Povežite se s namaNakon što su u prosincu obilježeni dani Općine Kostrena te nakon božićno-novogodišnjih blagdana, Kostrena će tijekom prvih dana nove 2017. godine zasjati u maškaranom tonu. Događanja pod imenom Maškare va Kostrene 2017. leta podrazumijeva niz manifestacija vezanih uz maškaranje kao jedne od rijetkih živućih tradicija na području Općine Kostrena.

Kako to običaji tzv. istočnog riječkog prstena nalažu, nova mesopusna sezona započet će nakon blagdana Sveta Tri kralja. Špažićari će u subotu, 7. siječnja u Narodnoj čitaonici Sveta Lucija preuzeti ključeve Općine Kostrena te podići mesopusta Mićela kao krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana. Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede (Pepelnice) 1. ožujka kada će se spustiti zastor za još jednu (zimsku) mesopusnu sezonu.

Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se tijekom šest subota, počevši od 14. siječnja pa do 18. veljače, u vremenu od 21:30 do 04:00 sata ujutro. Za zabavno-glazbeni program kroz svih šest subota zadužena je grupa Venus iz Kraljevice. Maškare i ostale posjetitelje očekuje nova raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska. Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol(ove) na broj telefona 098/906-4713.

Špažićari će u znak dobrodošlice kao pravi domaćini organizirane maškarane grupe (od minimalno 10 ljudi) počastiti kao i proteklih godinama kupusom i kobasicama te domaćim fritulama i kroštulima. Mjesto održavanja je dvorana Narodne čitaonice u Svetoj Luciji.

U petak 20. siječnja u Dvorani mladosti u Rijeci održava se izbor za Kraljicu riječkog karnevala kada maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Prijave se očekuju tijekom mjeseca prosinca, a Špažićari planiraju prijaviti jednu od kandidatkinja uz koju će biti grupa od 10-ak članova udruge, a predstavit će se gledateljstvu i članovima ocjenjivačkog žirija plesno-glumačkim performansom.

Dvije nedjeljne dječje redute 22.1. i 5.2. oduševit će male maškarice koje će zabavljati grupa Venus i animator. Udruga će sve počastiti krafnama, grickalicama i sokovima.

U subotu prijepodne 11. veljače na rasporedu je 26. po redu Maškarani auto-rally Pariz-Bakar, inače najdugovječnija prateća manifestacija Riječkog karnevala. Nakon Krimeje i riječkog Korza, “puknuti oktanci” dolaze u Kostrenu gdje će se na parkiralištu iznad plaže Nova voda polagati ispit vožnje spretnosti između čunjeva.

U nedjelju 26. veljače od 12:00 sati, na rasporedu je 34. Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici pa će tako biti i ove nadolazeće godine. Špažićari za 2017. godinu spremaju novu originalnu masku koju će premjerno prezentirati baš na karnevalskoj povorci.

Na mesopusni utorak 28. veljače Špažićari nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica u Kostreni, obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama. Taj dan je poznat po nazivu Marća po Kostrene. Slijedeći dan, na čistu srijedu 1. ožujka, mesopustu Mićelu sudit će se i presuditi za sva (ne)djela koja je učinio i za koja ga se tereti.

Maškare će mandat i ključ na čuvanje do druge godine dati novoj općinskoj vlasti uz obećanje da će biti jednako uspješni kao i maškarana vlast. Ovo je i posljednji dan maškaranih aktivnosti za ovaj dio godine, a završit će ga se zajedničkim druženjem uz zakusku ne samo članova Udruge već i svih prisutnih.

Špažićari ovim putem pozivaju sve ljude dobre volje željne zabave i maškaranog kravala, sve udruge koje djeluju na području Općine Kostrena i šire da svojim dolaskom uveličaju ova maškarana događanja, da se uz pokoje piće i ples svi zajedno zabavimo do ranih jutarnjih sati. Jer, maškare su odvajkada mjerilo za dobru feštu.

Kalendar događanja maškarane sezone priložen je u nastavku.

Udruga prikuplja članarinu za nadolazeću 2017. godinu. Članarina iznosi 80,00 kuna za punoljetne osobe te 50,00 kuna za maloljetne članove starije od 14 godina, uz pisanu suglasnost roditelja, staratelja ili skrbnika.
Članarina se može platiti svake srijede od 19:00 u radnim prostorijama Udruge u Lučici Podurinj. Plaćanjem članarine postaje se punopravnim članom uz dužnost izravnog sudjelovanja u pripremi i izvođenju svih akcija i djelatnostima Udruge tijekom cijele godine, uključujući i ljetne manifestacije. Uz navedeno, Udruga do kraja 2016. godine prima prijave za sudjelovanje na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci. Zbog zahtjevnosti maske koja će zahtijevati podosta vremena za pripremu, od potencijalnih članova i sudionika traži se što skorija prijava kako bi se sve započete aktivnosti zgotovile na vrijeme.

Sve fizičke i pravne osobe koje su spremne podržati rad Udruge i njezine aktivnosti (subotnji maškarani tanci, tombola, maškarane dječje redute, karnevalska povorka u Rijeci, Marća po Kostrene na mesopusni utorak, podizanje i paljenje mesopusta) mogu to učiniti u vidu donacija, dobrovoljnih priloga i darova ili sponzorstava u obliku novca, stvari ili usluga.

Ovim putem Karnevalska grupa Špažićari Kostrena zahvaljuje se svima onima koji su svih ovih dosadašnjih godina na bilo koji način doprinijeli radu udruge bilo donacijama, sponzorstvom, podrškom ili izravnim sudjelovanjem u radu udruge. Od nas veliko hvala!

I za kraj, Špažićari podsjećaju na moto kostrenskih maškara koji ukratko najavljuje ono što nas očekuje tijekom gotovo dva mjeseca maškaranja: Krepat, ma ne poć spat!