Povežite se s nama

Fiuman Plus

Najistaknutija osoba koja dolazi iz Rijeke je mađarski komunist János Kádár?

Objavljeno

na
Dizajnet karata u Mapboxu i geograf Topi Tjukanov kreirao je interaktivnu kartu svijeta, koja pokazuje najistaknutije ljude s obzirom na područje iz kojeg dolaze.

Interaktivna karta temelji se na studiji objavljenoj u lipnju ove godine. Istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir brojne čimbenike, uključujući broj unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica

Jedna osoba na jednu lokaciju

Primjerice, karta pokazuje da je Sean Connery najistaknutija osoba koja dolazi iz Edinburgha, dok je Barack Obama na vrhu liste u Honoluluu, a Freddie Mercury u Zanzibaru.

U Hrvatskoj su kao neke od najistaknutijih osoba navedeni Josip Broz Tito, Luka Modrić, Nikola Tesla, Dioklecijan i Rudolf Steiner. Za područje Rijeke kao najistaknutija osoba navodi se János Kádár, mađarski komunistički političar, aktivan tijekom revolucije 1956. godine i čelnik Mađarske od 1956. do 1988. godine. Rođen je u Rijeci 1912. godine kao Giovanni Csermanek.

“Podaci su obrađeni kako bi se prikazala samo jedna osoba za svaku jedinstvenu geografsku lokaciju s najvišim rangom istaknutosti. Korisnici mogu vidjeti najistaknutiju osobu u svom rodnom gradu u četiri kategorije – kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. Alternativno, možete odabrati ‘Sve’ da biste vidjeli ukupno najistaknutiju osobu”, objasnili su istraživači, kako prenosi Daily Mail.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram