Povežite se s nama

Kako saznaje portal Rijeka Danas, u Grad Rijeka je nakon dvije godine pristiglo rješenje Ministarstva uprave kojim se odbija Odluka Gradskog vijeća iz 2016. godine o povratku povijesne gradske trobojnice. Negativna odluka temelji se na mišljenju članova Povjerenstva kojeg je imenovao sam ministar Lovro Kuščević, a po čijem mišljenju se radi o iredentističkom simbolu. Kako saznajemo, članovi povjerenstva u svom mišljenju dodaju i da se identitet Rijeke ne bi smio nastaviti razvijati u predloženom smjeru.

Podsjetimo, slično obrazloženje korišteno je i 1998. godine kada je po prvi puta zaustavljena odluka Gradskog vijeća o povratku povijesne trobojnice. Tadašnjem Povjerenstvu zasmetalo je što istu zastavu koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu kao ‘iredentistička organizacija’.

Međutim, u obrazloženju odluke koju je Gradsko vijeće izglasalo 2006. godine tvrdi se da “iz današnje perspektive više ni u kojem slučaju ne može govoriti kao o iredentističkoj organizaciji budući da priznaje legitimne institucije Republike Hrvatske i Grada Rijeke. Na tom principu je s Gradom Rijekom u posljednja dva desetljeća uspostavila suradnju na projektima iz kulture i povijesnih istraživanja s čime se ta organizacija danas u osnovi i bavi”.

Također, ističe se kako spomenuta udruga, koja se sada zove Udruga Talijana Fiumana u svijetu, niti nema zastavu, a za žig organizacije je svojedobno koristila jednoglavog orla kakav se koristio u gradskom grbu u razdoblju od 1926. do 1945. godine: “Konačno, radi se o udruzi građana, a Grad Rijeka je međunarodno priznata jedinica lokalne samouprave s neupitnim pravnim legitimitetom, tako da eventualna činjenica kako neka udruga građana sporno ili nelegalno koristi gradske simbole ne može ustvari biti preprekom da Grad usvoji i koristi svoje povijesne simbole.

Iz gore navedenih razloga, smatramo kako nema razloga da Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke, prema propisanoj proceduri, ne bude prihvaćen i od strane Ministarstva uprave Republike Hrvatske, a nakon odgovarajuće odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke. U cjelovitom obliku u kojem je predložena (dvoglavi orao na crveno-žuto-plavoj trobojnici) nije kompromitirana ni u jednom povijesnom razdoblju”, zaključuje se u jednoglasno izglasanom obrazloženju koje je tada Gradskom vijeću predložila Lista za Rijeku.