Povežite se s nama

Opatijski policajci već dugi niz godina rade u prilično neadekvatnim uvjetima Ville Keglevich u centru grada, a Ministarstvo unutarnjih poslova za taj prostor mjesečno plaća nešto više od 100 tisuća kuna grofu Draskovichu kojem je spomenuti objekt vraćen u vlasništvo 2012. godine te je tad sklopljen ugovor o najmu prostora na razdoblje od deset godina.

Država je tako do sada grofu Draskovichu isplatila čak nešto više od sedam milijuna kuna, pa ne čudi što se intenzivno traži lokacija za novu postaju i trajno rješenje.

Policajci u Opatiji bi kroz koju godinu mogli svoju novu modernu postaju imati na području Tošine, odmah ispod Nove ceste gdje je nedavno postavljen semafor, no razvoj situacije ne ide nimalo glatko, iako se radi o lokaciji koja ispunjava sve najbitnije MUP-ove preduvjete za gradnju postaje.

Gradonačelnik Opatije spreman je poduprijeti prijedlog da se prepusti državi zemljište za gradnju nove postaje, a Grad Opatija bio bi zbog toga obeštećen najvjerojatnije drugim zemljištem iste vrijednosti. Kompletan trošak izgradnje nove policijske postaje snosilo bi Ministarstvo unutarnjih poslova.

No, umjesto da takvo rješenje naiđe na konsenzus svih političkih opcija u Gradskom vijeću Grada Opatije, lokalni političari – vijećnici uspjeli su zasad zaustaviti proceduru gradnju nove postaje. Razlog je, kako doznajemo iz dobro upućenih izvora, to što su neki vijećnici iz redova vijećničke većine pod pritiskom određenih pojedinaca da se ne prihvati lokacija na Tošini.

“Ja sam još ranije na Gradsko vijeće uputio točku o novoj policijskoj postaji, no zasad to još nije stavljeno na dnevni red kako bi vijećnici izglasali odluku”, rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić o ovoj temi te istaknuo kako podupire gradnju nove policijske postaje na Tošini, naročito jer bi se time dobila i nova parkirna mjesta za tamošnje stanovnike.

Uputili smo pitanje o novoj policijskoj postaji čelnicima vijećničke većine, SDP-ovcu Fernandu Kiriginu, koji je predsjednik kluba vijećnika, ali i predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Kureliću, koji je kao član Akcije mladih njegov strateški koalicijski partner. Od njih smo tražili odgovor na pitanje kad bi se točka o novoj policijskoj postaji mogla naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća te podupiru li uopće izgradnju nove postaje na Tošini.

“Na zadnjem sastanku predsjednika stranaka koji participiraju u radu GV sazvanom od strane gradonačelnika, a na kojem su bili nazočni načelnici PU PGŽ i Grada Opatije je dogovoreno da će Odbor za prostorno planiranje sazvati sjednicu na kojoj će se stručnim službama Grada Opatije dati zadatak da se proanaliziraju sve moguće lokacije u vlasništvu Grada Opatije na kojima bi se mogli graditi objekti društvene namjene”, odgovorio je Kirigin.

“Lokacije se razmatraju, postoji nekoliko opcija. Gradonačelnikov prijedlog je bio da se smjesti na Tošini. Postoji i prijedlog da se policijska postaja privremeno smjesti u zgradu vrtića. To osim doma za starije, može privremeno na 5-10 godina biti i rješenje za policijsku postaju”, rekao je nedavno Kurelić na temu nove policijske postaje. Treba tome pridodati kako spomenuta lokacija ne ispunjava niti najminimalnije tehničke preduvjete ni za parkiranje službenih policijskih vozila.

Predloži li Grad Opatija ili Gradsko vijeće ipak službeno da se policajci zaista smjeste u zgradu koju Dječji vrtić Opatija uskoro oslobađa, ostaje naravno otvoreno pitanje tko će uložiti više milijuna kuna ponovno u prilagodbu zgrade privremenim policijskim potrebama. Dobro upućeni sumnjaju da će se MUP upustiti u takav trošak, pa zbog toga možda čak i prijeti selidba policijske postaje na područje neke od susjednih liburnijskih općina.