Povežite se s nama

Župan Zlatko Komadina u pratnji zamjenice župana Marine Medarić, pročelnice UO za odgoj i obrazovanje Edite Stilin, voditeljice Kabineta župana Ermine Duraj te predstavnika županijskih zdravstvenih ustanova, obišao je lokalitete Medicinske škole u Rijeci – matičnu zgradu te prostor laboratorija za izvođenje praktične nastave u Cambierijevoj ulici.

“Danas smo vidjeli uvjete obrazovanja ovih sve visoko stručnih učenika koji nakon 5 godina završavaju srednju školu pa dalje mogu nastaviti 3 godine Fakulteta zdravstvenih studija – smjera sestrinstvo. Stoga nije ni čudo da su najcjenjeniji  kadar u Hrvatskoj i inozemstvu. Puno mladih odlazi u inozemstvo. I da obrazujemo više ljudi, više bi ih i otišlo u inozemstvo. Nije problem u broju upisanih u školu, nego je problem u plaćama u bolnicama. Tko ima dobru plaću  i socijalnu sigurnost ostat će u Hrvatskoj. Nije rješenje u povećanju upisne kvote, iako ćemo mi malo povećati  – za dvoje troje učenika po razredu tako da se stvori više medicinskog kadra”,  rekao je župan Komadina te nadodao da su preseljenjem iz  zgrade Sušačke gimnazije stvoreni bolji uvjeti rada, a u planu je i izgradnja sportske dvorane s kojem će ulaganje u školu narasti na još dodatnih 10 milijuna kuna.

Također istaknuo je kandidaturu škole za partnera Medicinskoj školi „Ante Kuzmanića“ Zadar – kandidatu za Regionalni centar kompetentnosti.

Ravnatelj škole Alen Vukelić podsjetio je da je zapošljavanje u sektoru zdravstva u Republici Hrvatskoj dva i pol posto veća nego u ostalim sektorima. “Svjedoci smo stalnih natpisa kako nedostaje medicinskog kadra, poglavito medicinskih sestara i ostalih zanimanja. To je nešto na što mi moramo odgovoriti obrazovanjem kvalitetnog kadra. Preseljenjem škole razina kvalitete  se podigla jer smo dobili svoju zgradu i mogli smo prenamijeniti prostore i urediti ih u nove sterilizirane praktične laboratorije budući da je praktična nastava jako važna u obrazovanju medicinskog kadra, ” zaključio je Vukelić te istaknuo odličnu suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ kao i ostalim županijskim zdravstvenim institucijama.

Medicinska škola u Rijeci najveća je strukovna škola u Primorsko-goranskoj županiji. U školskoj 2017./2018. godini pohađa ju 794 učenika u 31 razrednom odjelu. Učenici se obrazuju u 9 obrazovnih programa: medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege – petogodišnji program, fizioterapeutski tehničar zdravstveno-laboratorijski tehničar, sanitarni tehničar, farmaceutski tehničar, dentalni tehničar, dentalni asistent, tehničar nutricionist i veterinarski tehničar.

Kako bi se osiguralo kvalitetno izvođenje nastave u skladu s Državnim pedagoškim standardom, prilagođeno specifičnim zahtjevima i potrebama brojnih učenika ove škole, Primorsko-goranska županija uložila je oko 11.000.000,00 kn u potpunu rekonstrukciju zgrade škole ukupne neto površine 3.500 m2 (5 etaža). Projekt rekonstrukcije obuhvaćao je sanaciju krovišta i fasade, izmjenu vanjske stolarije, radove na uređenju unutrašnjih prostora, nabavu školskog i ostalog uredskog namještaja te računalne opreme.

Prednost ove lokacije škole je i blizina Kliničkog bolničkog centra Rijeka, te prostora laboratorija u Cambierijevoj ulici koje škola koristi za izvođenje praktične nastave. Uređenje navedenih laboratorija također je financirala Županija u iznosu od oko 4.100.000,00 kn.
U narednom razdoblju planira se nastavak realizacije izgradnje školske sportske dvorane.