Povežite se s nama

Mozaik

Ministrica kulture odbila potvrditi smjenu intendanta Blaževića

Objavljeno

na
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, potpisala je danas odluke kojima odbija potvrditi odluke o razrješenjima intendanata Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Nakon što je telefonski izvijestila gradonačelnike Splita i Rijeke te Gradskim vijećima poslala odluku i službenom poštom ministrica je o tome na konferenciji za medije obavijestila i javnost te objasnila razloge zbog kojih ne može prihvatiti odluke Gradskih vijeća o razrješenju intendanata prije isteka mandata.

Ponajprije, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula da su poslane odluke i obrazloženja Gradskih vijeća o razrješenju intendanata vrlo štura i neargumentirana, upozorivši da se posebno u predmetu HNK Split nije postupilo sukladno Zakonu o ustanovama kao niti Zakonu o kazalištima. Naglasila je naime da nedostaje precizno, konkretnim materijalnim dokazima pravno argumentirano obrazloženje, a odluka splitskog Gradskog vijeća nema čak ni obaveznu uputu o pravnom lijeku.

S obzirom na to da Ministarstvo kulture i medija uvijek postupa prema važećim zakonskim odredbama, ministrica je iskazala uvjerenje da bi ovako sročene Odluke u slučaju pokretanja sudskog postupka bile poništene, jer su manjkave i nisu sastavljene u skladu sa zakonom.

Uz to, ministrica je podsjetila da je već više puta u javnosti iskazala načelno protivljenje smjenjivanju intendanata i ravnatelja ustanova u kulturi prije isteka mandata, ukoliko nije došlo do teške povrede ili kršenja zakonskih odredbi, jer smatra da osobe koje su imenovane, svoje mandate trebaju odraditi do kraja. Naglasila je da u svom mandatu niti jednog ravnatelja ili ravnateljicu nije smijenila prije isteka mandata, bez obzira na to tko ih je od njezinih prethodnika imenovao, a oni koji su uspješno radili dobili su novi mandat. Također je podsjetila da ne odustaje od načela da se upravljanje ustanovama u kulturi treba prije svega ocjenjivati prema rezultatima rada, programskim i financijskim podacima.

Upravo zbog toga, istaknula je kako ne može prihvatiti odluke o razrješenje intendanta, o kojima se oba Gradska vijeća nisu niti jednom riječju očitovala o ostvarenim ciljevima, postignućima i kvaliteti realizacije prethodno ostvarenih programa od inozemnih gostovanja i nagrada, preko povezivanja i zajedničkih produkcija na nacionalnoj razini do novih modela suradnje.

Osvrćući se na pitanje je li takva odluka suprotna volji građana, ministrica je istaknula da je riječ o zamjeni teza, jer koliko joj je poznato niti jedna stranka u svom programu nije obećala da će smjenjivati ravnatelje i donositi odluke suprotne zakonima. Stoga je iskazala uvjerenje da njezina odluka štiti dignitet ne samo kazališta nego i donositelja odluka koji nisu postupili sukladno zakonu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže