Povežite se s nama

Vijesti

Mladi Riječani na studiju u Ljubljani

Objavljeno

naSamo sat i pol vožnje automobilom djeli nas od zelene metropole u srcu Slovenije. Ljubljana, grad tolerancije otvoren za nove izazove. Grad koji se prilagodio studentima i njihovim potrebama i željama, te je na taj način postao mjesto okupljanja brojnih studenata iz svih krajeva svijeta. Miran suživot, ugledno sveučilište, ugodna atmosfera i super mjesta za izlaske, samo su neki od razloga zbog kojih je Ljubljana postala atraktivan studentski grad.

U zadnjih nekoliko godina veliki broj mladih Riječana svoje je daljnje obrazovanje započelo upravo na Sveučilištu u Ljubljani. Neki od njih postali su i članovi Društva hrvatskih studenata u Sloveniji, koje okuplja preko dvije stotine hrvatskih studenata koji studiraju u većim slovenskim gradovima, a nastalo je iz Kluba riječkih studenata 2007. godine. Razgovarali smo sa dvije mlade dame, obje studentice Sveučilišta u Ljubljani i naravno Riječanke, a to su Mia Mešter i  Marta Subotinčić, koje su odlučile odgovoriti na neka pitanja.

Što studirate?

Marta:  “Studiram sinologiju na Filozofskom fakultetu. Sinologija je kineski jezik i kultura.”

Mia:  “Logopediju i surdopedagogiju.”

Kako to da ste za mjesto svog studija izabrale upravo Ljubljanu?

Marta: “Izabrala sam Ljubljanu jer nije postojao moj studij u Rijeci, u Hrvatskoj općenito.”

Mia: “Godinama sam slušala o Ljubljani kao studentskome gradu, s puno hrvatskih studenata, s većim mogućnostima za mlade nego li ih imamo u Hrvatskoj, bolja organizacija, a onda sam otišla u posjet bratu koji je također studirao u Ljubljani i zaljubila se u taj grad i njegovu atmosferu. Miran, tih, lijep, ne prevelik, sa zelenilom. Uz to, znala sam da ukoliko završim fakultet u Ljubljani, da mi to otvara duple mogućnosti. Fakultet koji sam htjela upisati bio je ili u Zagrebu ili u Ljubljani, prijavila sam se na oba, no nekako me oduvijek više privlačila Ljubljana. To je teži put, jer se moraš suočiti sa više prepreka, a jedna od najvećih je jezik. No to nije nesavladivo, prihvatiš kao vlastiti izazov u kojem ćeš se sam sebi dokazati i s malo volje i truda se brzo uči.”

Gdje vidite sebe u budućnosti i planirate li se vratiti u Rijeku nakon studija?

Marta: “Vidim se na nekom zanimljivom poslu. Što se povratka u Rijeku tiče, to sve ovisi o poslovnim mogućnostima nakon završetka studija.”

Mia: “Trenutno mi je nekako u planu da specijaliziram kliničku logopediju, te se zaposlim kao klinički logoped jer me medicinska strana toga posla najviše privlači, a onda s vremenom otvoriti i privatnu praksu. Hoće li to biti u Ljubljani, Rijeci, ili pak nekom skroz drugom gradu, ne znam. Vjerojatno će ovisiti o tadašnjim prilikama, mogućnostima, ponudama… Mogu se vidjeti u oba grada, a neću se ustručavati otići i u neki sasvim treći.”

Što vas najviše veže za rodnu Rijeku?

Marta: “Za Rijeku me najviše veže obitelj i prijatelji. Nekad mi fali more i Kont.”

Mia: “Najviše me veže taj osjećaj toplog obiteljskog doma, kojeg sam postala svijesnija otkad studiram u Ljubljani i kojeg ništa ne može zamijeniti. I naravno more ha ha.”

Postoji li neka poveznica, odnosno sličnost između Rijeke i Ljubljane?

Marta: “Sličnosti su možda u ljudima. Pristupačni su i veseli. Ima puno fine hrane kao u Rijeci, ali je skuplja. Po meni je bolje da nema puno poveznica jer uspiješ iskusiti nešto novo, odrasti u nekom svojem smjeru i puno lakše naći studentski posao.”

Mia: “Teško je reći. Gradovi su drugačiji, atmosfera je drugačija, mentalitet. Ja nekako više vidim razlika nego sličnosti, ali u nekom pozitivnom smislu. Ono što nema Rijeka, ima Ljubljana i obrnuto. Sviđa mi se takav balans.”

Što bi ukratko poručile budućim riječkim brucošima koji će uskoro na studij u Ljubljanu?

Marta: “Poručila bih im da bez obzira na koji studij idu, treba vremena za prilagodbu i neka ih toga ne bude strah. Najbitnije je da uživaju u ovom studentskom gradu.”

Mia: “Nije to laki put, ali prihvatite to kao avanturu!  I uz sve to tu je i Društvo hrvatskih studenata u Sloveniji koje je uvijek spremno pomoći, tako da nema frke!”

Leo Šamanić

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram