Povežite se s nama


Svi oni koji su unatoč našim najavama, zimu prekrižili, danas jasno mogu vidjeti da su u tome pogriješili, jer ona se vratila i donijela ne samo zimske temperature već i ugođaj u dijelu gorja.

Dovoljno je pogledati temperature od 14h u nedjelju od zapadne obale Istre sve do Like. Najhladnije je bilo na Zavižanu s -3°C, slijedio je Parg s 2°C, Crni Lug i Delnice 3°C, Gospić 6°C, Otočac 7°C, Cernik i Kukuljanovo 8°C, Čavle 9°C, Labin 10°C, Baška, Buzet, Pazin, Rijeka, Senj i Umag 11°C, Bakar, Cres, Krk, Pula, Rabac i Rovinj 12°C, Crikvenica, Opatija i Poreč 13°C, Mali Lošinj 14°C te Malinska i Rab 15°C.
Osjetu hladnoće doprinijela je bura koja je stvarala poteškoće u prometu.

Zbog pritjecanja hladnog zraka sa sjevera na višim predjelima pao je i snijeg. Zabijelili su se Platak i Učka, a snijeg se mjestimice spustio i ispod 900 metara visine. Službeno je tako u Pargu izmjereno 2 cm snijega, a na Zavižanu i 3 cm.

Što se kiše tiče, prema službenom podatku od nedjelje u 8h, Rijeka je imala izmjereno 27 mm, dok su ostala područja županije imala uglavnom do 10 mm kiše.

Iako će ciklona tijekom ponedjeljka oslabjeti, i dalje će zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka postojati mogućnost kiše ili pljuskova, ali će u poslijepodnevnim satima i sunca biti više. Bura će postupno slabjeti, a od utorka će jačati vjetar južnog smjera kao najava nove promjene koja stiže.

Sve će se događati po istom “receptu”, hladan prodor sa sjevera Europe uzrokovat će stvaranje ciklone na Srdozemlju, koja će u punom svom obujmu djelovati na vrijeme kod nas, posebno tijekom srijede, kada će opet biti lokalno obilnije kiše, a u srijedu poslijepodne u gorju iznad 1000 metara ponovno je moguć i snijeg.

Od četvrtka, modeli sugeriraju stabilizaciju vremena do kraja mjeseca uz porast temperatura, a kiša bi se trebala vratiti već 1. svibnja.

Ovakvi hladni prodori nipošto nisu za rubriku “nikad se nije dogodilo”, jer se znalo događati da snijeg u Gorskom kotaru padne i posljednjeg dana svibnja, javlja RiMeteo.