Povežite se s nama

Fiuman Plus

Na HTV-u uskoro kreće sjajna dokumentarna serija “Rijeka moje mladosti”

Objavljeno

na
Jeste li znali da je pjesmu “Samo jednom se ljubi” riječki pjevač Bruno Petrali u javnosti otpjevao prije Ive Robića, da je u Rijeci već 1957. otvoren Husar, prvi disco-club u ovome dijelu Europe (čak prije onog u Njemačkoj), da je prvi rock-sastav tadašnje Jugoslavije, Uragani, osnovan upravo u Rijeci, ili, da je riječki Paraf bio prvi punk band na području svih tadašnjih socijalističkih/komunističkih država svijeta? Ili, znate li možda kako je čuveni riječki electropop duo Denis& Denis dobio ime?

Sve to i još puno toga donosi nam dokumentarna serija HRT-ovog Programskog odjela Kultura HTV-a, “Rijeka moje mladosti”, koja kroz sedam polusatnih epizoda, primarno kroz povijest popularne glazbe, govori o glazbenoj i društvenoj povijesti grada Rijeke i okolice u razdoblju od 45 godina – od kraja Drugog svjetskog rata do kraja 1980-ih. Prvu epizodu ne propustite u nedjelju 5. studenoga u 11:05 na Prvom programu HTV-a. Riječka premijera održat će se nešto ranije, 3. studenog u Art kinu s početkom u 20 sati.

Rijeka je početkom tog razdoblja osjetno još bila vezana uz talijanske kulturne utjecaje, ali je, budući da se istodobno razvijala i kao industrijsko, pomorsko, lučko, tranzitno i trgovačko središte, s vremenom sve više primala i utjecaje iz drugih krajeva (zapadne) Europe i svijeta – dakako, u sklopu tadašnjih političkih odnosa i uvjeta u državi, što priču čini još zanimljivijom. Sve se to onda, naravno, odražavalo i u svakodnevnom životu Rijeke, pa je i sve to zajedno, kao dio tog istog života, isprepleteno u sadržaju tema ove serije.

Kroz nju će nas, razgovarajući sa suvremenicima tih desetljeća i zbivanja, ali iznoseći i svoja viđenja tema i vremena, voditi istraživač riječke kulturne povijesti Velid Đekić, autor dviju knjiga vezanih uz rečenu tematiku – “91. decibel”, i “Red! River! Rock!” – kao i mnogih drugih knjiga i izložbi, dvostruki dobitnik Nagrade Grada Rijeke, naposlijetku i sam sudionik događaja iz 1970-ih i 1980-ih.

Njegovi su sugovornici autentični predstavnici svojeg vremena, tj. svatko će od njih pričati o svojoj mladosti, što je simbolizirano i samim naslovom serije. Njihova će priča, naravno, biti ilustrirana i obilnom foto, video i audiograđom, iz različitih arhiva.

Sve su to razlozi zbog kojih ovu seriju nikako ne valja propustiti.

Prva epizoda serije o glazbenoj i društvenoj povijesti Rijeke počinje neposrednim poraćem, odmah po završetku Drugog svjetskog rata. Grad je još bio u ruševinama, a zabave i plesovi po hotelima i drugim ugostiteljskim prostorima već su krenuli, budući da su ih ljudi bili željni. Ta, druga polovica 1940-ih, kao i sljedeće, 1950-e, vrijeme su popularnih milozvučnih šlagera, na koje je velik utjecaj imao poznati talijanski glazbeni festival u San Remu.

Hrvatski prepjevi njegovih hitova izvodili su se već sljedećeg jutra u programu Radio Rijeke, koja je imala svoj revijski orkestar i vrsne glazbenike. Jedno od poznatih glazbenih imena Rijeke i Kvarnera tog vremena bio je pjevač Bruno Petrali, kojem je jednog dana radijski urednik i autor Mario Kinel pokazao Robićevu pjesmu “Samo jednom se ljubi”, za koju je napisao tekst i upitao ga što misli o njoj. Završilo je tako da ju je Petrali počeo javno izvoditi i prije negoli je snimljena…

Međutim, priča o tom vremenu tu ne prestaje – šlagerima, uljuljkanima na lovorikama popularnosti početkom i sredinom ’50-ih, odjednom stiže ozbiljna ugroza; u Rijeku je donose američki mornari, a zove se – rock’n’roll!

Scenarij potpisuje autor Velid Đekić, urednik Aleksej Pavlovsky i redatelj Davor Borić, glavni snimatelj i direktor fotografije Dušan Vugrinec, montažerka Irena Korpes, autor originalne glazbe Igor Kožić, a producentica Sanja Ivančin.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže