Povežite se s nama

Vijesti

“Ministre zatvorite odmah Marišćinu i pokrenite odvajanje biootpada za općine i gradove”

Objavljeno

na

Photo: Nel Pavletic/PIXSELLU petak, 22. veljače 2019. u prostorijama upravne zgrade TD Ekoplus d.o.o. u Županijskom centru za gospodarenje otpadom  Marišćina, održan je sastanak Ministra zaštite okoliša i energetike, Tomislava Ćorića sa Udrugom Krizni eko stožer Marišćina i mještanima Općine Viškovo, a tim povodom prenosimo priopćenje KESM-a.

Sastanku su uz Ministra nazočile pomoćnice ministra za inspekcijske poslove Snježana Hopp i pomoćnica ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak. 

Mještanima Viškova, naročito sjevernog dijela Općine, više godina urušava se zdravlje i kvaliteta života zbog rada ŽCGO-a Marišćina. Problem svakim danom sve više eskalira štetnim emisijama PM10 čestica, smradom i štetnim emisijama H2S-a, koji već sad deseterostruko premašuju godišnja dopuštena satna prekoračenja, a zbog štetnih emisija zrak je prema službenim podacima za 2018. godinu pao u 2. kategoriju. Mještani su ogorčeni i upućuju snažan apel svim mjerodavnim institucijama da se agonija gušenja u svakodnevnom smradu konačno zaustavi !

Udruga i mještani, nakon višemjesečnih molbi za sastanak, Ministra su informirali i objektivno mu ukazali na ozbiljne i teške probleme života zbog rada ŽCGO Marišćine i ponudili realna rješenja da se problem riješi u kratkom roku.

Josip Katalinić, član udruge, u uvodnom obraćanju prezentirao je kratku povijest Marišćine u zadnjih 7 godina, pojavu kontinuiranog smrada od 2012. godine i dvije pravomoćne presude za smrad, način odabira lokacije isključivo političkom odlukom i njenoj blizini od Rječine, glavnog izvora pitke vode za šire riječko područje, te pogrešan koncept gospodarenja otpadom i tehnologiju, što su potvrdila i tri neovisna revizorska nalaza.

Mještanka Davorka Simčić prezentirala je podatke mjerne postaje koja bilježi zagađenja zraka  prekoračenjima H2S i PM čestica, te koliko ista utječu na zdravlje i kvalitetu života mještana, koji su svakodnevno izloženi stresu zbog smrada. 

Marina Gratton Gulin i Igor Ferk istakli su teške i loše uvjete života mještana, od kojih mnogi zbog utjecaja smrada i ŽCGO-a loše spavaju i moraju svakodnevno živjeti sa zatvorenim prozorima, u zatvorenim kućama, a imovina građana potpuno je obezvrijeđena.

Nerea Pulić, članica udruge i vijećnica u Županijskoj skupštini PGŽ informirala je Ministra da se Županija kao većinski vlasnik Ekoplusa koji upravlja ŽCGO-om Marišćina odnosi maćehinski prema mještanima Općine Viškovo, najveće općine u RH i krši Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom ne odvajanjem biootpada koji je glavni uzročnik smrada i problema u radu Marišćine, a Župan umjesto da poduzme jasne i energične mjere da se isto spriječi odgovornost prebacuje na Ministarstvo i Fond.

Mirna Međimorec, članica udruge i vijećnica u Općini Viškovo istaknula je da se volja lokalne zajednice i mještana mora poštivati, kako bi život u zajednici i Republici Hrvatskoj bio dostojan čovjeka sukladno temeljnim Ustavnim pravima da svi građani imaju pravo na čist zrak i život u zdravom okolišu. Općinsko vijeće Općine Viškovo donijelo je jednoglasno zaključak da nadležno Ministarstvo zatvori ŽCGO-a Marišćina, zbog propusta u poslovanju, što su potvrdili inspekcijski nadzori. Međimorec je pitala Ministra da li mu se dostavljaju Zapisnici Radne skupine za praćenje kvalitete zraka Općine Viškovo koji pokazuju vrlo loš rad postrojenja i štetne emisije u okoliš i zrak i što će poduzeti da se iste zaustave i spriječe?  

Udruga i mještani jasno su izrazili apel Ministru da Ministarstvo trenutno zatvori ŽCGO Marišćinu i visoko onečišćenu lokaciju Marišćina odmah sanira. Općine i gradovi smeće neka odvoze na stara odlagališta, te da poštuju Zakon o održivom gospodarenju otpadom i krenu s odvajanjem biootpada koji je glavni uzročnik smrada. KD Čistoća Rijeka mora iznaći drugu lokaciju za pomiješano smeće, kao što su to činili prije otvaranja Marišćine. Mještani i udruga jasno su istakli da se strogo protive izgradnji energane ili bilo kojeg drugog postrojenja za energetsku obradu smeća na Marišćini, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram