a Danko Švorinić bit će njihov kandidat za gradonačelnika. Svibanjski izbori bit će tako izvrstan test popularnosti Liste za Rijeku, ali i Švorinićeva političkog umijeća.