Povežite se s nama

Mozaik

Najavljen program Art-kina za veljaču

Objavljeno

naDvije premijere hrvatskog filma i brojni nagrađivani naslovi koji trenutno prebrojavaju svoje oskarovske nominacije samo su dio bogatog programa koje donosi veljača u Art-kinu. Film Mali Antonija Nuića, pobjednika Pulskog filmskog festivala, premijerno gledamo 14. veljače, a prva domaća zombie komedija Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine u kino stiže 27. veljače. Na veliko platno Art-kina dolazi i Čovjek iz sjene Adama McKaya, MiljenicaYorgosaLanthimosa te Obiteljske vezeHirokazu Kore-Ede, a kino i ove godine ugošćuje Filmske mutacije: XII. Festival nevidljivog filma uz retrospektivu filmova katalonskog redatelja Pere Portabella.

Program za veljaču u Art-kinu otvara hvaljena biografska drama/komedija Čovjek iz sjene koja prati pedeset godina složenog poslovnog i političkog putovanja američkog potpredsjednika DickaCheneyja s uvijek dinamičnim potpisom Adama McKaya (Oklada stoljeća) koji je i ovog puta okupio izvanrednu mušku postavu (Christian Bale, Steve Carell i Sam Rockwell) uz odličnu AmyAdams. Čovjek iz sjene dobio je ukupno osam nominacija za nagradu Oscar, a na program Art-kina stiže od 1. veljače. Već idućeg dana, od 2. veljače, gledamo i MiljenicuYorgosaLanthimosa (Dogtooth,Jastog), tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama u kojoj briljiraju OliviaColman, RachelWeisz i Emma Stone. Sve tri glumice dobile su svoju oskarovsku nominaciju, a sam ih je film osvojio još sedmero. Od 9. veljače na program stižu i Obiteljske veze, dirljiva dramaHirokazu Kore-Ede o japanskoj obitelji koja spaja kraj s krajem uz sitne kriminalne aktivnosti, ovjenčana Zlatnom palmom na proteklom filmskom festivalu u Cannesu. Istog dana gledamo još jednog laureata, u ovom slučaju s Berlinskog filmskog festivala, rumunjsku dramu Adine Pintilie Ne Diraj! koja na fluidnoj granici između stvarnosti i fikcije ulazi u osobni istraživački projekt o intimnosti.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma donosi prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima.Njegovi su filmovi umjetnički dokumenti revolucionarnih ideja, nastalih u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika. Portabellinfantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da njegov rad tek sada vidimo u našim kinima. Uvod u retrospektivu 6. veljače u 20 sati održat će Tanja Vrvilo, umjetnička direktorica Filmskih mutacija. Ulaz na program festivala je slobodan.

Pobjednički film prošlogodišnjeg Pula Film Festivala Mali, čiju režiju i scenarij potpisuje Antonio Nuić, donosi nekonvencionalnu i svježu priču o životu oca i sina. Otac je diler čija supruga umire, a njeni ga roditelji žele prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, njegove neobične odgojne metode i želi živjeti s njim, a Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. U glavnim se ulogama javljaju Franjo Dijak, RakanRushaidat, Bojan Navojec i Hrvoje Kečkeš, a riječka premijera Malog zakazana za 14. veljače u 20 sati.

Prva hrvatska zombi komedijaPosljednji Srbin u Hrvatskoj premijerno se prikazuje 27. veljače u 20 sati. Film u režiji Predraga Ličine u suživot dovodi Hrvate, Srbe i zombije čija epidemija nakon bankrota Hrvatske vodi nespremne građane u avanturu punu smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija, i to u vremenu kada je samo jedno sigurno: sve su prepreke izazov, a cilj je samo jedan – preživjeti. Mnogobrojna glumačka ekipa okuplja Krešimira Mikića, Hristinu Popović, Tihanu Lazović, Dadu Ćosića, Sergeja Trifunovića, Nikšu Butijera, Janka Popovića Volarića, Severinu Kojić i mnoge druge. Objema premijerama pridružit će se i članovi filmske ekipe.

Obiteljski program dobiva svoje pojačanje uz tri nova naslova. Kako izdresirati zmaja 3: Skriveni svijet nastavlja jednu od najdražih animiranih franšiza kojoj se raduju i djeca i odrasli, na programu od 2. veljače. Jednaku reputaciju ima i nastavak avanture s Lego kockicama, Lego Film 2koji priču započinje ondje gdje je prvi dio završio. Što se u svijetu omiljenih legića zbilo dalje, gledatelji mogu pogledati od 23. veljače. Francuski igrani obiteljski film Mia i bijeli lav, na programu od 10. veljače, donosi avanturu djevojčice Mije koja s roditeljima seli iz Londona u Afriku gdje upoznaje nevjerojatnog novog prijatelja – bijelog lava Charlieja.

U veljači nas očekuju i dva termina novog izdanja Kino učionice u prostoru Mini Art-kina: 11. veljače održava se izlaganje Asje Krsmanovićo najznačajnijim suvremenim filmovima jugoistočne Europe koje su režirale žene i čiji su glavni likovi ženski, a 25. veljače ViolettaMoretti predstavlja temu „Od iscjeliteljice do vještice – ili odakle nam „bablje priče“. Ulaz za sve programe Kino učionice je slobodan.
Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili na stranici ulaznice.hr.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram