Povežite se s nama

Iako su na netom održanim parlamentarnim izborima dvije najveće hrvatske stranke, HDZ i SDP, osvojile najviše mandata, sastavljanje Vlade ovisit će o 13 zastupnika MOST-a. Upravo je toliko mandata osvojila trenutno najbrojnija parlamentarna treća opcija u hrvatskoj političkoj zbilji.

Metkovski psihijatar i vođa MOST-a Božo Petrov profilirao se kao nadasve pošten političar, principijelan u svojim stavovima i beskompromisan u pregovorima. Jedina mu se mana može pronaći u izrazito konzervativnim svjetonazorima i političkom neiskustvu zahvaljujući kojemu je ponekad u javnost plasirao kontradiktorne poruke. Sjetit ćemo se njegove izjave ovjerene kod javnog bilježnika da MOST neće sklapati nikakve koalicije, pa su se nekoliko mjeseci kasnije našli u zagrljaju Karamarkova HDZ-a.

Prošlogodišnjih 19 mandata MOST-a, predstavljaju jedno od najvećih iznenađenja u povijesti hrvatske politike. Niti SDP-ova, niti HDZ-ova koalicija nisu mogli sastaviti vlast bez dogovora s Petrovljevim tribunima. Uslijedili su tripartitni pregovori, pa dogovori s jednima, dogovori s drugima, cijepanje MOST-a, sklapanje ad-hoc Vlade RH, političke nestabilnosti i konačno, raspuštanje sabora. Hrvatska javnost, sudeći po medijskim napisima, politički nezrelom Petrovu i diletantski konstruiranom MOSTU predvidjela je politički krah na izborima 2016.

No, kao što to inače biva, MOST je prevario sve ankete i medijske napise te osvojio velikih 13 mandata. Jednostavnom matematikom, kada od prošlogodišnjih 19 mandata oduzmemo Stipu Petrinu koji se u samom startu odmetnuo od MOSTA; kada oduzmemo Dragu Prgometa kojega je Milanović namamio u stupicu i njegove dvije pobočnice Irenu Petrijevčanin-Vuksanović i Gordanu Rusak te posljednji val odmetnika, Ivana Lovrinovića, Juru Martinovića i Ivicu Mišića; dolazimo do brojke 12 koliko je zastupnika brojio MOST-ov klub u trenutku raspuštanja sabora. Stoga, osvajanje 13 zastupnika na određeni je način ogroman izborni uspjeh družine Bože Petrova. Usprkos činjenici da je MOST osvojio gotovo upola manje glasova no prošle godine.

U osmoj izbornoj jedinici, MOST-ova glavna uzdanica je bivša PGS-ovka, danas nezavisna vijećnica u Županijskoj skupštini dr. Ines Strenja Linić. Premda joj u redakciji najboljeg regionalnog portala nismo predviđali prelazak praga, ova riječka neurologinja osvojila je novi četverogodišnji mandat. Lista MOST-a osvojila je 6.45 % glasova onih koji su izašli na birališta. Usporedbe radi, prije deset mjeseci lista MOST-a osvojila je 10.51 % birača uz napomenu kako je prošle godine izlaznost bila daleko veća nego prošle nedjelje. Što se apsolutnih brojki tiče, lista je osvojila upola manje glasova (tek 11 588) nego prošle godine kada je osvojila simpatije čak 22 432 birača. Birači osme izborne jedinice tradicionalno naklonjeni ljevici očito su odlučili kazniti MOST zbog koalicije s HDZ-om.

Najzaslužnija za uspjeh svoje liste zasigurno je već spomenuta Ines Strenja Linić koja je osvojila čak 3 145 preferencijska glasa što iznosi 27.14 % od ukupnih glasova liste. Nitko od njezinih kolega s liste nije osvojio niti približno toliko glasova da bi se mogao nadati preferencijskom uspjehu. Bivši istarski HDZ-ovac i Petrovljev čovjek od povjerenja, Ladislav Turčinović osvojio je 402 glasa. Docentica sa Sveučilišta u Puli Tea Golja osvojila je 390, a vječni kandidat za opatijskog gradonačelnika Nikica Pažin 271 glas.

Iako su pregovori HDZ-a s MOST-om tek započeli, u javnosti su se pojavile informacije da se Ines Strenji-Linić nudi vođenje Ministarstva zdravlja čime bi naša regija bila zastupljena u Vladi s još jednim ministrom. Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, navodno ne uživa povjerenje potencijalnog mandatara Andreja Plenkovića. Antun Kliman, također nije siguran na svom mjestu te je Oleg Butković za sada jedini izgledi ministar iz naše regije.

Vodeći se prošlogodišnjim iskustvom promatranja pregovora i poznatim tvrdim pregovaračkim stavovima MOST-a sigurni smo da će mnogi MOST-ovci sastavljanjem nove Vlade RH dobiti mjesta pomoćnika ministara, državnih tajnika, predsjednika upravnih i nadzornih odbora državnih firmi usprkos činjenici da su za njih glasali samo rodbina i prijatelji. Nije li to već poznat scenarij u režiji SDP-a i HDZ-a nakon svakih izbora? Nisu bitni ljudi, već reforme, mantrički ponavlja Božo Petrov mjesecima. I ostade živ.