Povežite se s nama

Najnovije izdanje Student Day Festivala, koje će se održati 29. i 30. svibnja u Rijeci, nastavlja sa svojim prokušanim receptom raznovrsnog programa koji objedinjuje bogati glazbeni program te kulturne, sportske i zabavne sadržaje. Ovaj specifičan urbani festival tijekom šest godina postojanja prometnuo se u najveću studentsku zabavu u regiji.

Ivan Roje, Aron Grubešić, Aleksandar Šušnjar, Snježana Prijić Samaržija i Marko Filipović Ovogodišnje izdanje Student Day Festivala (SDF) najavili su prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović te predstavnici organizatora, predsjednik Studentskog Zbora Sveučilišta u Rijeci Aleksandar Šušnjar te Aron Grubešić i Ivan Roje iz Riječkog kulturno-urbanog pokreta (RIKUP).

Drugu godinu zaredom glazbeni dio SDF-a, na kojem nastupa 30-ak izvođača, održat će se na glavnoj pozornici na Delti te u skladištu Exportdrva. Glavne su zvijezde šestog SDF-a svjetski poznati londonski dvojac Sigma koji je svojim singlovima “Nobody To Love” i “Changing” dokazao da se s drum’n’bass glazbom mogu doseći vrhovi svjetskih glazbenih top ljestvica. Na glavnoj pozornici posjetitelje će zabavljati i domaća imena, među kojima su organizatori posebno izdvojili Let 3, Psihomodo pop, Hladno pivo, Pipschips & Videoclips, S.A.R.S. te Grettu.

U skladištu Exportdrva odvijat će se program elektronske glazbe, bogatiji nego ikad. Glavni su izvođači Aril Brikha i Alexander Kowalski. Zagrijavanje za ovaj dio programa započinje već s launch partyjem 23. svibnja kojeg lansira Deep’n’Delicious crew u zagrebačkom klubu Sirup.

Unatoč tome što festival iz godine u godinu raste, kako kvalitetom i brojem glazbenih izvođača, tako i brojem posjetitelja, njegove aktivnosti, u duhu studentskog standarda, za posjetitelje i dalje ostaju besplatne.

U tjednu održavanja festivala, odvijat će se bogati kulturni program s predavanjima, radionicama, predstavama i street art aktivnostima objedinjenim pod nazivom Culture Week. Uz to, održat će se i ChikaZ Fit Fest, koji već šestu godinu za redom okuplja zaljubljenike u sport, ples i rekreaciju kroz zabavne programe kao što su Zumba fitness, Les Mills i drugi, dok će se ostatak sportskih turnira u raznim disciplinama održavati na Korzu. Na istom će mjestu Studentski zbor na dane festivala organizirati predstavljanje studentskih udruga i projekata.

Kako su istaknuli organizatori, cilj festivala je omogućiti studentima dodatne sadržaje zabave, kulture i sporta u Rijeci te učiniti studentski život u Rijeci kvalitetnijim.

Prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako će SDF i u budućnosti imati podršku Sveučilišta, budući da se ne radi samo o glazbenom festivalu, već i manifestaciji koja uključuje kulturne i sportske sadržaje te podupire studentski aktivizam.

U skladu s ovogodišnjim logom festivala, konferencija za novinare održana pored riječke ribarniceZamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je kako je SDF u proteklih šest godina postao dio riječkog identiteta, predstavljajući Rijeku kao grad mladih i studenata. Festival ujedno predstavlja važan doprinos u kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a sportski dio manifestacije na najbolji način najavljuje Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. Festival je važan i s turističkog aspekta, budući da se tog dana u Rijeku dolaze i studenti iz ostalih dijelova Hrvatske i regije.

Ovogodišnji slogan festivala “music. arts. activity.” vizualno je objedinjen u liku mehaničke hobotnice koja svojim krakovima povezuje programski različite cjeline, a hobotnica koja kreće u potragu za hranom tek kada se smrači, simbolizira studente koji nakon semestra provedenog nad svojim knjigama, noću kreću u potragu za dobrom zabavom. Festivalske majice dizajnirao je modni dizajner Juraj Zigman.

Vrijednost cjelokupnog projekta procjenjuje na 700.000,00 kuna, uz sudjelovanje preko 20.000 tisuća studenata riječkog Sveučilišta te onih iz ostalih gradova regije, što ga čini jedinim od najznačajnijih studentskih događaja u Republici Hrvatskoj.

Sve informacije o programu festivala mogu se dobiti na web stranici Student Day Festivala te na društvenim mrežama Student Day Festivala i Studentskog zbora Rijeka.

Grad Rijeka