Povežite se s namaPročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić sa suradnicima, sudjelovao je na sastanku partnera okupljenih na projektu REFREsh održanom u mađarskom gradu Komlo. Riječ je o projektu financiranom iz programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014. – 2020 u kojem sudjeluje 10 projektnih partnera iz pet država (Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Italija i Slovenija) na čelu s vodećim partnerom – regionalnom razvojnom agencijom Aufbauwerk Region iz Leipziga. Projekt je započeo u srpnju 2017. godine a provedba se planira do sredine 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 2.152.612,50 eura, od čega je udio Primorsko-goranske županije 199.425,00 eura. Uz Primorsko-goransku županiju, hrvatski partner je i Općina Lokve.

Svrha projekta REFREsh je revitalizacija stare industrijske baštine radi prenamjene u društveno korisne objekte za potrebe kulturnih industrija. Cilj  je razviti strategije i proces suradnje kreativnih, trgovinskih, poslovnih i uslužnih djelatnosti.

Integracijom kreativnog sektora u postojeće trgovačke i uslužne djelatnosti izbjeći će se jednolični razvoj u ruralnom području. Kako je naglasio pročelnik Jurešić, glavne aktivnosti Primorsko-goranske županije u projektu REFREsh su mapiranje industrijske baštine na području Primorsko-goranske županije i izrada dokumentacije s ciljem prenamjene napuštenih objekata, dok će na području Općine Lokve biti obnovljena kuća čuvara brane, u vlasništvu HEP-a.

Partneri na projektu imali su priliku upoznati grad Komlo i objekt sadašnjeg muzeja koji će biti obnovljen u okviru projekta, a ugostio ih je i gradonačelnik Komla, Jozo Polić, koji je, obzirom na svoje hrvatsko podrijetlo, bio posebno zadovoljan suradnjom s hrvatskim partnerima.