Povežite se s namaU subotu, 28. travnja od 10 do 15 sati na Preluku u blizini Rijeke održana preventivno-edukativna akcija „Sigurno na dva kotača“. Akciju su organizirali Policijski službenici Policijske uprave primorsko – goranska u suradnji s udrugom „Karavana za život“ – Bikeri na cesti, radi što sigurnijeg sudjelovanja u prometu vozača motocikala, a koji su sve više prisutni na prometnicama dolaskom ljepšeg vremena i povoljnih vremenskih uvjeta.

Tim povodom na Preluku su se okupili članovi udruge „Karavana za život“ i riječkog Moto kluba „Veterani“, Moto kluba „Mountain Riders“ iz Delnica te više pojedinca, vozača motocikala od kojih je najstariji imao 72 godine. Spomenuti su u prvom su dijelu programa slušali tematska predavanja, dok su u drugom dijelu sudjelovali u aktivnostima na prigodno postavljenom poligonu.

Uvodno predavanje održao je Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa ove Policijske uprave, koji je iznio podatke o stradavanju motociklista na području Primorsko-goranske županije u proteklih deset godina. Također, prikazao je i neke od karakterističnih prometnih nesreća, kao i njihove uzroke i posljedice te vozačima motocikala  uputio niz korisnih savjeta.

Predavanje o preinakama na motociklima i utjecaju tehničke neispravnosti na sigurnost u prometu održao je Tomislav Friganović, voditelj Odjela za posebna ispitivanja Centra za vozila Hrvatske iz Zagreb. Iznio je niz praktičnih primjera iz svoje dugogodišnje prakse  te naveo kako i u kojoj mjeri preinake mogu utjecati na sigurnost vožnje. O kaznenoj odgovornosti vozača ove vrste vozila s pravnog aspekta je govorio Alen Lipovac, tajnik udruge „Karavana za život“, dok je predsjednik ove Udruge, Mladen Stjepan Vitković u svom predavanju naglasio pretpostavke i uvjete sigurne vožnje, pri čemu je iznio više praktičnih i korisnih savjeta, primjerice pravila prilikom iznenadnog kočenja i druga.

U nastavku akcije, na poligonu postavljenom tako da simulira različite prometne situacija, pa tako i spomenuta iznenadna kočenja i druge, sudionici su mogli iskušati svoje vještine upravljanja motociklom te da li je razina buke koju stvaraju svojim vozilom u dozvoljenim granicama.

U subotu održana preventivno-edukativna akcija „Sigurno na dva kotača“ nastavak je dobre, dugogodišnje suradnje Policijske uprave primorsko-goranske s udrugom „Karavana za život“ – Bikeri na cesti. Budući da su vozači motocikala i dalje jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, policija će samostalno i u suradnji sa svim nadležnim službama poduzimati mjere i aktivnosti u cilju njihova što sigurnijeg sudjelovanja u prometu na cestama.