Povežite se s nama
‘Zdravstveni turizam je selektivna turistička grana koja je u Hrvatskoj prepoznata kao jedna od najperspektivnijih grana i vrsta turizma.’, izjavila je dr. med. Jelica Popić, inicijator projekta i voditelj Laurana Spa medical wellness centra, koji je u suradnji s Hotelom Lovran u posljednje dvije godine kroz ponude medical wellness paketa ‘Zdrava leđa’ ostvario pravu malu revoluciju u popunjenosti kapaciteta i podizanju prihoda van glavne turističke sezone. Rezultat je ukupno 8 i pol tisuća noćenja više za Hotel Lovran i 30 posto povećani prihodi spomenutog wellnessa. ‘Cilj nam je pomoći našim članovima da brendiraju svoj core business, ali i da integriraju sve naše prednosti u korist Kvarnera kao destinacije zdravlja’, izjavio je Vladimir Mozetič, predstavnik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

Ponosni na svoj uspjeh, svi povezani u ‘Lovransku priču’ pohvalili su se postignutim na press konferenciji i predstavljanju uspješnog primjera turizma u praksi zdravstveno – turističkih djelatnika, u srijedu 4. svibnja u 12 sati, u Lovranu (Hotel Lovran).

Uz podršku partnera, predstavnika županije i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, predstavljen je medical wellness kao idealan temelj za plasman PGŽ i Kvarnera na tržištu zdravstvenog turizma, jedne od najperspektivnijih turističkih grana općenito. ‘Potpora PGŽ je neupitna kada pričamo o zdravstvenom turizmu, kao jednoj od komparativnih prednosti naše županije I drago mi je da su I ustanove prepoznale tu orijentaciju. Formiranje Klastera je pritom svakako korak naprijed prema realizaciji brendiranja destinacije zdravlja’, komentirao je prisutni zamjenik župana PGŽ Marko Boras Mandić.

Zdravstveno- edukativna putovanja

Kako bi cijela priča dobila i edukativni karakter, u priču je uključeno i Učilište Lovran- Wellness akademija, kroz provođenje nutricionističkih radionica koristeći proizvode iz organskog uzgoja. Jedna takva radionica održavala se u vrijeme predstavljanja pod nazivom: ‘Mediteranski začini i ljekovito bilje’. Riječ je o standardnom dijelu programa prilagođenom ‘medical wellness’ gostima iz Njemačke, koji trenutno borave u Hotelu Lovran.

Da je zdravstveni turizam jedan od nosećih turističkih proizvoda RH i da može produžiti turističku sezonu u Hrvatskoj, pa tako i u regiji Kvarner – tvrdi se u Strategiji razvoja turizma RH do 2020 kao i u Akcijskom planu razvoja zdravstvenog turizma(2015). Malo je nažalost primjera koji u Hrvatskoj i u regiji Kvarner mogu potvrditi napredak u tom smjeru, osim izuzetaka koji se odnose na konstantan rast turističke ponude i potražnje za uslugama dentalne  medicine. Ako razmišljamo o turističkom prometu Kvarnera, koji se pozicionirao kao „destinacija zdravlja“, zna se da je upravo period nakon glavne turističke sezone i nakon Uskrsa svojevrsna ‘rupa’ u broju popunjenosti smještajnih kapaciteta, a samim time i razlog zbog kojeg se mnogi hoteli na našoj obali i otocima upravo u ovom periodu zatvaraju.

Medical wellness kao motiv turističkih putovanja

Hotel Lovran je njemačkoj agenciji specijaliziranoj za zdravstveno turistička putovanja ponudio paket aranžman u kojem je osim smještaja uključen i program rehabilitacije. Njemački gosti na sedmodnevni boravak dolaze već četvrti put i to u jesen i proljeće. Njihov boravak se dodatno obogaćuje jedinstvenom lungomare šetnicom, izletom i druženjem.

Ulaganje u zdravstveni turizam

Inače, ovakva vrsta putovanja za njemačke senior turiste nije nimalo strana, jer oni već godinama na isti način borave u Mađarskoj, Sloveniji i Turskoj koje su itekako prepoznale potencijal brendiranja destinacije kroz ulaganja u svoje bolnice, poliklinike i razvoj medical wellness ponude. Bilo da je riječ o medicinskom wellnessu, lječilišnom ili medicinskom turizmu, ono je svakako najkraći put do toliko željenog produljenja turističke sezone. O razvoju zdravstvenog turizma na Kvarneru priča se već godinama, a dobrim putem krenuo je i još uvijek relativno mladi Klaster Zdravstvenog turizma Kvarnera, čije samo osnivanje daje nadu u ozbiljne namjere čelnih ljudi i članica klastera u pozicioniranje Kvarnera kao ‘destinacije zdravlja’.