Povežite se s nama

Mozaik

No Borders Orchestra ponovo dolazi u Rijeku

Objavljeno

na

Foto: Karlo ČargonjaAnsambl No Borders Orchestra, koji je prošle godine po prvi puta nastupio u Rijeci i oduševio brojnu publiku, u Rijeku dolazi ponovo i ove godine. Njihov nastup održat će se u nedjelju, 28. kolovoza 2022., u Exportu, s početkom u 20.30 sati. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

No Borders Orchestra je simfonijski orkestar u kojem sviraju izvrsni profesionalni glazbenici iz svih zemalja zapadnog Balkana. Nastao je iz želje da se stvori regionalni simfonijski orkestar najviše umjetničke kvalitete koji poziva na novu vrstu komunikacije. Ovaj projekt počiva na glazbi i društvu. Svi nastupi No Borders Orchestra uspješno povezuju glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom sviješću o društvu. Osnovani su 2012. godine u Beogradu i Berlinu, kao nevladina organizacija čiji je cilj iniciranje pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu suradnju te predstavljaju platformu za nadilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasljeđa prošlosti na prostoru zapadnog Balkana i šire. Osnivač i umjetnički direktor No Borders Orchestra je Premil Petrović, dirigent rođen u Beogradu koji živi i radi u Berlinu.

Embracing Vulnerability Tour / Balkan Season 2022
“The wound is the place where the light enters you” 

Nakon vrlo uspješne turneje No Return to Normality iz 2021., u kojoj su pozvali ljude da razmišljaju o životu nakon pandemije i ukazali na potrebu za transformacijom – suštinskom revizijom društvenih ciljeva, uvjerenja i vrijednosti – ove godine No Borders Orchestra kreirali su turneju koja će istraživati centralnu temu ranjivosti. U Rijeku tako ove godine dolaze u sklopu turneje Embracing Vulnerability.

Pojašnjavajući na što žele skrenuti pažnju publike, oni navode:

– Globalna pandemija ostavila je svijet u uzdrmanom i ranjivom stanju. Dok se činilo da se svijet oporavlja i izvlači iz krize, dogodio se još jedan razoran i nezamisliv događaj rat u Ukrajini. Važno je da svi shvatimo gdje smo upravo sada i da smognemo hrabrosti suočiti se s našim trenutnim društvenim, fizičkim, ekonomskim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima. Ranjivost je “nesigurnost, rizik i emocionalna izloženost”. To je nestabilan osjećaj koji imamo kada izađemo iz svoje zone udobnosti ili izgubimo kontrolu.

Ovom turnejom No Borders Orchestra predlažu da ne negiramo svoju trenutnu situaciju, ne bježimo, ne budemo žrtve, već nas pozivaju da ovu krizu vidimo kao priliku za promjenu, otvorimo se i duboko preobrazimo svoj način života. 

– Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumijevanje. Izborom hrabrosti i ranjivosti otvaramo se za ljubav, radost, povezivanje i približavamo se ispunjenom životu. 

Inspiraciju za naslov ovogodišnje turneje No Borders Orchestra pronašli su u poznatoj pjesmi Sufi učitelja i filozofa Rumija:

“I said: what about my eyes?
He said: Keep them on the road.
I said: What about my passion?
He said: Keep it burning.
I said: What about my heart?
He said: Tell me what you hold inside it?
I said: Pain and sorrow.
He said: Stay with it. The wound is the place where the Light enters you.”

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram