Povežite se s nama

Mozaik

Lovranci zadovoljni sudjelovanjem u projektu Europske prijestolnice kulture

Objavljeno

na

Foto: Tanja Kanazir

U sklopu Dana Općine Lovran, u galeriji Laurus, održano je događanje pod nazivom Lovran 2020 – EPK i mi, gdje su predstavljena dva programska pravca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture: 27 susjedstava i Lungomare, u kojima Lovranci aktivno sudjeluju.

Matija Kezele iz programskog pravca 27 susjedstava govorio je o  cjelokupnom projektu Europske prijestolnice kulture, a njegova kolegica Maja Pratengrazer predstavila je sam programski pravac 27 susjedstava koji obuhvaća rad sa 27 odabranih kvartova, gradova, mjesta, sela ili drugih prostora, koji ostvaruju međunarodne suradnje sa 27 europskih susjedstava.

S obzirom da je Lovran jedno od 27 susjedstava, o svom dosadanjem iskustvu i aktivnostima govorio je Marko Žele, član tima susjedstva Lovran i predsjednik Udruge Interval. Žele je najavio je neke od aktivnosti planirane za ovu godinu, kao što su nastavak održavanja “Kina na egzotičnim lokacijama”, a već ovog vikenda održavaju se tribina i predstava na temu migrantske krize, dok se radionica “Kamik i gromači” održava sljedećeg  vikenda.

Marta Glažar predstavila je pravac Lungomare te pojasnila da je riječ o 10 trajnih umjetničkih radova na 10 različitih lokacija diljem Primorsko-goranske županije, koje će biti postavljene do polovice 2020. godine. Svi umjetnički radovi inspirirani su  posebnošću same lokacije, temom koja je lokalnom stanovništvu važna i koju upravo oni osjećaju aktualnom i bitnom.  Za Lungomare lokaciju Lovranska Draga odabrani umjetnik Davor Sanvincenti predstavio je svoje ideje na kojima radi te otkrio i poneki detalj o svojoj budućoj instalaciji. Ona će tematizirati pitanje pitke vode u Lovranu i Lovranskoj Dragi, odnosno njenu distribuciju kroz povijest, utjecaj na razvoj mjesta i problematiku jedne od najskupljih pristojbi za pitku vodu u zemlji.

Završnu riječ dao je zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta, koji je ukratko predstavio ulogu Općine u projektu Rijeka 2020 – EPK, pri čemu je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da Europska prijestolnica kulture dolazi i u Lovransku Dragu dati svoj obol i doprinos razvoju tog malog mjesta, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram