Povežite se s nama

Vijesti

Stručnjaci educirali ravnatelje riječkih osnovnih škola o zdravstvenom obrazovanju

Objavljeno

na
U sklopu međunarodne konferencije o prevenciji seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja u obrazovanju, za ravnatelje i djelatnike riječkih osnovnih škola u Gradskoj vijećnici održana je edukacija o zdravstvenom obrazovanju.

Ova edukacija dio je Međunarodnog ljetnog instituta “Prevencija seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja u obrazovanju – Međunarodni pristup teoriji i učinkovitoj praksi“, koji se od 3. do 7. srpnja održao u Rijeci.

Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan istaknula je kako je međunarodna konferencija rezultat uspostavljene suradnje između Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Torontu i Grada Rijeke, koji su se zajednički obvezali, svatko u svojem području, raditi na prevenciji seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja u obrazovanju.

„Najvažniji čimbenik u postizanju, ali i stvaranju tolerantnog, otvorenog društva, prije svega prevencija. U svijetu u kojem gotovo svakodnevno svjedočimo strahotama, ratovima, sukobima, vršnjačkom ili nekom drugom nasilju, iznimno visokoj stopi femicida – prevencija i edukacija, jedino su sredstvo borbe za ravnopravno i slobodno društvo. Društvo koje se temelji na slobodi i pravu na izbor, koje je jednako za svakoga od nas“, kazala je zamjenica Krpan.

Razumijevajući važnost prevencije i edukacije kao temelja ravnopravnog i slobodnog društva, Grad Rijeka je kao prvi grad u Hrvatskoj u svoje osnovne škole kao izvannastavnu aktivnost uveo Građanski odgoj i obrazovanje, kao odgovor na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu osigurao  besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice riječkih osnovnih škola.

„Naravno, tu nismo stali, već smo započeli s implementacijom modela zdravstvenog odgoj, koji u riječke osnovne škole planiramo uvesti 2024. godine. Uvođenje ovoga kurikuluma, po uzoru na Građanski odgoj i obrazovanje, planira se kao izvannastavna aktivnost, koja će obuhvaćati neke od nužno potrebnih tema o kojima mladi danas, moraju razgovarati. Zdrave navike i pravilna prehrana, prevencija ovisnosti, reproduktivno zdravlje mladih, vršnjačko nasilje, ravnopravnost spolova, koje se nastavljaju na Građanski odgoj i obrazovanje, samo su neke od tema. Tematske jedinice pripremaju se i razrađuju prema uzrastu, kako bi bile prilagođene učenicima od 5. do 8. razreda. Ova je, sada već poodmakla inicijativa, potaknuta istim razlozima zbog kojih je Grad Rijeka samostalno pristupio uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u svoje škole, a to je zbog izostanka sustavnog uvođenja ovih učenja u sve hrvatske škole. Iako zdravstveni odgoj u hrvatskim školama postoji još od 2013. godine, smatramo kako kurikulum koji se provodi kao međupredmetna nastava, u današnje vrijeme, nikako nije dostatan“, poručila je zamjenica Krpan.

Projekt uvođenja Zdravstvenog odgoja predstavila je Lana Golob iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Riječkim obrazovnim djelatnicima predavali su stručnjaci sa Ontario Institute for Studies in Education. Dr. Miglena Todorova održala je prezentaciju „Škole, zaustavljanje nasilja i važnost rodnog i seksualnog zdravstvenog obrazovanja: Kako su učitelji promijenili svijet”, dr. Hayley Brooks održala je prezentaciju „Poučavanje seksualnog obrazovanja u Ontariju, Kanada: dobre prakse, ograničenja i rasprave”, a dr. Hubert Brard “Uključivanje roditelja, nastavnika i učenika u osmišljavanje i provedbu obrazovanja o seksualnosti i rodu u javnim školama“.

Međunarodnu konferenciju su organizirali Social Justice Education i Centar za medije, kulturu i obrazovanje, Ontario Institute for Studies in Education, Sveučilišta u Torontu, Kanada, potom Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci i Grad Rijeka, uz podršku Veleposlanstva Kanade u Hrvatskoj i Kosovu.

Ovo je druga godina za redom da su Rijeka i Sveučilište u Rijeci ugostili ljetnu konferenciju na temu prevencije seksualno i rodno uvjetovanog nasilja u obrazovanju, a u međuvremenu je održan i studijski posjet predstavnika Grada Rijeke Sveučilištu u Torontu s ciljem razmjene iskustva vezano uz provedbu odnosno uvođenje Zdravstvenog odgoja i obrazovanja u obrazovne institucije.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže