Povežite se s nama

Mozaik

Najavljen bogat program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka

Objavljeno

na
U Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen ovogodišnji program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka, nacionalne manifestacije kojom se od 15.10. do 15.11. posebno naglašeno podržavaju domaća čitateljska kultura i književna produkcija. Program su najavili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Sanja Jakovac Šepić, rukovoditeljica Planiranja i kontrole proizvodnje INA-e kao predstavnik sponzora te Ivana Hrvat Kričančić i Vesna Kurilić iz programa Gradske knjižnice Rijeka, navodi se u priopćenju koje prenosimo.

Ravnatelj Niko Cvjetković naglasio je ulogu Mjeseca hrvatske knjige u Rijeci kao nacionalne manifestacije kojom potvrđujemo važnost domaće izdavačke industrije, autora svih vrsta kao i čitatelja. Sanja Jakovac Šepić naglasila je pak koliko je INA-I važno sudjelovati u razvoju kraja u kojem je tako važan subject te kroz sponzorstvo bar dio vratiti zajednici u razvoj onoga što je najbitnije – kulture.

Cjelokupan program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka nalazi se u nastavku:

AUTORI U GOSTIMA

pokrovitelj: INA

Petak, 26. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Boba Đuderija: autorica u gostima

Riječanima omiljena autorica, Boba Đuderija, poznata po naslovima poput Zovem u vezi posla i Marčelina pridružit će nam se u gostima 26. listopada na Trsatu, gdje će predstaviti svoj stvaralački opus i jedinstven (i nadasve dobro primljen) smisao za humor.

Ponedjeljak, 29. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Milena Benini: autorica u gostima

Milena Benini, publici poznata po nagrađivanim romanima Kaos i Prodavač vremena, ali i kao majstorica kratke forme (zbirka Jednorog i djevica) u MHK-u 2018. u Gradskoj knjižnici Rijeka kroz razgovor s publikom predstavit će svoj dugogodišnji spisateljski staž u spekulativnoj fikciji na nekoliko jezika i nekoliko kontinenata. Oprez: fantastično!

Srijeda, 7. 11.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Damir Karakaš: autor u gostima

Svestrani književnik Damir Karakaš – čiji se roman Sjećanje šume još uvijek ne vraća na police! – u Mjesecu hrvatske knjige prvi će put gostovati na Trsatu, gdje će s publikom razgovarati o životu po cijeloj Europi, te o tome kako u svom užurbanom rasporedu pronalazi vremena za nizanje besteselera, poput nezaboravnog naslova Kino Lika.

Četvrtak, 15. 11.

19.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Rade Šerbedžija: autor u gostima

Za veliko finale Mjeseca Hrvatske knjige u GKR, u srijedu 15. studenog na Trsatu, pripremili smo susret s našim sugrađanom, glumcem, pjesnikom i glazbenikom Radom Šerbedžijom. Susret će moderirati Nikica Petković.

DJECA

prijave razrednih odjeljenja i vrtićkih grupa na e-mail programi@gkri.hr

Radionice u terminima po dogovoru s odgajateljima i nastavnicima (Rijeka):

Retro slikovnice – priča i igra za predškolce

Što se to skriva u “retro” kutiji za najmlađe? Koje smo slikovnice voljeli, a zaboravili – a još uvijek ih se čita i uz njih zabavlja i uči? Za organiziranje radionice za svoju vrtićku grupu u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.

Koliko glava ima aždaja prava? zmajolike bajkovite igre za mlađe osnovnoškolce

Za naše mlade čitače, učenike nižih razreda osnovne škole, pripremili smo poseban pripravak – knjišku igru s pričama iz naše narodne baštine. Za organiziranje radionice za svoj razred u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.

Predaj dalje: šifra 398, knjiška igra za starije osnovnoškolce

Nije knjižnica sve što priču krije! No, u knjiškoj igri “Predaj dalje: šifra 398” otkrit ćemo upravo biserje narodnih predaja, a sve kroz nenadmašno povećalo pravih istraživača – starijih osnovnoškolaca. Za organiziranje radionice za svoj razred potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.

Radionice u terminima po dogovoru s odgajateljima i nastavnicima (Čavle):

Pričam, pričam, pričaonice za predškolce

Nitko ne priča kao najši najmlađi! Zato ćemo u Mjesecu hrvatske knjige 2018. pod vodstvom Nelke Kralj s njima u Knjižnici Čavle isplesti nebrojene priče, sve dok nam se jezk ne zaplete! Za organiziranje radionice za svoju vrtićku grupu u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se telefonskim pozivom na broj 051/208-313.

Glagoljica: priča o stvaranju svijeta, radionice za mlađe osnovnoškolce

Nekoć davno, iza sedam mora i sedam gora, postojala je glagoljica. Kako je sve počelo? Zašto je i danas volimo? Za organiziranje radionice o glagoljici za svoj razred u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se telefonskim pozivom na broj 051/208-313.

Srijeda, 17. 10.

Prijepodne, Knjižnica Vid Omišljanin, Prikešte 13, Omišalj

Besplatno učlanjivanje učenika petog razreda OŠ Omišalj

U srijedu, 17. listopada u Knjižnici Vid Omišljanin povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. svi učenici petog razreda OŠ Omišalj ostvaruju besplatno učlanjenje u knjižnicu i upoznaju se s knjižnicom.

Četvrtak, 25. 10.

9.00 Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6

Predstavljanje slikovnice Juha od kamena

Novo ruho stare madžarske priče Juha od kamena priredila je Eva Viola, koja će, uz gošću Dianu Rosandić u ruhu vile, mlađim osnovnoškolcima predstaviti ovu novu slikovnicu na našim policama.

Petak, 26. 10.

Knjižnica Vid Omišljanin, Prikešte 13, Omišalj

3. Županijsko natjecanje u čitanju naglas, u suorganizaciji OŠ Centar, OŠ Omišalj i Gradske knjižnice Rijeka

Uz natjecanje u čitanju naglas, posvećeno promicanju i popularizaciji čitanja među osnovnoškolcima, sudionci će dobiti priliku razgledati Omišalj i upoznati njegovu lokalnu baštinu. Suorganizatori događanja su OŠ Centar, OŠ Omišalj i Gradska knjižnica Rijeka.

KNJIŽEVNI SUSRETI

Utorak, 16. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Siniša Golub: Nagovor na odvažnost, predstavljanje knjige i putopisno predavanje

Siniša Golub, učitelj razredne nastave i magistar znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode, ne samo da je obišao nacionalne parkove SAD-a i bogato ih fotografirao, nego je o tome napisao i knjigu Nagovor na odvažnost, koju, uz svoje putopisno predavanje, predstavlja 16. listopada u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka.

Četvrtak, 18. 10.

18.00 Kreativni laboratorij pri Dječjem odjelu Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6

Nedopričljivi: rasprava o romanu Izazov krvi i razgovor s autoricom Vesnom Kurilić

Povodom Mjeseca hrvatske knjige niz čitateljskih grupa Gradske knjižnice Rijeka bira naslove domaćih autora, a klubu Nedopričljivi u listopadu će se na raspravi pridružiti autorica romana Izazov krvi, koji su odabrali za čitanje.

Subota, 27. 10.

18.00 Općinska vijećnica Omišalj, Omišalj

Boba Đuderija: autorica u gostima

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, rado čitana spisateljica Boba Đuderija gostovat će u Knjižnici Vid Omišljanin na otoku Krku.

Utorak, 30. 10.

14.50 Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28

Tomislav Zagoda: predstavljanje zbirke Dora Novak: liker-poezija za mlade

Rado čitan autor Tomislav Zagoda ove nas je godine iznenadio zbirkom poezije – za mlade. Tako će svim zainteresiranim tinejdžerima (i njihovim nastavnicima) u utorak, 30. listopada u Filodrammatici ispričati kako je došlo do zbirke, tko je to Dora Novak, te koje su mu najdraže pjesme (a, samim time, i najbolje za preporuku).

Utorak, 30. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Bartol Fuchs: predstavljanje knjige Zelena tinta (drugi dio serijala Lujzijana) i razgovor s autorom

Zamutio je vodu već prvim romanom, Žabarska noć, a sada podiže prašinu njegovim dugo očekivanim nastavkom – Zelena tinta. Autor krimi serijala o inspektoru Cuculiću s čitateljima će na Trsatu razgovarati o tome zašto piše o Gorskom kotaru, gdje nalazi inspiraciju na nadahnute toponime, te – kad će sljedeća knjiga!

Petak., 9. 11.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Cody McClain Brown: predstavljanje knjige Hrvatska uzvraća udarac i autor u gostima

“Splitski zet”, zagrebački profesor i iznimno rado čitani autor već druge knjige o životu u Hrvatskoj, Cody McClain Brown, po prvi će se puta predstaviti publici GKR u petak, 9. studenog u Ogranku Trsat. Kako se njegovo iskustvo mijenja s godinama, zašto je ponovno oživio svoj popularni blog, te što sljedeće možemo očekivati od njega – upitajte ga uživo!

ZAVIČAJNA SRIJEDA

Srijeda, 17. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Zavičajna srijeda: Ankica Brekalo: Otac, sin i ja, predstavljanje knjige i razgovor s autoricom

Ankica Brekalo, autorica zapaženog naslova Otac, sin i ja i dobitnica nagrade Gorančica za 2017. godinu, gostuje 17. listopada u sklopu Zavičajne srijede u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, gdje će razgovarati s gostima o svome pisanju.

KNJIŽEVNA NAGRADA DRAGO GERVAIS

Subota, 10. 11.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Darko Šeparović: Krvotok, predstavljanje romana dobitnika nagrade “Drago Gervais” 2017. godine

O KNJIGAMA, BEZ AUTORA

Ponedjeljak, 15. 10.

18.00 Narodna čitaonica, Korzo 24

Otvorenje izložbe “Mali glagoljaši”

U Gradskoj knjižnici Rijeka s baštinom se živi, baštinu se uči, baštinu se i – piše. Retrospektivna izložba “Mali glagoljaši” u Narodnoj čitaonici podsjetit će nas na najveće uspjehe i najpamtljivije trenutke radionica “Mali glagoljaši” i “Az Buki Vidi”, koje se broje među najpopularnijim programima za djecu kroz sve ove godine.

Četvrtak, 23. 10.

18.00 Knjižnica Čavle, Čavja 31, Čavle

Mi čitamo, čitajte i vi!, glasna čitanja za odrasle

U akciji poticanja čitanja Mi čitamo, čitajte i vi! volonterke Knjižnice Čavle i članice čitateljskog kluba Knjižnice Čavle čitat će ulomke iz knjiga u ugodnom okružju Knjižnice Čavle i, ako vrijeme dopusti, ispred Knjižnice. Dobrodošli su svi zaljubljenici u knjigu i čitanje, pogotovo oni u potrazi za novim preporukama za čitanje – uživo.

Srijeda, 24. 10.

18.00 Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28

Knjiga do knjige… a strip u centru! Stripaši u našem susjedstvu

U popularnom nizu tribina o stripu u Gradskoj knjižnici Rijeka Mjesec hrvatske knjige obilježavamo predstavljanjem autora koji žive u našem susjedstvu, u Primorsko-goranskoj županiji, a pišu, crtaju i umjetnikuju za velike svjetske izdavačke kuće. Pridružite nam se u udobnim foteljama Filodrammatice i predstavite nam i svoje najdraže stripaše!

Četvrtak, 25. 10.

18.00 Kreativni laboratorij pri Dječjem odjelu Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6

ONE: rasprava o romanu Na rubu pameti autora Miroslava Krleže

Čitateljski klub ONE povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. godine čitat će naslov domaćeg autora – i to nikog drugog do li velikana Miroslava Krleže. Raspravu o pročitanom održat će 25. listopada, gdje će pozdraviti zainteresirane znatiželjnike koji se možda još pitaju “treba li meni čitateljski klub” (treba!).

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram