Povežite se s nama

Vijesti

“Netko mora odgovarati zbog zagađenja obale od Kostrene sve do Istre”

Objavljeno

na
Akcija mladih i Orah održali su konferenciju za medije zbog onečišćenja koje se dogodilo nakon što je iscurilo lož ulje.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tehnički direktor pogona Termoelektrane Rijeka tvrtke HEP proizvodnja d.o.o Celio Klapčić za postrojenje TE Rijeka, 14.09.2022. donio je odluku koja uključuje sve radnje vezane za „ POLITIKU SPRJEČAVANJA VELIKIH NESREĆA. „Politika sprječavanja velikih nesreća dio je uspostavljenog sustava upravljanja sigurnošću TE Rijeka u kojem su prepoznate i identificirane sve opasnosti i poduzete sve preventivne mjere opreza u skladu s opsegom mogućih opasnosti u postrojenju kako bi se spriječile velike nesreće. Cilj politike sprječavanja velikih nesreća TE Rijeka je siguran i nesmetan rad Pogona, bez opasnosti za okoliš i zdravlje radnika i okolnog stanovništva, te očuvanje materijalnih dobara.“

U svrhu sprječavanja velikih nesreća TE Rijeka u toj Politici između ostalog jasno definira da poduzima sve mjere kako bi se osiguralo da ispuštanja / istjecanje opasnih tvari, požari i/ili eksplozija budu spriječene unutar postrojenja, ne mogu imati utjecaja na druga postrojenja unutar područja postrojenja, nastale izvan postrojenja ne mogu djelovati na postrojenje na način da ugroze njegovu sigurnost.

Bez obzira na donesenu POLITIKU SPRJEČAVANJA VELIKIH NESREĆA U srijedu 9. studenog došlo je do onečišćenja mora i obale na prostoru ispred Termoelektrane Rijeka – HEP proizvodnja d.o.o. (TE Rijeka). Direktor HEP proizvodnje Robert Krklec u izjavama danim medijima 10.11.2022. potvrdio ja kao uzrok onečišćenja istjecanje „manje“ količine tekućeg goriva u pumpaoni goriva TE Rijeka te je isto tako potvrdio da je prema njihovim podacima gotovo 700 litara loživog ulja iscurilo 9.11.2022. iz pogona termoelektrane Urinj.

“Moguće je da je došlo do puknuća zbog zamora materijala. Ne vidimo to još, naravno, jer to treba očistiti. Došlo je do puknuća baš na jednom ventilu, drenažnom ventilu.”, izjavio je Robert Krklec, direktor HEP proizvodnje. Isto tako izjavio je: “Važno je da smo to lokalizirali tako da to ne može dalje, a sad ćemo nastaviti dok god to ne očistimo.“ Bez obzira na ove njegove izjave nekoliko dana kasnije osim u Kostreni prijavljena su zagađenja obalnog pojasa od Opatije do najjužnije točke Istre odnosno Ližnjana pored Pule. Zagađen je obalni pojas i plaže u Lovranu, Medveji, Mošćenićkoj dragi, Rabcu i Ližnjanu. Iako do sada nije službeno povezan incident u TE Rijeka s ovim zagađenjem obalnog pojasa od Opatije do Ližnjana apsolutno je jasno da se radi o istom krivcu odnosno TE Rijeka.

Zakon jasno propisuje da HEP proizvodnja d.o.o kao potvrđeni zagađivač mora platiti kompletnu sanaciju obalnog pojasa i plaža koju je svojim nemarom i neradom prouzrokovao, ali isto tako na tome se ne smije stati. Za počinjenu štetu obalnom pojasu od Kostrena do Pule netko treba prekršajno i kazneno odgovarati!

Kazneni zakon jasno propisuje KAZNENA DJELA PROTIV OKOLIŠA pa se tako Člankom 193. Kaznenog zakona definira:

„Tko protivno propisima otpusti, unese ili ispusti količinu tvari ili ionizirajućeg zračenja u zrak, tlo, podzemlje, vodu ili more kojom se može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti njihova kakvoća ili se mogu u znatnoj mjeri ili na širem području ugroziti životinje, bilje ili gljive, ili se može ugroziti život ili zdravlje ljudi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Isto tako uz kaznene odredbe propisane su jasno i prekršajne odredbe u Zakonu o zaštiti okoliša i to Članak 262: Novčanom kaznom od 300.000,00 do 900.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako pri radu postrojenja ne poduzme sve, ili propusti poduzeti neku od mjera radi sprječavanja onečišćenja. Za prekršaje iz navedenog stavka Zakona kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 10.000,00 kuna.

Ukoliko nadležna tijela ne podnesu odgovarajuće prekršajne i kaznene prijave prema odgovornim pravnim osobama i odgovornim osobama u tim tvrtkama prekršajne i kaznene prijave podnijeti ćemo mi. Da im više nikada ne padne na pamet na ovakav način ugroziti naš okoliš, ljude, životinje, obalni pojas i plaže. Isto tako pozivamo sve nadležne službe da čim prije utvrde, odnosno potvrde, da je uzročnik zagađenju obalnog pojasa na području Liburnije, Rabca i Ližnjana isti onaj koji je uzrokovao zagađenje u Kostreni te da se utvrde prave činjenice o količinama ispuštenog mazuta odnosno lož ulja u more te uzrocima ispuštanja istog.

Osim navedenog pozivamo sve odgovorne osobe u jedinicama lokalne samouprave, sve načelnike i gradonačelnike od Kostrena do Ližnjana na čijim područjima je zabilježeno onečišćenje obale da se međusobno povežu. Na ovaj način mogu udružiti sve potrebne resurse kako bi se pripremili za sve nadolazeće sudske procese protiv zagađivača i traže od istog povrat sredstva uloženih za saniranje mora i obale. Isto tako mogu tražiti i odštetu za pretrpljenu štetu na obalnom pojasu, plažama i posljedicama koje je to zagađenja ostavilo na trenutačne i buduće turističke rezultate u tim jedinicama lokalne samouprave.

Primorsko-goransku županije i Župana Zlatka Komadinu ovim putem nećemo pozivati na isto jer je isti jedan od glavnih idejnih začetnika ponovnog pokretanja zastarjelog i zapuštenog postrojenja TE Urinj. Jednog od najvećih zagađivača ne samo na Kvarneru nego i u regiji.

Komadina je uvijek bio vizionar kad su u pitanju industrijska postrojenja u našoj županiji. Fantastično je odradio lokaciju i projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, odlično isplanirao spalionicu na vodozaštitnom području Sušačke drage i još bolje potaknuo Plenkovića i HEP da pokrenu termoelektranu na Urinju! Hvala ti Zlatko!”, poručuju iz Akcije mladih i Oraha.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže