Povežite se s namaU ponedjeljak, 4. prosinca, počinju radovi na rekonstrukciji Automotodroma Grobnik. Projekt je vrijedan 9,5 milijuna kuna, za koji je Automotodrom osigurao kompletno financiranje – namjenski kredit kod Privredne banke u iznosu od sedam milijuna kuna i vlastitih 2,5 milijuna kuna – najavio je direktor Automotodroma Grobnik, Zdenko Šantić, na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Čavle. Šantić je za 10. prosinca najavio i potpisivanje ugovora s izvođačima radova, njih šest te kazao kako će radovi biti završeni najkasnije do 25. ožujka sljedeće godine, a provodit će se u sedam faza, piše Novi list.

– Prvih pet faza ne ovisi o vremenskim uvjetima i one će biti realizirane do 20. veljače sljedeće godine, a posljednje dvije faze, koje obuhvaćaju polaganje novog asfalta, potrajat će još mjesec dana. Naime, za asfaltiranje su potrebni posebni vremenski uvjeti za što smo angažirali i Državni hidrometeorološki zavod, koji će nas tjedno, a pred kraj radova i dnevno informirati o vremenskoj prognozi. Kompletnu tehničku dokumentaciju potrebnu za radove i za provedbu natječaja izradila je tvrtka Rijekaprojekt iz Rijeke, a angažiran je i talijanski konzultant – kazao je Šantić.

Prema sadašnjem planu, moglo se čuti, novi asfalt bi u svakom slučaju trebao biti postavljen prije roka kada je najavljen dolazak predstavnika Tehničke komisije FIM-e za izdavanje novih licenci za pistu.

Šantić je podsjetio da su radovi trebali početi sredinom ljeta ove godine, čak je od 17. srpnja staza bila zatvorena za dnevnu upotrebu, ali onda su odogođeni.

– Izabrani izvođač radova nije, naime, dao valjano jamstvo da će radove završiti prema rokovima dogovorenim u tenderu, već je iste produljio do sredine rujna, što bi značilo otkazivanje značajnih manifestacija, na što u tvrtki koja upravlja Automotodromom nisu mogli pristati – pojasnio Šantić.

Motociklistička staza na Grobniku zaživjela je sredinom rujna 1978., tada u svijetu najnovija i za okvire tadašnje države jedina i jedinstvena te je i danas, 39 godina kasnije, jedini asfaltirani sportski objekt u Hrvatskoj na kojem su se odvijale najznačajnije svjetske motociklističke i brojne međunarodne automobilističke manifestacije na kružnim stazama.

Svih proteklih godina nije mijenjana asfaltna površina, a godinama se najavljivala zamjena novim slojem, što je početkom ove godine konačno i službeno potvrđeno. Tako će »grobnička ljepotica« četrdeseti rođendan sljedeće godine ipak dočekati u novom ruhu – s novim asfaltom. U Automotodromu su u uvjerenju kako će i nakon završnog projekta to ostati jedna od najljepših staza na svijetu, javlja Novi list.