Povežite se s nama“Mala barka – Fiumare”, festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem ponovno će nas vratiti “100 godina u prošlost”, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Festival Fiumare, ove godine s predznakom „Mala barka“ – međunarodnog programa valorizacije pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine, održavat će se u razdoblju od 20. do 27. svibnja.

O programu festivala pričali su na konferenciji za medije na brodu Marina brojni predstavnici organizatora i suorganizatora – Marina Medarić, zamjenica Župana Primorsko-goranska županije, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Robert Mohović, predsjednik Udruge „Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre”, kapt. Darko Glažar iz Lučke kapetanije Rijeka, Sonja Tešić, predstojnica ureda Uprave Luka Rijeka d.d., te Goran Lajnert, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Rijeka.

„Fiumare“ se ove godine održava u sklopu Međunarodnog projekta „Mala barka“, operativnog  programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013.  „Mala barka“ je nastala suradnjom Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Izola i Općine Izola. Festival predstavlja praktični prikaz očuvanja i revitalizacije brodograđevne, pomorske, ribarske baštine i kulture življenja uz Mediteran na turistički atraktivan način. Festival su osmislili i provode ga volonteri iz brojnih udruga predvođeni „Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre“, potpomognuti institucijama i tvrtkama.

Male tradicijske barke na jedra tako će i ove godine zaploviti na samom riječkom Korzu, ali i u moru u Riječkoj luci kao i u prvoj luci Rijeke – Mrtvom kanalu, kao glavne zvijezde promenada i regata tijekom festivala „Mala barka – Fiumare“.

Na ishodištu suvremene Rijeke, uz Mrtvi kanal, prikazivat će se vještine starih zanata, brodograditeljstva, izrade konopa, ribarskih alata, jedara, vještine navigacije…, trgovat će se autohtonim proizvodima otočana, Primoraca i Gorana. Kolorit povijesnih postrojbi, iskonski glasovi klapa, gastronomija satkana od autohtonih namirnica, „modna revija“, odnosno parada brodova u Riječkoj luci, ribarska fešta i otvorene palube školskih i povijesnih brodova, muzeja i Pomorskog fakulteta… sve to činit će jedinstvenu atrakciju kulture života uz more i s morem. Ova manifestacija dat će svakom posjetitelju priliku iskusiti barem djelić životnog stila Kvarnera. U turističkom smislu to predstavlja istinski doživljaj destinacije u svojoj punoj, istinitoj  vrijednosti.

„Mala barka – Fiumare“, poziva na istraživanje „živog tkiva grada“ kroz prostore koji stoljećima žive na isti način: tržnica, ribarnica, morska  luka, Korzo – nekadašnja obalna crta… koji pripovijedaju svoju prošlost u realnom vremenu.

Kao uvod u festival „Mala barka – Fiumare“ u nedjelju 17.  svibnja na Jezeru Bajer u Fužinama održat će se cjelodnevni program – jedrenje na tradicijskim barkama, istraživanje spilje Vrelo, panoramska vožnja jezerom ili oko jezera turističkim vlakom, goranska proljetna maneštra, bicikliranje, te još niz drugih aktivnosti koji nude Fužine.