Povežite se s nama

Vijesti

Najavljen početak radova na modernizaciji toplana i toplovoda u Rijeci

Objavljeno

na


U svibnju započinju radovi ulaganja u modernizaciju toplana i toplovoda kroz europski projekt „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ vrijedan 112.270.986,39 kuna.

Projekt financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u okviru mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) provodi trgovačko društva Energo d.o.o., a glavni je cilj projekta povećanje energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom u Rijeci putem ulaganja u modernizaciju toplana i toplovoda uz postupan prelazak na obnovljive izvore energije. Projektne aktivnosti uključuju obnovu 7,9 km postojeće toplovodne distribucijske mreže, ugradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda i obnovu 7 postojećih proizvodnih pogona.

Vrijednost projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ iznosi 112.270.986,39 kuna, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu od 83.893.707,80 kuna, dok prihvatljivi troškovi iznose 106.924.107,46 kuna.

Projektom će omogućiti 24-satni rad svih toplana u sustavu tijekom cijele godine, a po njegovom završetku 95% riječke toplovodne mreže bit će novo ili obnovljeno. Omogućit će se istovremeno i proizvodnja toplinske i električne energije, uz smanjenje emisije CO2 i uklanjanje SO2 iz proizvodnje, sve sukladno EU direktivi za energetsku učinkovitost.

Benefite projekta za građane objasnio je direktor Energa Sanjin Kirigin, rekavši kako se ovim radovima otvara mogućnost da centralno grijanje postane budućnost i izvor energije za jedan grad čime bi Rijeka slijedila trenutne trendove u Europi i svijetu. „Ovaj sustav je otvoren za uvođenje novih tehnologija koje će se u budućnosti pojavljivati, prvenstveno s aspekta proizvodnje toplinske energije. Centralno grijanje u budućnosti će se pretvoriti i u centralno hlađenje, a jedna od najvažnijih stvari je što će sustav postati ekonomski i financijski učinkovitiji što će u konačnici rezultirati određenim smanjenjem onog djela troška koji je direktno pod upravljanjem Energa, što je vjerujem najvažnija stvar za građane“, istaknuo je Kirigin.

Obnovljeni sustavi bit će spremni za prihvaćanje svih modernih tehnoloških rješenja poput dizalica topline, otpadne topline industrije, biometana, vodika, pirolitičkog plina i solarne energije te će se ostvariti svi preduvjeti za daljnju prijavu na europske fondove koji potiču obnovljive izvore topline i modernizaciju daljinskog grijanja.

U sklopu projekta obnovit će se 90% starih riječkih toplovoda i izgraditi novi spojni toplovodi. Na istočnom dijelu grada, sustavi toplana Gornja Vežica, Vojak i Donja Vežica spojit će se u jedinstveni sustav ISTOK. Tri sustava toplana na zapadnom dijelu grada, Malonji, Zamet i Krnjevo spojit će se u jedinstveni sustav ZAPAD, a toplana Srdoči, s obzirom na svoju lokaciju, funkcionirat će samostalno. Obnova sustava toplane podrazumijeva ugradnju kogeneracijskih uređaja za istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije, velikih spremnika toplinske energije te ugradnju solarnih kolektora za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je ovo veliki i važan projekt za grad Rijeku koji će između ostalog po svom završetku dovesti i do korigiranja cijene toplinske energije za građane te kako su sredstva za projekt realizirana u okviru mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja dobivena u suradnji s partnerima koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka. „Ovo je vrlo značajno ulaganje koje još jednom pokazuje kako je Rijeka po mnogo čemu ispred ostalih gradova u Hrvatskoj. Realizacijom ovog projekta idemo u korak s dugoročnim planiranjima na razini Europe, a to je da 50% energije bude iz obnovljivih izvora, u ovom slučaju se konkretno radi o visokoučinkovitoj kogeneraciji i plinu kao energentu. Vjerujem kako je ovo veliki projekt i za Rijeku i za Energo od kojeg će najveću korist imati upravo građani Rijeke“, istaknuo je gradonačelnik Filipović i zahvalio na suradnji Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kao i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Također, zamolio je i građane za strpljenje tijekom izvođenja građevinskih radova koji će u određenoj mjeri utjecati za svakodnevni život građana.

Predstavljanju projekta „Obnova toplinarstva u Rijeci“ među ostalima je nazočio i Ivan Bota, vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave za regionalni razvoj pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koji je istaknuo kako je provedba ovog projekta još jedan dokaz dobre suradnje jedinica lokalne samouprave i Ministarstva. „Ovo je samo jedan od projekata koji se realizira na području Urbane aglomeracije Rijeka koji se provodi prvenstveno na korist svih građana“, istaknuo je Bota.

Početak radova na projektu planiran je za kraj svibnja ove godine i to prvo na lokacijama toplane Zamet i Malonji, u zapadnom dijelu grada, a radovi na projektu trebali bi biti gotovi do kraja 2023. godine.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže