Povežite se s nama

Grad Rijeka vrlo je efikasan u povlačenju sredstava Europske unije. Tako je samo u listopadu potpisano deset ugovora o dodjeli 15,57 milijuna kuna bespovratnih sredstava za programe energetske učinkovitosti, odnosno obnove fasada, prozora, vrata i krovova na 10 dječjih vrtića i osnovnih škola. Realizacijom radova postigla bi se prosječna projektirana ušteda toplinske energije za grijanje od 67 %. Radovi na školama Ivan Zajc, Kozala i Pećine te vrtiću Krnjevo su već započeli, a tijekom studenog planira se raspisivanje natječaja za radove na školama Gelsi, Podmurvice i Škurinje te vrtićima Podmurvice, Veseljko i Kvarner.

Kako je kazala pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina, ukupna vrijednost ovih projekata iznosi oko 57 milijuna kuna, za što je osim 15,57 milijuna kuna europskih sredstava (36% od prihvatljivih troškova), osigurano i  25,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna, dok bi ostatak mogao biti financiran iz posebnog fonda za sufinanciranje europskih projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, što bi se trebalo znati do kraja godine.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je nezadovoljstvo smanjenjem postotka prihvatljivih troškova za projekte energetske obnove u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč tome što postoji mogućnost financiranja ostatka potrebnih sredstava iz posebnog fonda, Grad Rijeka i dalje mora osigurati značajan dio sredstava, što u slučaju značajnog broja odobrenih projekata, kao što je u riječkom slučaju, predstavlja veliki izazov.

Grad Rijeka