Povežite se s nama

Mozaik

Nakon 48 godina otvorena planinarska staza Put prijateljstva

Objavljeno

na
Nakon punih 48 godina otvorena je novomarkirana i očišćena staza “Put prijateljstva”, planinarska staza koja je 8. srpnja 1975. godine prvi put spojila slovensku i hrvatsku stranu planine Snježnik, nastala entuzijazmom članova prijateljskih planinarskih društava, riječkog HPD “Platak” i slovenskog PD “Snežnik” iz Ilirske Bistrice.

“Točno na današnji dan u srpnju 1975. godine ispod planinarskog doma Snežnik u Sloveniji postavljena je zadnja markacija i otvoren put prijateljstva između dva susjedna grada Ilirske Bistrice i Rijeke, a do 1991. godine u knjigu se je upisalo više od 2.500 planinara koji su prohodali tu stazu.” istaknuo je Zoran Bistričić, predsjednik HPD “Platak”. Dodaje da je stazu od 1991. godine zbog državnih granica bilo nemoguće u cijelosti proći te se je ona s vremenom zapustila, iako su planinarski entuzijasti u nekoliko navrata pohodili stazu do granice i sastajali se na Gumancu. Ulaskom Hrvatske u Šengen 2023. stvorili su se uvjeti za obnovom puta što su planinari iz oba društva spremno dočekali. Staza je očišćena od raslinja i osigurana za planinare te su izrađene i postavljene table i oznake.

U sklopu obilježavanja ponovnog otvaranja ove rute, grupa od četrdesetak planinara prošla je put od slovenskog Snježnika, prešla na na hrvatsku stranu i završila u Malom domu Sušak. Put koji je potrajao punih jedanaest sati započeo je jučer u poslijepodnevnim satima, a nakon noćenja završio je svečanošću ispred Malog doma Sušak.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže