Povežite se s nama

Mozaik

Maškare preuzele ključ Grada Rijeke, Meštra Tonija privremeno nasljeđuje Meštar Sandi

Objavljeno

na
Svečanoj Primopredaji ključa Grada održanoj danas u podne u Plavom salonu Grada Rijeke prisustvovali su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, Meštar Toni, Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić te novoimenovani vršitelj dužnosti Meštra Sandi Pribanić. Prilikom svečanosti kojom se tradicionalno obilježava početak vladavine maškara, predstavljene su još neke novosti ovog, 39. izdanja Riječkog karnevala koji će, po svemu sudeći, biti pun iznenađenja.

Direktor Petar Škarpa obratio se prisutnima uvodnim riječima te objasnio situaciju i promišljanja koja su prethodila odluci o odgodi Međunarodne i Dječje karnevalske povorke.

“Svi ovo doba godine željno iščekujemo, ali svjesni smo da je vrijeme u kojem se nalazimo posebno izazovno te da bi održavanje Riječkog karnevala u ovom trenutku bilo vrlo rizično. Epidemiološka je situacija ozbiljna, i dok je tako, nažalost, ne može biti Riječkog karnevala na kakvog smo do sada navikli.
Najluđa nedjelja u našem gradu, Međunarodna karnevalska povorka, festival je maski, veselja, zabave, a prvenstveno druženja, a upravo je to ono čega se još privremeno moramo odreći misleći na zdravlje naših sugrađana i gostiju, uz nadu u što brži povratak na staro. Isto vrijedi i za tjedne koji prethode samoj povorci u kojima grupe intenzivno rade na pripremi kostima i maski, okupljaju se i planiraju detalje svojih nastupa.“

Naredni mjeseci iskoristit će se za dodatnu kreativnost i nove ideje kojima se planira dodatno unaprijediti kvalitetu najpoznatijeg riječkog turističkog proizvoda.
“Drago mi je što smo se danas ipak okupiti ovdje na svečanosti Primopredaje ključa Grada s kojom će službeno početi 39. Riječki karneval i vladavina maškara. “ – rekao je Petar Škarpa te naglasio da će planovi i novosti vezani za karnevalske povorke biti objavljeni čim budu zakazani novi termini te da sve još uvijek ovisi o razvoju epidemiološke situacije.

Zahvalio se i glavnim sponzorima Riječkog karnevala, Erste banci, Zagrebačkoj pivovari i Sparu te prepustio riječ gradonačelniku Grada Rijeke Marku Filipoviću.
„Nažalost, još jedno riječko peto godišnje doba počinje u pandemiji i svi mi koji volimo karneval moramo se prilagoditi aktualnoj situaciji i propisanim epidemiološkim mjerama zbog čega smo morali prebaciti održavanje karnevalskih povorki u ljetne mjesece. No, unatoč virusu i pandemiji, maškare će ipak vladati ovim gradom u za to uobičajeno vrijeme jer predani su im ključevi grada i sada je sve u njihovim rukama. A da će za vladavine maškara sve biti pod kontrolom, garantira i činjenica da će ovog puta o svim aktualnim pitanjima brinuti čak dva meštra – rekao je gradonačelnik Marko Filipović zahvalivši se pritom Meštru Toniju na godinama provedenim na čelu karnevala, te poželjevši sreću novom meštru.“

Riječ je preuzeo Meštar koji je istaknuo koliko mu je žao što Riječki karneval opet ima problema s održavanjem te da u svom radnom vijeku Meštra nije nikad takvo što doživio. Objasnio je da je za njega vrijeme da ode u mirovinu, a, kako je red da maškare same odaberu njegovog nasljednika i svog predstavnika, da će, dok taj trenutak ne dođe, imenovati vršitelja dužnosti Meštra: “Nakon puno razmišljanja i puno neprospavanih noći, u dogovoru s riječkim karnevalskim grupama, predlažem da to bude Sandi Pribanić iz Draških maškara.”

U svom obraćanju je najavio i da će Kraljica Dora Pilepić imati čast da još jednu godinu nosi titulu kraljice Riječkog karnevala na čemu se ona zahvalila te izrazila kako joj je to velika čast, iako bi joj, kao i svim karnevalistima, bilo puno draže da se Riječki karneval može održati u svom uobičajenom obliku.

Ostalima se tada pridružio i dugogodišnji karnevalist iz Draških maškara, Sandi Pribanić, te ga je Meštar Toni i službeno predstavio kao svog prijelaznog nasljednika. Nakon što mu je ukratko prezentirao dužnosti koje ga čekaju, a koje će obnašati u pratnji iskusne Kraljice karnevala konstatirao je da je spreman preuzeti ključeve grada u svoje ruke.

Gradonačelnik se zahvalio Meštru Toniju na svom neprocjenjivom doprinosu Riječkom karnevalu te najavio da će mu dostojan ispraćaj u mirovinu tek pripremiti. Ključ Grada napokon je predao u ruke Meštra Tonija i novog vršitelja dužnosti Meštra čime je i službeno započela vladavina maškara u Rijeci.

Danas je tradicionalno na programu i dizanje pusta na Zametu, Pehlinu i Pašcu dok će grupa POM-F-RI svoj termin objaviti naknadno. Pusna slavlja kojim će započeti peto godišnje doba u svim našim krajevima održat će se s minimalnim brojem sudionika uz poštivanje epidemioloških mjera.

Usprkos odgodi centralnih događaja manifestacije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku odigrat će se ciklus od 3 atraktivne kazališne komedije najavljene u sklopu već tradicionalnog programa “Dani smijeha u Karnevalu”, a u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i ograničenjima koja budu na snazi u trenutku održavanja.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram